«Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στο Αιγαίο προς όφελος της ευρύτερης περιοχής». 

Στην δήλωση προέβη πριν λίγες ώρες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την αποκάλυψη των σχεδίων κατάληψης της νησίδας Πασά ανατολικά των Οινουσσών.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ στην ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο και στην απειλή “θερμού” επεισοδίου φανερώνει την σοβαροτητα της κατάστασης.

Βέβαια το ζήτημα είναι γιατί ζητούν από την Ελλάδα που είναι απλώς αμυνόμενη και υπερασπίζεται απλώς την επικράτειά της να συνεργαστεί με την Τουρκία που ζητεί εδάφη, έλεγχο και αναθεώρηση συνθηκών και “σφυρίζουν αδιάφορα” απέναντι στην Αγκυρα και σε αυτά που κάνει…

Στην ελληνική πλευρά επικρατεί “ανήσυχη ψυχραιμία”, καθώς σήμερα ξεκινά η μεγάλη (με συμμετοχή 8.500 στρατιωτικών) αποβατική άσκηση «Efes 2016», για την οποία οι τουρκικές δυνάμεις έχουν δεσμεύσει για περίπου ένα μήνα (4 Μαΐου – 4 Ιουνίου) μια σημαντική έκταση στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η  άσκηση, σε συνδυασμό με εκτάσεις που δέσμευσαν οι Τούρκοι με δύο NAVTEX για βολές (329/16) και Ερευνα και Διάσωση (321/16), δημιουργεί μια εικόνα κατά την οποία μεγάλο μέρος του Αιγαίου Πελάγους μοιάζει δεσμευμένο, ωστόσο δεν ξεφεύγει έξω από το σύνηθες πλαίσιο. Εντάσσεται στην πάγια τουρκική ανάδειξη των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.

Εμπειροι παρατηρητές αφαιρούν από τα δεδομένα της ανάλυσής τους την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, η οποία είναι de facto περιορισμένη στις δύο περιοχές Λέσβου και Χίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ