Οι λόγοι που η Αθήνα φοβάται “θερμό επεισόδιο” από τους Τούρκους στο Αιγαίο
ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ "BEYAZ FIRTINA" ΣΕ ΧΙΟ ΚΑΙ ΛΕΣΒΟ
Οι φόβοι για “θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο εκφράζονται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, ακόμη και από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Κοτζιά. Οι λόγοι, τουλάχιστον οι προφανείς γιατί μπορεί να υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν γίνει γνωστοί, είναι η αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της τουρκικής προκλητικότητας και οι εχθρικές κινήσεις της Άγκυρας στο Αρχιπέλαγος.
Από σήμερα και για δύο ημέρες οι Τούρκοι ξεκινούν στο Αιγαίο την αεροναυτική άσκηση “Λευκή Θύελλα” (Beyaz Firtina) βάζοντας “φωτιά” στην περιοχή της Λέσβου και της Χίου. Με τις περιοχές που έχουν δεσμεύσει δημιουργούν μία “τανάλια” γύρω από τα δύο αυτά νησιά επιδιώκοντας ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Μία άκρως επιθετική ενέργεια με στόχο να αποκοπούν η Χίος και η Λέσβος από το υπόλοιπο Αιγαίο και βεβαίως από την προστασία των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ενδεχομένως, ωστόσο, το σενάριο των Τούρκων να προβλέπει και έναν αντιπερισπασμό προκειμένου να γίνει μία επιχείρηση κατάληψης από ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας μία μικρότερης ελληνικής νησίδας.
Σε αυτή την περίπτωση, οι Οινούσσες και η Παναγιά θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Τούρκοι το τελευταίο τρίμηνο δημιούργησαν επεισόδια στα νησιά αυτά, είτε στη θάλασσα παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα, είτε στον αέρα, με πτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου θέλοντας να δείξουν πώς αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών.
Μην ξεχνάμε επίσης στο σχέδιο SUGA για την κατάληψη της Παναγιάς από μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας που απετράπη και η επαναφορά του οδήγησε στην ενίσχυση της στρατιωτικής φρουράς στο νησί, την οποία επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.
Ενδεικτικό είναι πώς στις αρχές Απριλίου πάνω από τα δύο αυτά νησιά έγιναν από τα τουρκικά μαχητικά συνολικά 11 υπερπτήσεις σε τρεις μόνο ημέρες. Αριθμός ρεκόρ, αφού δεν γίνεται ούτε καν σε ολόκληρες χρονιές.
Και δεν είναι μόνο οι υπερτπήσεις, ή οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Είναι και ο τρόπος με τον οποίο “επιτίθενται” οι Τούρκοι. Στον αέρα συχνά πυκνά εμπλέκονται με τα ελληνικά μαχητικά και επιδίδονται σε επικίνδυνους ελιγμούς, ίσως επιδιώκοντας μία κρίση ανάλογης αυτής με τον Ηλιάκη.
Στη θάλασσα προσεγγίζουν ολοένα και περισσότερο τις ακτές των ελληνικών νησιών, μη δείχνοντας συμμόρφωση με τις υποδείξεις των σκαφών του Λιμενικού ή του Πολεμικού Ναυτικού.
Το γεγονός ότι έχει αναγκαστεί πολλές φορές κανονιοφόρος του Ναυτικού ή ΤΠΚ να παρέμβει προκειμένου σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να αποχωρήσει από τα χωρικά μας ύδατα συνιστά αύξησης της έντασης την οποία προκαλεί ασφαλώς η Άγκυρα.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μίλησε για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι προκαλούν συνεχώς και κλιμακώνουν την ένταση φέρνοντας πολλές φορές την κατάσταση σε οριακό σημείο που μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε. Από κατάρριψη ενός αεροσκάφους έως τη βύθιση ενός πλοίου.
Όταν έρχονται σε αντιπαράθεση στρατιωτικές δυνάμεις κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνει το… λάθος. Ούτε βεβαίως πώς θα εξελιχθεί μία κρίση. Το σίγουρο είναι πώς η Άγκυρα φαίνεται να την επιδιώκει με τις κινήσεις που κάνει. Η Αθήνα επιμένει στη στρατηγική ψυχραιμία, αλλά το ερώτημα είναι έως πότε.
Οι εντολές που έχουν δοθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι να παρακολουθούν στενά και με ιδιαίτερη προσοχή τις τουρκικές κινήσεις και να απαντούν όταν απαιτείται. Είναι γεγονός πώς τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία βρίσκονται το τελευταίο διάστημα και θα βρίσκονται για τον επόμενο μήνα που ολοκληρώνονται οι ασκήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο σε αυξημένη ετοιμότητα.
Ένας πρόσθετος λόγος, όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς είναι πώς η Άγκυρα έχει πολλά και σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και η βαλβίδα εκτόνωσης “βλέπει” προς το Αιγαίο.
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν, που αντιμετωπίζεται από τους Ρώσους ως “ψυχοπαθής” και από τις ΗΠΑ ως μη έμπιστος συνεργάτης και ταραχοποιός έχει δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στο Στρατό, είτε λόγο του κυνηγιού που έχει εξαπολύσει κατά του “εσωτερικού εχθρού” του Γκιουλέν, είτε λόγο της αντιμετώπισης των Κούρδων και των κρίσεων σε περιφερειακό επίπεδο με πρώτη αυτή της Συρίας, μπορεί αν πάσα στιγμή να προκαλέσει κρίση στο Αιγαίο θέλοντας να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα.
Βέβαια, το πόσο τον συμφέρει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο αυτή τη στιγμή είναι ένα ζητούμενο. Ίσως ποντάρει στην ενδοτικότητα που έχουν επιδείξει τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Όπως και να έχει πάντως, στο Αιγαίο τα νερά θερμαίνονται επικίνδυνα με ευθύνη της Άγκυρας και κανείς δεν γνωρίζει που και πότε μπορεί αν υπάρξει ανάφλεξη.