«Η ελληνοτουρκική συνεργασία στη βάση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας είναι πολύ καλή και προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυσή της. Η σχετική πρόοδος θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα καλής πρακτικής για το πώς αντιμετωπίζουμε προκλήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα», δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι αναγκαστικές εκτοπίσεις άγγιξαν νέο ιστορικό ρεκόρ το 2016 και ότι ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ, όπως και η πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, είχαν σημαντική συνεισφορά σε αυτήν την τάση.  Σημείωσε ότι το μεγάλο βάρος έπεσε στις χώρες που γειτονεύουν με την Συρία: τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, «χώρες οι οποίες αξίζουν τον έπαινο και την αλληλεγγύη μας για το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν την πρόκληση της φιλοξενίας εκατομμυρίων ανθρώπων, που βρίσκονται σε ανάγκη».

Άσκησε κριτική στα κράτη της ΕΕ που αρνούνται τη μετεγκατάσταση: «από την περασμένη χρονιά, λιγότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη -παρά τις δεσμεύσεις για δεκάδες χιλιάδες- ενώ δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ένας σταθερός μηχανισμός επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία προς αυτά τα κράτη».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο κ. Τσίπρας για την μέχρι σήμερα υλοποίηση της συμφωνίας και κατά την διάρκεια της συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν,  καθώς όπως είπε έχουν ελαττωθεί οι ροές, έχουν αντιμετωπιστεί αρκετά οι διακινητές και η συμβολή του ΝΑΤΟ είναι καθοριστική, ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα «που πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ