Διαφορετικές «αναγνώσεις» από τα ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας για την τύχη των 8 φυγάδων του τουρκικού ελικοπτέρου
Ο Μ.ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ - ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΑΥΤΗ
Είναι σαφές ότι διαφορετικά «ανέγνωσαν» οι δύο ΥΠΕΞ Ελλάδος και Τουρκίας την μεταξύ τους συνομιλία περί της τύχης των 8 φυγάδων του τουρκικού ελικοπτέρου καθώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατάλαβε ότι σίγουρα το συντομότερο δυνατόν θα παραδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ πραξικοπηματίες που προσγειώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν άσυλο από τις ελληνικές Αρχές, ενώ αντίθετα το ελληνικό ΥΠΕΞ άμεσα απάντησε ότι ναι μεν συνομίλησαν οι δύο υπουργοί αλλά δεν υπήρξε καμία συφμφωνία.
Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών υπήρξε επικοινωνία με τον Νίκο Κοτζιά ο οποίος τον διαβεβαίωσε σχετικά.
Telefonda konuştuğum Yunanistan DiB Nikos Koçias Yunanistan’a kaçan 8 hainin en kısa sürede Türkiye’ye iade edileğini söyledi#Kaçamayacaklar
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) 16 Ιουλίου 2016
Spoke by phone w/FM @NikosKotzias of Greece. He said that 8 traitors who fled to Greece will be returned to Turkey as soon as possible
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) 16 Ιουλίου 2016
Το ελληνικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε άμεσα με ανακοίνωσή του την συνομιλία των δύο υπουργών, όμως προφανώς δεν συμμερίζεται τη βεβαιότητα του Τσαβούσογλου.
Αύριο αναμένεται να μιλήσουν για το θέμα και ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Nεότερη τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ @NikosKotzias και Τούρκου ΥΠΕΞ @MevlutCavusoglu https://t.co/EifYoaC8hV
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) 16 Ιουλίου 2016
Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το pronews.gr ευθείες απειλές κατά της Αθήνας διατυπώνονται στο παρασκήνιο από την πλευρά της Αγκυρας για άμεση παράδοση των “8” φυγάδων πραξικοπηματιών, τριών ταγματαχών, τριών λοχαγών και δύο αρχιλοχιών του τουρκικού Στρατού, οι οποίοι κατέφυγαν σε ελληνικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης για να διαφύγουν της σύλληψης στην Τουρκία.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πέρα από την αρχική σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πολιτικός του προϊστάμενος Μ.Τσαβούσογλου προς την Αθήνα στο αίτημά του για άμεση επιστροφή των “8” φυγάδων, παρασκηνιακά προειδοποίσε με “σοβαρές επιπτώσεις” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αν δεν παραθοδθούν άμεσα οι “8”.
Και η απειλή έχει ληφθεί πολύ σοβαρά από το Μαξίμου. Σε σημείο που ουσιαστικά έχει ληφθεί απόφαση επιστροφής τους. Στην υπόθεση υπάρχει ήδη εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει πλήρη ενημέρωση και πληροφόρηση για το θέμα, αλλά ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα προς την ελληνική πλευρά για το ποια είναι η θέση των ΗΠΑ.
Πρακτικά, ότι αποφασίσουν οι ΗΠΑ θα γίνει με τους “8”.
Πάντως ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος δήλωσε ότι δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα από νομική άποψη.
Δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που της παρέχουν οι κανόνες για την έκδοση και τη χορήγηση ασύλου και δεν θα πρέπει να λησμονήσει τον ρόλο της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οπως αναφέρει αναλυτικά στη δήλωσή του:
«Το αίτημα για χορήγηση ασύλου εκ μέρους των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα μας, τέμνει τη διπλωματία και την τήρηση θεμελιωδών αρχών του νομικού μας πολιτισμού.
Και τούτο, γιατί ενώ από διπλωματικής απόψεως η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη διατάραξη των σχέσεών της με την Τουρκία, εντούτοις είναι παράλληλα υποχρεωμένη να τηρήσει εσωτερικούς και διεθνείς κανόνες που δεν οδηγούν εκ των προτέρων σε ικανοποίηση της απαίτησης των τουρκικών αρχών για άμεση παράδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.
Η έλλειψη διμερούς σύμβασης περί έκδοσης με την Τουρκία επιβάλλει την τήρηση των κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίας, η οποία –μεταξύ άλλων– ορίζει ότι η έκδοση απαγορεύεται αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό ή στρατιωτικό ή όταν από τις περιστάσεις προκύπτει ότι η έκδοση ζητείται για λόγους πολιτικούς, γεγονός που θα κριθεί εκ παραλλήλου και με τη διατύπωση της κατηγορίας που τελικώς αποδοθεί από τις τουρκικές αρχές. Άπαντα δε τα ανωτέρω θέματα πρέπει να τεθούν στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών, του Αρείου Πάγου και εν τέλει του Υπουργού Δικαιοσύνης.
Πέραν δε της σαφούς ως άνω ελληνικής νομοθετικής πρόβλεψης, τίθεται μείζον ζήτημα αναφορικώς και με την επιβαλλόμενη χορήγηση ασύλου, ιδίως υπό το πρίσμα της Συνθήκης της Γενεύης του 1951 αλλά και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948. Δεδομένου ότι έχει ήδη προαναγγελθεί η βαρύτατη τιμωρία των υπαιτίων, έχουν ήδη παυθεί χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί και διορίζονται νέοι προκειμένου να εκδικάσουν τις υποθέσεις των φερόμενων ως “πραξικοπηματιών”, ενώ γίνεται λόγος και για επαναφορά της θανατικής ποινής –ειδικώς για τον κολασμό της συγκεκριμένης πράξης, η απόρριψη αιτήματος ασύλου εμφανίζεται κατ’ αρχήν ως ηθικώς και νομικώς ανομιμοποίητη.
Η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς αυτού διπλωματικού αδιεξόδου, εξαντλώντας συνάμα όλες τις δυνατότητες που της παρέχουν οι κανόνες για την έκδοση και τη χορήγηση ασύλου, μη λησμονώντας ωστόσο το ρόλο της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ