Τσίπρας σε Ερντογάν: «Το άσυλο θα εξεταστεί γρήγορα, αλλά με απόλυτο σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα»
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ιδίου κατά την χθεσινή εκδήλωση από πειρας πραξικοπήματος.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προσήλωση στις αξίες της Δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας είναι ζήτημα αρχής για τον ελληνικό λαό.
Σχετικά με το ζήτημα των επιβαινόντων στο τουρκικό ελικόπτερο, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο και οι Συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Διπλωματικό Θρίλερ
Η προσγείωση του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη, προκάλεσε διπλωματικό θρίλερ με την Αθήνα να δηλώνει καταρχάς ότι επιστρέφει το ελικόπτερο στις τουρκικές αρχές κι από εκεί και πέρα εξετάζει με προσοχή το αίτημα πολιτικού ασύλου των 8 επιβαινόντων που έχουν συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχουν ήδη ζητήσει την έκδοσή τους στην Τουρκία.
Οι επικοινωνίες σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας – Τουρκίας, αλλά και με αρμόδιους παράγοντες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ήταν διαρκείς με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο (κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για συνομιλία Κοτζιά – Τζαβούσογλου σε καλό κλίμα). Αυτό αποτυπώνεται και στη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη η οποία παραπέμπει στην εκκίνηση των διαδικασιών για το άσυλο και ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης των 8 στρατιωτικών στην Τουρκία, λαμβανομένης υπόψη της σοβαρότητας των κατηγοριών που τους απευθύνονται “για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας”.
Η Αθήνα καλείται ουσιαστικά να ζυγίσει τα δεδομένα, καθώς από τη μία στήριξε τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση Ερντογάν απέναντι στο πραξικόπημα, από την άλλη δε μπορεί να μην λάβει υπόψη τη σημερινή αναφορά του τούρκου πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής για εξαιρετικές περιπτώσεις, κάτι που περιπλέκει τα πράγματα και δυσκολεύει την απόφαση για έκδοση των συλληφθέντων στην Τουρκία.