Μόνο για “παράνομη είσοδο στην Ελλάδα” κατηγορούνται οι 8 Τούρκοι φυγάδες – Αλλάζει στάση η κυβέρνηση (φωτό & βίντεο) (upd)
ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΝ ΘΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ 'Η ΟΧΙ...
Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η διαδικασία απόδοσης κατηγοριών από τον Εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης στους οκτώ Τούρκους φυγάδες στρατιωτικούς και ο Εισαγγελέας τους απόδωσε μόνο την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην χώρα και όχι αυτή του άρθρου 141 του Ποινικού Κώδικα – για έκθεση σε κίνδυνο των πολιτών του ελληνικού κράτους τους.
Αυτό κάνει πλέον ουσιαστικά αδύνατη την άμεση παράδοσή τους στις τουρκικές αρχές, ενώ σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, νομικά είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθεί το αίτημα της Αγκυρας για έκδοσή τους.
Οπως από χθες έχουε σημειώσει, με το θέμα ασχολείται η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και η τύχη τους θα αποφασιστεί ουσιαστικά από τους Αμερικανούς που έχουν πάρει “επάνω τους” όλη την διαχείριση της υπόθεσης και η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την θέση τους για να πράξει ανάλογα.
Βέβαια, η μη παράδοσή τους ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης περαιτέρω έντασης στις σχέσεις μας με την Τουρκία, αλλά οι Αμερικανοί υπόσχονται να “καθαρίσουν” αν έχουν επιδείνωση του κλίματος ασφάλειας.
Ο Εισαγγελέας τους ζήτησε να απολογηθούν αύριο στις 12 το μεσημέρι στον ανακριτή όμως προβλέπεται να κάνουν χρήση της τριήμερης προθεσμίας που δικαιούνται και έτσι να απολογηθούν την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι.
Πάντως και οι οκτώ επιβαίνοντες του ελικοπτέρου έχουν ήδη κάνει αίτηση στην Υπηρεσία Ασύλου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης και περιμένουν αύριο να την λάβουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ηλεκτρονικά.
Πάντως αξίζει να αναφερθεί πως η διαδικασία διεκπεραίωσης μιας αίτησης ασύλου κρατάει αρκετούς μήνες.
Τι αναφέρεται στο άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα: «Όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέσει σε κίνδυνο διατάραξης φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι τριών ετών. Αν τα αντίποινα επήλθαν πραγματικά εξαιτίας των ενεργειών του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».
Προηγούμενη ενημέρωση
Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγούνται σήμερα το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα και επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της πρωτεύουσας του Έβρου. Καλύπτοντας τα πρόσωπά τους, οι οχτώ Τούρκοι μπήκαν στο κτίριο.
Οι επιβαίνοντες του S-70 Black Hawk, οι οποίοι παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν των συλλήψεων που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επικαλέσθηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση στον ακριτικό αερολιμένα, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά σε παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.
Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.
Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.
Να θυμίσουμε ότι χτες το πρωί, στρατιωτικό τουρκικό ελικόπτερο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου εισερχόμενο στον ελληνικό εναέριο χώρο και ζήτησε την άδεια αναγκαστικής προσγείωσης.
«Το ΓΕΕΘΑ αμέσως επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία και ο Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. Δόθηκε εντολή δύο μαχητικά αεροσκάφη να συνοδέψουν το ελικόπτερο μέχρι την ασφαλή προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης» όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.
Στην Αλεξανδρούπολη, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τους 8 επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο.
Στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο επέβαιναν τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο αρχιλοχίες, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σημειώνεται ότι οι οκτώ στρατιωτικοί, η έκδοση των οποίων έχει ήδη ζητηθεί από την τουρκική κυβέρνηση, εξακολουθούν να κρατούνται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.
Ένα ακόμη τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ του Σαββάτου στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το δεύτερο ελικόπτερο, που απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη, μετέφερε δύο πληρώματα, το ένα εκ των οποίων θα παραλάβει το S-70 Black Hawk που εισήλθε παράνομα στη χώρα σήμερα το πρωί, με πλήρωμα οκτώ στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας το S-70 Black Hawk θα επιστρέψει στην Τουρκία πιθανότατα αύριο τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς της αναχώρησής του θα προηγηθεί έλεγχός του από το τουρκικό πλήρωμα.
Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζήτησαν και το ζήτημα των επιβαινόντων στο τουρκικό ελικόπτερο. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.