Στο αυτόφωρο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί
Ενώπιον της υπηρεσίας ασύλου παρουσιάζονται σήμερα οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί και στη συνέχεια θα προσαχθούν στο μονομελές πλημμελειοδικείο με την αυτόφωρη διαδικασία | Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, χθες βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος ομόλογός του, Μπιναλί Γιλντιρίμ
Θα προηγηθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο Αλεξανδρούπολης των οκτώ συλληφθέντων Τούρκων στρατιωτικών, της παρουσίας τους ενώπιον της επιτροπής της υπηρεσίας ασύλου.
Οι οκτώ κρατούμενοι, στους οποίους η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης απέδωσε χθες τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου, επρόκειτο να οδηγηθούν σήμερα το πρωί στην υπηρεσία ασύλου, μετά την υποβολή ηλεκτρονικά, το βράδυ του Σαββάτου, της αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων συνεντεύξεων επί τους αιτήματός τους.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί εάν οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της υπηρεσίας ασύλου στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης, ή στο κέντρο κράτησης με μετακίνηση της επιτροπής.
Η διαφοροποίηση του αρχικού προγραμματισμού οφείλεται ενδεχομένως σε διαδικαστικούς ή πρακτικούς λόγους, καθώς αποφασίστηκε να προηγηθεί το αυτόφωρο δικαστήριο στο οποίο, όπως προανήγγειλαν οι συνήγοροι των κρατουμένων, θα ζητηθεί αναβολή 48 ωρών.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Κυριακής με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τα αιτήματα ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών που προσγειώθηκαν το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο, θα εξεταστούν το συντομότερο δυνατόν και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κ. Γιλντιρίμ ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για την ελληνική στήριξη και για την άμεση επιστροφή του ελικοπτέρου.
Τη διαφοροποίηση του κατηγορητηρίου με το οποίο προσήχθησαν χτες Κυριακή ενώπιόν της οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, που προσγειώθηκαν χθες με στρατιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, αποφάσισε η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης Μένια Πολυχρόνη, μίας εκ των τριών δικηγόρων που εκπροσωπούν τους συλληφθέντες, παραμένει η κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, προστέθηκε η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και η εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου. Η κ. Πολυχρόνη επεσήμανε ως σημαντικό το ότι δεν ισχύει πλέον η κατηγορία απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας καθώς όπως εκτιμά «εφόσον παρέμενε έδινε το έρεισμα σε πολλούς να θεωρήσουν επιτακτικότερη την ανάγκη έκδοσής τους».
«Δεν έστεκε ως κατηγορία γιατί δεν ήρθαν για να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα. Βρίσκονταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Απλά εκτελούσαν, μαζί με δύο ακόμη ελικόπτερα εντολές να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε συγκεκριμένο σημείο. Δεν είναι πολεμικά ελικόπτερα αλλά μεταφοράς προσωπικού και ασθενών. Ξαφνικά δεχθήκανε πυρά από την τουρκική αστυνομία και μόνο τότε κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει. Ήταν τρία τα ελικόπτερα και τα δύο καταστράφηκαν. Φοβήθηκαν για τη ζωή τους, πήραν το ελικόπτερο και ήρθαν στην Ελλάδα λόγω εγγύτητας», εξήγησε η συνήγορος υπεράσπισης.
Σύμφωνα με τη κ. Πολυχρόνη εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους και ανησυχούν για τις οικογένειες που αφήσανε πίσω, καθώς είναι όλοι παντρεμένοι με παιδιά.
Αμέσως μετά την παρουσία τους στην εισαγγελία οι οκτώ συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης στις Φέρες όπου θα συνεχιστεί η κράτησή τους.
«Πιστεύουμε και θέλουμε να ακολουθήσει η Ελλάδα τον ασφαλέστερο δρόμο για την ελληνική δικαιοσύνη, ο οποίος σύμφωνα με την υπεράσπιση είναι να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, οι διεθνείς συνθήκες, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε η κ. Πολυχρόνη.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα και εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.
Τέλος, όσον αφορά τον χρόνο εξέτασης της υποβληθείσας αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτός ορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις 90 ημέρες, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν πως λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ενδεχομένως ο χρόνος να μην υπερβεί τις 8-9 ημέρες.