Άλλο οι Τούρκοι πολίτες που έλαβαν πολιτικό άσυλο από την Σουηδία, άλλο οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτερο και είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας, λένε διπλωματικές πηγές στην Αθήνα. 

Σχολιάζοντας την είδηση ότι η Σουηδία χορήγησε άσυλο σε υποστηρικτές του Γκιουλέν, Έλληνες αξιωματούχοι απαντούν ότι η περίπτωση της Στοκχόλμης δεν είναι όμοια με την υπόθεση των 8 Τούρκων που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας πολιτικό άσυλο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήθεν πραξικοπηματίες -που αναφέρεται ότι η Σουηδία τους χορήγησε άσυλο- είναι Τούρκοι πολίτες που ζουν στη Σουηδία και δεν συμμετείχαν ενεργά στο τουρκικό πραξικόπημα.

Αυτό δεν έχει σχέση με στρατιωτικούς που διέφυγαν στη χώρα μας από την Τουρκία με στρατιωτικό ελικόπτερο και συμμετείχαν σε πραξικόπημα που στόχευε στην ανατροπή μιας νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές και τονίζουν ότι η απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης δεν δημιουργεί διεθνές προηγούμενο που να δεσμεύει νομικά την Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι με την επισήμανση αυτή δεν προδικάζεται τίποτα ως προς την εξέταση των αιτημάτων ασύλου των 8 που θα γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το ελληνικό και διεθνές δίκαιο. «Αλλά είναι πολύ διαφορετικό να ζεις σε μία χώρα και να κάνεις εκεί αίτημα ασύλου και διαφορετικό να είσαι στρατιωτικός και να συμμετέχεις σε πραξικόπημα που, μεταξύ άλλων ενεργειών, βομβάρδισε το τουρκικό Κοινοβούλιο» λένε με νόημα διπλωματικοί παράγοντες στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ