«Η Ελλάδα αρνείται άσυλο σε Τούρκο αξιωματούχο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του γερμανικού Spiegel. Όπως σημειώνει, «λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία οχτώ στρατιωτικοί με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη και έκαναν έκκληση να τους χορηγηθεί άσυλο. Τουλάχιστον ένας από τους αξιωματούχους δεν πρέπει πλέον να έχει ελπίδες: η αίτησή του απορρίφθηκε από τους Έλληνες σύμφωνα με πληροφορίες της δικηγόρου του».

Το ίδιο δημοσίευμα συνεχίζει: «Οι αιτήσεις άλλων δυο αξιωματούχων “πάγωσαν” ενώ οι πέντε άλλες αποφάσεις εκκρεμούν ακόμα… Η Τουρκία ζητάει την έκδοσή τους, οι οχτώ άνδρες φοβούνται όμως ότι δεν τους περιμένει μια δίκαιη δίκη στην πατρίδα τους. Όπως όμως έγινε γνωστό από ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους, η απόφαση της Τετάρτης δεν σημαίνει την άμεση έκδοσή τους».

«Ήττα στη Λέσβο» είναι ο τίτλος μακροσκελούς άρθρου στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς την διαδικασία χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα και για παράδειγμα στη Λέσβο. Το άρθρο αναφέρει ότι ο αριθμός των προσφύγων διαρκώς αυξάνεται το τελευταίο διάστημα και μόνο την περασμένη εβδομάδα κατέφθασαν 731 μετανάστες. Ακόμα αναφέρει ότι οι αρχές χορήγησης ασύλου έχουν υπερβολικό φόρτο εργασίας και επισημαίνει πως μόνο 200 περιπτώσεις μπορούν να ελέγξουν το μήνα. «Δεν χρειάζεται να έχει σπουδάσει κανείς μαθηματικά για να καταλάβει θεωρητικά τι σημαίνει αυτό στην πράξη».

«Οι ελληνικές αρχές δεν στέλνουν πρακτικά κανέναν πίσω διότι “ασφαλής χώρα” θεωρείται σύμφωνα με την Σύμβαση της Γενεύης μια χώρα η οποία εγγυάται σε εύλογο χρονικό διάστημα την εξέταση της αίτησης ασύλου. Τυπικά οι ελληνικές αρχές έχουν δίκιο να αρνούνται να στείλουν πίσω μετανάστες στην Τουρκία. Αριθμητικά όμως και πολιτικά προκύπτει μια κατάσταση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό».

Στη συνέχεια, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, το άρθρο αναφέρεται σε σχετική ημερίδα που οργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ και ο αρθρογράφος διαπιστώνει: «Προφανώς κανείς δεν μιλάει με τους Τούρκους για το τι πρέπει να κάνουν. Έτσι πληροφορηθήκαμε ανεπίσημα από Τούρκο αξιωματούχο ότι ‘οι ελληνικές αρχές ασύλου ισχυρίζονται ότι η χώρα μας δεν είναι ασφαλής χώρα αλλά δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα γιατί είναι έτσι τα πράγματα. Ούτε από τους Έλληνες ούτε από τους Ευρωπαίους έχουμε αιτήματα για το τι θα έπρεπε συγκεκριμένα να αλλάξουμε’».

Και η εφημερίδα καταλήγει με ένα ερώτημα που τέθηκε στην ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ. «Όλοι ξέρουν τι θα έπρεπε να γίνει και σε ποιες λεπτομέρειες σκαλώνει η υπόθεση. Αλλά ποιος είναι πράγματι υπεύθυνος; είναι το θέμα. Η ερώτηση έμεινε αναπάντητη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ