Η ηγεσία των ΕΔ είχε προειδοποιήσει το Μαξίμου ότι έρχεται «καταιγίδα» στο Αιγαίο – Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ρ.Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Εξαιρετικά ανήσυχη είναι η ηγεσία των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων από τη χθεσινή εξέλιξη με την άρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν να αποδεχθεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και να θέσει θέμα αναθεώρησης της αμφισβητώντας την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου. Φαίνεται ωστόσο πώς η ανησυχία έχει επεκταθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου και το μεσημέρι (στις 15:30) θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά μετά την πολύ σοβαρή πρόκληση (θα επιλέξει και νέο αρχηγό Πυροσβεστικής).
Η ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων είχε προειδοποιήσει την πολιτική ηγεσία ότι οι κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο το τελευταία εξάμηνο δεν προμήνυαν τίποτα το καθησυχαστικό και επιβεβαιώθηκαν αρκετές φορές τόσο με το παραλίγο επεισόδιο στη νήσο Παναγιά παραμονές του Πάσχα και με το σχεδιασμό της επιχείρησης “Νότιο Βέλος” που αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε για εισβολή στον Έβρο μια εκδοχή του γνωστού σχεδίου “Βαριοπούλα”.
Την ίδια στιγμή η ελληνική πολιτική ηγεσία μοιάζει απόλυτα αιφνιδιασμένη από τη χθεσινή εξέλιξη, καθώς 24ώρες μετά δεν υπάρχει καμία δήλωση κυβερνητικού στελέχους ή επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ή του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “pronews.gr” οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως ότι η κατάσταση με την Τουρκία δεν είναι καθόλου καλή, ακόμη και πριν από το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου.
Κι αυτό φαίνονταν κατ’ αρχήν από την ενέργεια των Τούρκων που είχαμε στη νήσο Παναγιά, ανατολικά των Οινουσσών παραμονές Πάσχα και αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή χάριν στην άμεση αντίδραση των Ένοπλων Δυνάμεων που ανίχνευσαν την εφαρμογή του σχεδίου “Suga” με κάλυψη μάλιστα του μετανάστες και τους πρόσφυγες που είχαν κατακλύσει την περιοχή της Χίου.
Ακολούθησε το περιστατικό στη Θράκη, όπου, όπως αποκαλύπτει στο τεύχος που κυκλοφορεί η “Στρατηγική” οι Τούρκοι πραξικοπηματίες σχεδίαζαν να εισβάλλουν στον Έβρο από το νότιο τμήμα σε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο της “Βαριοπούλας” που έφερε την κωδική ονομασία “Νότιο Βέλος”.
Και πριν και μετά δε, καταγράφηκε μία αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο με αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ελληνικών νησιών, με αφορμή και την επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, όπως επίσης και συνεχείς πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων.
Ειδικά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης έχει προειδοποιήσει ότι, “κάνουμε τα πάντα για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτρεπτική δυνατότητα αλλά δεν φτάνουν όταν δεν έχουμε τα μέσα”. Και είναι γεγονός ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν “όρθιες” λόγω της προσπάθειας που καταβάλουν τα στελέχη.
Οι διαθεσιμότητες των πολεμικών αεροσκαφών είναι χαμηλές, όπως άλλωστε και των ελικοπτέρων του Στρατού, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν τόσο με τα πλοία όσο και με τα αντιαεροπορικά συστήματα. Η έλλειψη κονδυλίων, γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα, έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ανταλλακτικά, να μην επισκευάζονται ή συντηρούνται έγκαιρα τα οπλικά συστήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις να “κανιβαλίζονται”.
Κι αυτά όταν υπάρχει μία Τουρκία που εξοπλίζεται συνεχώς και όταν η Ελλάδα έχει να παραγγείλει οπλικό σύστημα εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ δεν φαίνεται να αποφασίζονται ούτε καν προγράμματα εκσυγχρονισμού, όπως των F-16 ή των φρεγατών τύπου MEKO τα επόμενα χρόνια.
Οι προκλήσεις των Τούρκων και η κλιμάκωση της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε συνδυασμό λοιπόν με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις προκαλεί μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία, που το ελάχιστο που μπορεί να επιφέρει είναι μία σταδιακή αύξηση της επιφυλακής ξεκινώντας από τις μονάδες πρώτης γραμμής.
Εκείνο ωστόσο που είναι αδιανόητο είναι το πώς δεν έχει αντιδράσει επίσημα στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ρ.Τ. Ερντογάν το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μία τόσο μεγάλου βεληνεκούς πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας και η ελληνική κυβέρνηση να απαντάει μέσω… διπλωματικών κύκλων.
Δεν μπορεί να βγαίνει ανακοίνωση και ο υπουργός Εξωτερικών να κάνει δηλώσεις για το θέμα της Τσαμουριάς που προκλήθηκε επίσης χθες και για το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της άρνησης της Συνθήκης της Λωζάνης και του ευθέως ζητήματος αναθεώρησης της με αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νησιών του Αιγαίου να υπάρχει χλιαρή αντίδραση σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Πιθανώς στην κυβέρνηση φοβούνται να οξύνουν την κατάσταση και να πάνε τα πράγματα στην άκρη, αλλά η συγκεκριμένη στάση δείχνει ενδοτικότητα. Όσο και να πιστεύουν κάποιοι στην κυβέρνηση ότι το τελευταίο πράγμα που μας χρειάζεται είναι μία κρίση με την Τουρκία θα πρέπει έστω και για τους τύπους να υπάρξει μία σαφής και συγκεκριμένη αντίδραση.
Το έπραξε ήδη η Μόσχα και πιθανώς να υπάρξει αντίδραση και από τις ΗΠΑ για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ρ.Τ. Ερντογάν, καθώς η Ουάσιγκτον δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξει ένταση στο Αιγαίο. Έπρεπε σαφώς λοιπόν να σταλεί αυστηρό μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο γιατί όπως λέει και ο λαός, “δώσε θάρρος στο χωριάτη…”.