Kαι οι ΗΠΑ μετά την Γερμανία δεν αντιτίθενται στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης! – «Βρείτε τα με τους Τούρκους» λένε (βίντεο)
«ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ» ΤΟΝΙΣΕ ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Οι ΗΠΑ δεν αντιτίθενται στην αναθεώρηση της συνθήκηςτης Λωζάνης, δηλαδή στην πιθανή εκχώρηση ελληνικού εδάφους στην Τουρκία και συνακόλουθα απόκτησης ελέγχου θαλασσίων περιοχών στο Αιγαίο όπως πλέον ζητά επίσημα η Τουρκία με σχετικές τοποθετήσεις σειράς αξιωματούχων της, από τον πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν αρξάμενο.
Η αμερικανική κυβέρνηση τυπικά έλαβε “ίσες αποστάσεις”, αλλά όταν σε ένα τέτοιο ζήτημα λαμβάνεις ίσες αποστάσεις, επί της ουσίας ευνοείς την διεκδίκηση!
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, να δηλώνει ότι, “η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν διπλωματικά κανάλια για να αντιμετωπίζουν ζητήματα σχετικά με το Αιγαίο“.
Τόνισε επίσης ότι ένα σταθερό Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής και πρόσθεσε: “Ενθαρρύνουμε την Τουρκία και την Ελλάδα, ως χώρες – συμμάχους στο ΝΑΤΟ να εργαστούν από κοινού για να διατηρήσουν καλές σχέσεις γειτονίας. Ένα σταθερό Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής”.
Η στάση αυτή κάθε άλλο παρά να καθησυχάσει την ελληνική πλευρά μπορεί, αφού οι ίσες αποστάσεις που παίρνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορούν να οδηγήσουν σε αποθράσυνση τον Ρ.Τ. Ερντογάν, όπως άλλωστε συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τον Δήμαρχο της Άγκυρας να χαρακτηρίζει τουρκικά νησιά ακόμη και την Αίγινα και την Σαλαμίνα.
Σημειώνεται πώς μόνο η Ρωσία έχει αντιδράσει μέχρι σήμερα στις απίθανες δηλώσεις του Ρ.Τ. Ερντογάν που ζητά ανεθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ η Γερμανία σε ένα παραλήρημα αίσχους την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε να στηρίζει το αίτημα του Τούρκου Προέδρου.
“Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε. Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω γι’ αυτό ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ.
Στην επισήμανση δε ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε νησιά και όχι σε σύνορα, ανέφερε: «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του κ. Ερντογάν και δυστυχώς δεν μου είναι δυνατό να αντιδράσω σε αυτό».