Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε να μην εκδοθούν οι 3 από τους 8 Τούρκους. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ομόφωνα, απέρριψε το αίτημα των Τουρκικών αρχών υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως η οποία επιχειρηματολόγησε κατά της έκδοσής τους στην Τουρκία κρίνοντας πως σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει η ζωή τους.

Ωστόσο, την Τρίτη, το Συμβούλιο Εφετών, με άλλη σύνθεση, έκρινε διαφορετικά για 3 άλλους συμπατριώτες τους. Συγκεκριμένα, αποφάσισε την έκδοσή τους, για τα 3 από τα 4 αδικήματα που εκζητούνται.

Λίγο αργότερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνιος Λιώγας, ασκούσε έφεση κατά της απόφασης της Δευτέρας για τους άλλους 3 Τούρκους. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε προθεσμία 8 ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των 3 εκζητουμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη απόφαση της Δευτέρας που ήταν αρνητική για την έκδοση των 3 Τούρκων, θεωρήθηκε από νομικούς κύκλους προάγγελος για τη μεταχείριση και των υπολοίπων πέντε καθώς τα στοιχεία στον τουρκικό φάκελο είναι πανομοιότυπα για όλους. Ωστόσο, όπως έδειξε η απόφαση της Τρίτης, η εκτίμηση αυτή δεν επαληθεύτηκε.

Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά της εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, η όποια εισηγήθηκε την μη έκδοση των Τούρκων. «Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

«Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ», τόνισε η εισαγγελικής λειτουργός και επικαλέστηκε τους άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών αρχών ενώ -όπως είπε- κάποιοι θανατώθηκαν επί τόπου.

Οι βασανισμοί στην Τουρκία

Οι παραπάνω αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης έρχονται λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στην Τουρκία, σχετικά με τους βασανισμούς που έλαβαν χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Φαίνεται ότι τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης ήταν διαδεδομένα τις ημέρες και τις εβδομάδες που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα, ιδίως κατά τη στιγμή της σύλληψης και κατά τη διάρκεια της κράτησης» ενός προσώπου, είπε ο Νιλς Μέλζερ. «Οι πρόσφατοι νόμοι και τα διατάγματα δημιούργησαν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τα βασανιστήρια».

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες στο BBC: Έδεναν βάρη στους όρχεις μας πριν μας βιάσουν με γκλοπ

Την ίδια στιγμή, το BBC παρουσίαζε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες βασανισμών κρατουμένων στην Τουρκία. Δικηγόρος δείχνει στο φακό την άθλια κατάσταση του πελάτη της, ο οποίος φέρει τραύμα στο κεφάλι. «Αυτός είναι πελάτης μου. Εκείνος και άλλοι χτυπήθηκαν. Τους χτυπούσαν το κεφάλι στον τοίχο και τους ανάγκαζαν να μένουν γονατιστοί στην άσφαλτο με αποτέλεσμα να έχουν εγκαύματα στα πόδια τους. Είδα έναν αστυνομικό να στραγγαλίζει έναν άλλο πελάτη μου κατά την διάρκεια της ανάκρισης», περιγράφει.

«Σπασμένα πλευρά από το ξύλο, κοψίματα στους καρπούς από τις χειροπέδες αφού ήταν ώρες ή και μέρες δεμένοι πισθάγκωνα και κατάγματα στο κεφάλι», είναι λίγα από αυτά που έχει δει με τα μάτια της η δικηγόρος Selcen Bayun.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μοναδική μαρτυρία στο ρεπορτάζ του BBC. Ο Kamil Uluc συνελήφθη τον Αύγουστο κατηγορούμενος για σχέσεις με το PKK. Βασανίστηκε φρικτά στα αστυνομικά τμήματα όπου και κρατήθηκε. Αρχικά όπως καταγγέλλει του έβαλαν την κάννη ενός όπλου στο στόμα για να τον αναγκάσουν να ομολογήσει. Στην συνέχεια δεν τον άφησαν να πάει στην τουαλέτα έτσι ώστε να τον εξευτελίσουν.

«Είχαν φωτογραφίες τουλάχιστον 200 ανθρώπων και μας έλεγαν να πούμε ότι ήταν μέλη του PKK. Όταν αρνήθηκα, τότε άρχισαν τα βασανιστήρια. Έδεναν βάρη στους όρχεις μας. Ακόμα πονάω. Μετά μας έριχναν νερό και στην συνέχεια μας χτυπούσαν. Μας πήγαν στο νοσοκομείο και διέταξαν τους γιατρούς να μην καταγράψουν τίποτα».

Όπως αποκαλύπτει τον απειλούσαν χρησιμοποιώντας ακόμη και τη γυναίκα του: «”Αν δεν μιλήσεις θα φέρουμε τη γυναίκα σου και θα την βιάσουμε μπροστά στα μάτια σου”», μου είπαν. «Στην συνέχεια με πήγαν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και προσπάθησαν να με βιάσουν με ένα γκλομπ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ