Εν όψει της κρίσιμης απόφασης του Αρείου Πάγου για την τύχη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, πρωτοβουλία πολιτών, μεταξύ των οποίων ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Απόστολος Δοξιάδης, συνταγματολόγοι, πανεπιστημιακοί, δικηγόροι, μηχανικοί και εκπαιδευτικοί, τάσσεται κατά της έκδοσής τους στην Τουρκία.

Στην περίπτωση που και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφασίσει για την έκδοσή τους, τότε είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, εάν θα ικανοποιήσει ή όχι το αίτημα των τουρκικών αρχών.

Πάντως τα μέλη της πρωτοβουλίας αναφέρουν ότι σε περίπτωση παράδοσής τους στην Τουρκία οι στρατιωτικοί (διέφυγαν στην Ελλάδα την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα) κινδυνεύουν με βασανιστήρια, ηθική, ψυχική και φυσική εξόντωση.

Ο Μανώλης Γλέζος κάνει λόγο για υποχρέωση την Ελλάδας να παράσχει άσυλο στους στρατιωτικούς και ο Απόστολος Δοξιάδης για «σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα ο οποίος επιβάλλει να σεβαστούμε και αυτούς τους ανθρώπους».

Για το ίδιο θέμα αναμένεται σήμερα να δώσουν συνέντευξη Τύπου και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε συνεργασία με την «Solidarity Now».

Οι δύο οργανώσεις αναμένεται να εκφράσουν τις έντονες αντιρρήσεις τους στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 2.745 δικαστές και εισαγγελείς έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους και 2.277 λειτουργοί της Δικαιοσύνης βρίσκονται στις φυλακές.

Όσον αφορά τους οκτώ στρατιωτικούς, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τους έχει χαρακτηρίσει «προδότες που πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα».

Την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία με τις πάνω από 100.000 απολύσεις δημοσιών υπαλλήλων, περιέγραψε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, με αναφορές σε εκθέσεις θεσμικών οργάνων, μεταξύ αυτών και της επιτροπή νομικών εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή και ως Επιτροπή της Βενετίας. 

Ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που μπορούν να παρθούν σε περίπτωση απόφασης έκδοσης των οχτώ Τούρκων από τον Άρειο Πάγο, όπως η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης και η διαταγή ασφαλιστικών μέτρων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Πρότεινε επίσης την προσφυγή των οχτώ εκζητουμένων στο ΕΔΑΔ, ώστε “την καυτή πατάτα να μην την έχει η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη”.

Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση κατηγορουμένων, περιέγραψε ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης, που εκπροσωπεί 45 χώρες και πάνω από ένα εκατομμύριο δικηγόρους, προειδοποιεί για την “κατάρρευση του κράτους δικαίου” στην Τουρκία, υπογράμμισε ο Παναγιώτης Περάκης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και επικεφαλής της Επιτροπής για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών. 

Πάνω από 300 δικηγόροι και 3.000 δικαστικοί έχουν συλληφθεί. Οι συνομιλίες με τους δικηγόρους των κατηγορουμένων καταγράφονται, η πρόσβαση σε δικηγόρους είναι δύσκολη, ακολουθούν συχνά συλλήψεις των δικηγόρων, ενώ σημειώνονται πλήθος άλλων παραβιάσεων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως πριν από δυο εβδομάδες, είπε ο κ. Περάκης, το Βραβείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απονεμήθηκε σε τέσσερις Τούρκους δικηγόρους, που, παρά τις διώξεις, συνεχίζουν και προσπαθούν να υπερασπίζονται κατηγορουμένους.

“Η Ελλάδα θα έπρεπε να καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε περίπτωση έκδοσης των Τούρκων αξιωματούχων”, ανέφερε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε επιστολή του. “Άλλο οι πολιτικές πεποιθήσεις, άλλο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Το πραξικόπημα του Ιουλίου μας βρίσκει αντίθετους, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

Την μη έκδοση στην Τουρκία των εκζητουμένων ζήτησε η νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ, Έλλη Βαρχαλαμά, εκ μέρους της συνομοσπονδίας, καθότι, όπως δήλωσε, με τις διώξεις χιλιάδων επαγγελματιών και το κλίμα τρόμου που καλλιεργείται, “η Τουρκία διολισθαίνει προς τη δικτατορία”.

Σε παρέμβασή του, ένας εκ των συνηγόρων των Τούρκων στρατιωτικών, ο Όμηρος Ζέλιος περιέγραψε πως οι εν λόγω αξιωματούχοι καθαιρέθηκαν αμέσως, οι γυναίκες τους απολύθηκαν από τις δουλειές τους, οι λογαριασμοί τους πάγωσαν, τα διαβατήριά τους κατασχέθηκαν, και όλα τα παραπάνω χωρίς καμία δίκη. Μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο που υπάρχει εις βάρος τους, είναι 25 συνολικά κλήσεις το βράδυ του πραξικοπήματος προς τον συνταγματάρχη του τάγματος. “Δεν απαντούσε και αυτοί συνέχιζαν να καλούν απεγνωσμένα να δουν τι έχει συμβεί”, υποστήριξε ο κ. Ζέλιος. 

Πρόσθεσε πως οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί εργάζονταν στο ΝΑΤΟ ως διασώστες πιλότοι και είχαν συμμετάσχει σε διασώσεις στη Βοσνία και το Αφγανιστάν. Ζητούν “μια φορά κάποιος να τους σώσει και αυτούς”, κατέληξε ο κ. Ζέλιος.

Με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ