Aπάντηση στην απαράδεκτη επιστολή που είχε στείλει ο Τούρκος πρέσβης στον ΟΗΕ στις 15 Ιουνίου έδωσε με δική της επιστολή  η  Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον οργανισμό, Αικατερίνη Μπούρα, στην οποία απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς της Άκγυρας που ζητάει να ζητηθεί η γνώμη της για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ

Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ και ο  Αποστόλης Ζουπανιώτης νέα επιστολή – απάντηση στις τουρκικές αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της, απέστειλε η Ελλάδα.

Η επιλογή της αποστολής συμπίπτει με τις εξελίξεις στο ζήτημα της οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ κάτι το οποίο πιέζουν να κάνει η Ελλάδα και το Ισραήλ και η Αίγυπτος για να προχωρήσουν και τους δικούς τους σχεδιασμούς.

Ειδικά η Αίγυπτος θεωρεί εκ των ουκ άνευ την οριοθέτηση της ελληνική ΑΟΖ για να μπορέσει να εκμεταλλευθεί το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου «Ζορ» το οποίο εφάπτεται της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ.

Για να οριοθετήσουν όμως Αίγυπτος και Κύπρος τις δικές τους ΑΟΖ πρέπει το ίδιο να κάνει και η Ελλάδα.

Την επιστολή με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, υπογράφει η  Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Αικατερίνη Μπούρα. Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτω από τα κεφάλαια του Δικαίου της Θάλασσας και του Κυπριακού.

Απαντώντας σε επιστολή που είχε στείλει ο Τούρκος ομόλογός της στις 15 Ιουνίου, η κ. Μπούρα επισημαίνει ότι «η Τουρκία για άλλη μια φορά, μέσα από μια σειρά αβάσιμων επιχειρημάτων, αρνείται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και το δικαίωμά της να προχωρήσει σε θαλάσσια οριοθέτηση με κράτη με τα οποία μοιράζεται κοινά θαλάσσια σύνορα”.

“Πράγματι, τόσο η παραπλανητική και εσφαλμένη εφαρμογή της αρχής της ισότητας ως κανόνα που διέπει τη θαλάσσια οριοθέτηση, όσο και η συμπτωματική και αποσπασματική ανάγνωση της νομολογίας των διεθνών δικαστηρίων για τη θαλάσσια οριοθέτηση, στοχεύουν στην προώθηση αυτών των ισχυρισμών που περιέχονται στην επιστολή της 15ης Ιουνίου το 2016», προσθέτει.

Απαντώντας στον τουρκικό ισχυρισμό ότι τα ελληνικά νησιά στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή δεν δικαιούνται θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και / ή αποκλειστικής οικονομικής ζώνης), η Ελληνίδα Πρέσβης τονίζει πως «η θέση αυτή παραγνωρίζει εντελώς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας που αφορούν στα δικαιώματα των νησιών για τη δημιουργία θαλάσσιων ζωνών, καθώς και τη διαδικασία της θαλάσσιας οριοθέτησης, όπως η διαδικασία αυτή έχει εφαρμοστεί από τα διεθνή δικαστήρια».

Η κ. Μπούρα επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις, όπως έχουν καταγραφεί σε παλαιότερες επιστολές προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, για τα ίδια ζητήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει, έννοιες όπως «η γη κυριαρχεί επί της θάλασσας» και «αποτέλεσμα αποκοπής» που χρησιμοποιούνται στην προαναφερθείσα τουρκική επιστολή, όπως και αφηρημένα και εκτός του πλαισίου της διαδικασίας οριοθέτησης, στοχεύουν απλά στην ανάπλαση της γεωγραφίας».

Τονίζεται επίσης στην ελληνική απάντηση ότι δεν υπάρχει κανένας κανόνας του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τον οποίο η οριοθέτηση σε ημίκλειστες θάλασσες πρέπει να πραγματοποιηθεί με συμφωνία όλων των συνδεδεμένων μερών, στη βάση της αρχής της επιείκειας, έτσι ώστε να μην βλάπτονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και οι δικαιοδοσίες άλλων ενδιαφερομένων κρατών / οντοτήτων.

Το διεθνές δίκαιο, σημειώνει στην επιστολή της η κ. Μπούρα,  “ορίζει λεπτομερώς τους τομείς της συνεργασίας των κρατών στην περίπτωση των κλειστών και ημίκλειστων θαλασσών, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών».

Απορρίπτοντας στο σύνολό τους, τους τουρκικούς ισχυρισμούς, η Ελλάδα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εντελώς αβάσιμες, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, όπως η Ελλάδα, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, «Τέτοιοι ισχυρισμοί, επίσης, αποτελούν παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδας για την πραγματοποίηση της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών της, κατόπιν συμφωνίας με τρίτα κράτη, βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως ήδη αναφέρθηκε στην επιστολή της η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, στις 23 Μαΐου 2016», αναφέρεται στην επιστολή.

Ήδη η Ελλάδα και η Αίγυπτος προβαίνουν σε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις προς υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων τους από… τρίτους.

Πραγματοποιήθηκε η μεσαίας κλίμακας κοινή αεροναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 3/2016», στην θαλάσσια περιοχή του νοτίου/νοτιοανατολικού Αιγαίου και του Κρητικού πελάγους.

Στο πλαίσιο της ΜΕΔΟΥΣΑΣ ελληνικά και αιγυπτιακά αεροσκάφη εκτέλεσαν ασκήσεις εναέριας μάχης με τα αντίστοιχα αεροσκάφη εγκαίρου προειδοποίησης να παρέχουν αεροπορική εικόνα.

Στις ασκήσεις συμμετείχαν μία τετράδα ελληνικών F-16 και μία εξάδα αιγυπτιακών F-16. Μετά το τέλος των ασκήσεων, ένα ζεύγος ελληνικών F-16 θα μεταστάθμευσε σε αεροπορική βάση της Αιγύπτου, ενώ η 6αδα των αιγυπτιακών προσγειώθηκε στην 115 πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, για να εξυπηρετηθεί και εν συνεχεία θα επιστρέψει στην αιγυπτιακή βάση.

Αμέσως μετά από τις 8 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2016, διεξήχθη η άσκηση «ΝΑΙΑΣ 16», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κρητικού πελάγους και θάλασσας Κυθήρων.

Ήταν μια τεχνική-τακτική άσκηση τύπου “INVITEX” (πολυεθνική που σχεδιάσθηκε και εκτελέσθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό) μεσαίας κλίμακας με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες επί των κλασικών μορφών πολέμου, καθώς και των συγχρόνων μορφών απειλών όπως ναυτικής αποτροπής, αντιμετώπιση της πειρατείας, και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών κ.ο.κ.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή προσωπικού και αεροναυτικών μονάδων από Ελλάδα, Αίγυπτο, ΗΑΕ, Ισραήλ, Κατάρ και Τυνησία καθώς και πλοίων των Μόνιμων Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ SNMG2 και SNMCMG2.

Έρχονται σύντομα εξελίξεις στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα; 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ