«Όχι» από τον εισαγγελέα για την έκδοση άλλων 2 Τούρκων αξιωματικών κάτω από χειροκροτήματα
Ο εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, εισηγήθηκε σήμερα να μην εκδοθούν στην γείτονα χώρα δύο ακόμη Τούρκοι στρατιωτικοί, οι Ουγκούρ Ουτσάν και Αμπντουλάχ Γετίκ.
Ο κ. Βουρλιώτης επισήμανε ότι οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί δεν μπορούν να εκδοθούν, καθώς κινδυνεύουν στην Τουρκία.
Κατά της έκδοσης των δύο Τούρκων αξιωματικών οι υποθέσεις των οποίων συζητήθηκαν σήμερα στον Άρειο Πάγο τάχθηκε σήμερα και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαραλάμπος Βουρλιώτης.
Ο ένας εκ των δύο που η υπόθεση του συζητήθηκε σήμερα είναι ο πιλότος του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη.
Είχε προηγηθεί χθες η ανάλογη πρόταση της αντεισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου για τους δύο πρώτους αξιωματικούς. Το Β´ Ποινικό Τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του για τις 23 Ιανουαρίου 2017 όπως χθες.
Υπό χειροκροτήματα ο κ. Βουρλιώτης ανέφερε στην αγόρευση του πως μεν οι “πράξεις τους όπως αποτυπώνονται στο κατηγορητήριο είναι επαρκώς αποτυπωμένες” αλλά “ακόμα κι αν ειναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν”.
Ο κ. Βουρλιώτης έθεσε μία σειρά από ερωτήματα για το εάν οι αξιωματικοί θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία επισημαινόντας:
“Αλήθεια υπαρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μηπως εχουμε παρέκκλιση απο τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε νίπτω τας χειράς μου και πάρτε τον”.
Απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ξεκαθάρισε:
“Θα κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλό μας αν πούμε οτι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και θα μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων, και μόνο η πιθανότητα μικρή ή μεγάλη, που εμένα πάει στη βεβαιότητα, νομιζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για έκδοσή τους.
Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλυτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να ειναι εχθροί, αλλά ηρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι Ελληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού.
Δεν μπορώ να γινω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφοσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοι κινδυνεύουν ακόμα και αν ειναι εχθροί της Ελλάδος”.
Νωρίτερα οι δύο αξιωματικοί είχαν τονίσει πως έφυγαν από την Τουρκία για να αποφύγουν τον θάνατο.
“Δεν φύγαμε απο τη χώρα μας. Φύγαμε για να αποφύγουμε το θάνατο και το λιντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλαδα θα ημασταν νεκροί ή σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ζητούσαμε έναν τόπο για να βρουμε άσυλο όχι για φύγουμε” τόνισαν.