Ποια είναι τα 28 νησιά που θέλουν οι Τούρκοι (φωτό)
Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Όλα είναι κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και με βάση αυτές συγκροτούμε τη στρατηγική μας,ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. “Όταν διεξάγονται συζητήσεις στη Γενευη για το Κυπριακό, τέτοιες ανακοινώσεις δεν βοηθούν στη δημιουργία καλού κλίματος” τόνισε ο υπουργός μιλώντας στο Ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχολιάζοντας την αναφορά του Νεκτάριου Σαντορινιού στην αξιοποίηση των 28 νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί ευθέως την ελληνική επικράτεια.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ λέει ότι δεν θα δεχθεί de facto καταστάσεις. Αμφισβητεί δηλαδή την απόλυτη εξουσία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου και μιλά για “ αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς”.
Για την Άγκυρα δηλαδή είναι δεδομένο ότι στο Αιγαίο υπάρχουν ολόκληροι σχηματισμοί που είναι “γκρίζες ζώνες” και η κατάστασή τους δεν έχει ξεκαθαριστεί. Το τουρκικό ΥΠΕΞ χρησιμοποιεί πληθυντικό δεν μιλάει για έναν σχηματισμό, ή ένα σύμπλεγμα νησιών, αλλά για σχηματισμούς.
Μάλιστα ζητά απ’ την Αθήνα να κατονομάσει τα νησιά για τα οποία έχει σχέδια, χωρίς η ίδια η Άγκυρα να κατονομάζει τα νησιά και τις νησίδες το καθεστώς των οποίων αμφισβητεί.
Κάπως έτσι το ερώτημα είναι ποια είναι τα νησιά που βρίσκονται στο στόχαστρο των Τούρκων και αν εξαιρέσει περιοχές τύπου “Ίμια” όπου οι Τούρκοι ευθέως έχουν μιλήσει για “αμφισβητούμενο καθεστώς” τα ερωτήματα είναι πολλά.
Θέλουν το Μαράθι και άλλα 18 νησιά οι Τούρκοι
Την ώρα που η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ήταν στην κορύφωσή της ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Aϋτούν Τσιράι ρωτούσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό στη Βουλή:
“Είναι αλήθεια ότι 18 τουρκικά νησιά και μία τουρκική βραχονησίδα, που δεν δόθηκαν με τη συνθήκη της Λωζάνης, έχουν παραδοθεί στον ελληνικό στρατό;”
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται απ’ την αντιπολίτευση της Τουρκίας λόγος για 18 νησιά και μια βραχονησίδα που παρανόμως έχει καταλάβει η Ελλάδα ενώ δεν αναφέρονται στη συνθήκη της Λωζάνης, όμως αυτή τη φορά στοχοποιείται τόσο το Μαράθι, όσο και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.
“Είναι αλήθεια ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, για να περάσει από το Αϋδίνιο στο νησί Μαράθι του ζητήθηκε διαβατήριο;” ρωτάει ο βουλευτής Aϋτούν Τσιράι.
Αν αυτή η ερώτηση συνδιαστεί με τη φράση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για σχηματισμούς τότε στο χάρτη μπαίνουν και άλλοι “γνωστοί στόχοι” των Τούρκων στην περιοχή όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Οι αναφορές σε “γκρίζες ζώνες” πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό και η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε επαγρύπνηση καθώς την ίδια ώρα στα ανατολικά της σύνορα η Τουρκία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο δημιουργίας κουρδικού κράτους γεγονός που θα σημάνει αλλαγή των δεδομένων ακόμη και στο εσωτερικό της…
Εκτός των λόγων όμως υπάρχουν και τα έργα. Αν και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας αποψιλώθηκε από ηγετικά και έμπειρα στελέχη της η Άγκυρα επιλέγει τη διατήρηση της έντασης με καθημερινές παραβιάσεις. Τρία τουρκικά μαχητικά μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο την Τετάρτη και άλλα τέσσερα την Πέμπτη, τα δύο από τα τελευταία ήταν μάλιστα οπλισμένα…