Τον πραγματικό σκοπό της «λύσης» (όπως συμφέρει την Άγκυρα) του Κυπριακού αποκάλυψε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τουγρούλ Τουρκές ζητώντας την εξίσωση των Τούρκων Πολιτών με τους πολίτες της ΕΕ μετά την επίλυση του Κυπριακού σε δηλώσεις του στην Άγκυρα δηλαδή την είοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνέχισε λέγοντας πως θεωρεί πως αν αυτό δεν γίνει τότε και οι Έλληνες υπήκοοι στη Κύπρο δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες της ΕΕ! Θέλει δηλαδή η Κύπρος να αποχωρήσει από την ΕΕ!

Η δήλωση όμως που δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις της Τουρκίας ήταν ότι «ακόμα και αν δεν υπήρχε κανένας Τούρκος στην Κύπρο για εμάς θα υπήρχε το Κυρπιακό». 

Δεν είναι διαθέσιμη η Τουρκία να πάρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να παραιτηθεί από το δικαίωμά της ως εγγυήτρια δύναμη.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Τουρκία ο κ. Τουρκές ζήτησε την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ για τους πολίτες της στην Κύπρο, όπως θα ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες.

Μάλιστα συνέδεσε την αποδοχή αυτής της απαίτησης, με την συνέχιση επίδειξης ενδιαφέροντος από τη Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού. 

Ο Τουγρούλ Τουρκές έθεσε ακόμη και θέμα πληθυσμού των Τουρκοκυπρίων λέγοντας ότι είναι λάθος ο αριθμός των 220 χιλιάδων που δόθηκε και πως ο πραγματικός αριθμός του πληθυσμού στα κατεχόμενα είναι 300 χιλιάδες.

Μάλιστα υποστήριξε πως σε αυτό τον πληθυσμό πρέπει να προστεθούν και οι χιλιάδες Τουρκικύπριοι που έχουν μεταναστεύσει μέχρι σήμερα σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Τουρκία. Υποστήριξε ότι μόνο στη Βρετανία ζουν γύρω στις 200-300 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε επίσης πως ακόμη και αν στην Κύπρο δεν ζούσε κανένας Τουρκοκύπριος για την Τουρκία πάλι υπάρχει Κυπριακό και πως η Κύπρος είναι ζωτικής σημασίας λόγω πολιτικής Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τον κ. Τουρκές οι δύο πλευρές στη Κύπρο προσπαθούν να συμφωνήσουν πάνω σε πέντε άρθρα. «Υπάρχουν» είπε «θέματα όπως η διακυβέρνηση, ο διαμοιρασμός της εξουσίας, το εδαφικό κλπ. Συζητούν πάνω σε αυτά.

Η Τουρκία ζήτησε κάτι και μετά από μια συμφωνία σε αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσει το ενδιαφέρον της. Τί είναι αυτό; Είπαμε ότι πρέπει να δοθούν οι τέσσερις ελευθερίες και στην τουρκική πλευρά. Η ελεύθερη διακίνηση των εργατών, ελευθερία εισόδου, εξόδου, κεφαλαίου κλπ. ‘Αυτό διασφαλίστε το’, είπαμε. Δεν πλησιάζουν σε αυτό. Τότε είπαμε ότι έχουμε δεύτερη πρόταση.

Αν τα βλέπετε αυτά σαν προνόμια για μας τότε να διασφαλίσουμε ότι και οι Έλληνες θα στερηθούν από αυτά που θα στερηθούμε εμείς. Δηλαδή να γίνει μια συμφωνία στην οποία ή να διασφαλίσουμε ισότητα στα δικαιώματα και τα προνόμια ή να διασφαλίσουμε ισότητα στις στερήσεις. Εκεί δεν υπάρχει συμφωνία και δεν υπήρξε μέχρι σήμερα», ανέφερε.

Ο Τουγρούλ Τουρκές έθεσε θέμα και πληθυσμού λέγοντας ότι στις τελευταίες διαπραγματεύσεις αξιολογήθηκε ο πληθυσμός της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις 820 χιλιάδες και της Τουρκοκυπριακής στις 220 χιλιάδες.  “Αυτός είναι ένας λάθος λογαριασμός.

Στην Κύπρο στο βόρειο μέρος ζουν πάνω από 300 χιλιάδες Τούρκοι και επιπλέον λόγω της τρομοκρατίας, της βίας και της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων μέχρι σήμερα, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε σε διάφορα μέρη του κόσμου. Υπάρχει μεγάλος πληθυσμός Τουρκοκυπρίων στην Βρετανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Τουρκία. Λέγεται ότι οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Βρετανία είναι μεταξύ 200-300 χιλιάδων.

Είχαμε επαφές με τις οργανώσεις εκεί και τώρα ξεκινούμε μια εργασία και προσπαθούμε να καθορίσουμε τον πληθυσμό των Τουρκοκυπρίων που ζει στην Βρετανία. Δεν έχει καμιά σημασία αν αυτοί ζουν ή όχι στην Κύπρο. Το σημαντικό είναι ότι αυτοί είναι Τουρκοκύπριοι. Είναι απαράδεκτο το ότι στον πραγματικό πληθυσμό της ‘ΤΔΒΚ’ (Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου) δεν έχουν ενταχθεί και οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στις άλλες χώρες. Στην περίπτωση που διασφαλιστεί λύση πρέπει να διαφυλαχτούν τα δικαιώματα των μεταναστών από την Κύπρο”, είπε. 

Ο Τουγρούλ Τουρκές είπε ότι είναι λάθος η αντίληψη ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την Κύπρο επειδή εκεί υπάρχει τουρκική κοινότητα. “Κατ’αρχήν ακόμη και αν στην Κύπρο δεν ζούσε ούτε ένας Τούρκος για την Τουρκία υπάρχει Κυπριακό και δεν είναι δυνατόν να παραιτηθεί από αυτό”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “πρέπει να είναι γνωστό ότι και από άποψη πολιτικής Ανατολικής Μεσογείου η Κύπρος είναι ζωτικής σημασίας”.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι περισσότερες από μία χώρες έχουν σχέση με την Κύπρο. “Κατ’αρχή αυτά πρέπει να τα γνωρίζουμε. Αυτό το πρόβλημα είναι πολύ περίπλοκο και αν δεν το δούμε σωστά και κάνουμε σωστή ανάλυση δεν είναι δυνατόν να βρούμε και τη σωστή λύση. Οι πλευρές στην Κύπρο δεν είναι μόνο οι Τουρκοκύπριοι και η Ελληνοκυπριακή διοίκηση στην Κύπρο μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, υπάρχει ενδιαφέρον και συμφέροντα από πολύ περισσότερους ανθρώπους.

Πότε πότε στον εγχώριο Tύπο υπάρχουν ειδήσεις για τις αιτίες που εμποδίζουν τις διαπραγματεύσεις και γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί το πρόβλημα σε ανθρώπους. Ωστόσο εδώ στην πραγματικότητα υπάρχει ένας αγώνας δυνάμεων, γίνεται λόγος για την διαμόρφωση της πολιτικής της Ανατολικής Μεσογείου του 21ου αιώνα και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτές οι δυνάμεις συνεχίζουν την αντιπαλότητα και τη διαπραγμάτευση μεταξύ τους”, ανέφερε.

Ο Τουγρούλ Τουρκές είπε ότι το Κυπριακό έχει πολλές διαστάσεις ενώ για τον εαυτό του είπε ότι είναι παιδί οικογένειας με καταγωγή από την Καισαρεία η οποία είχε μεταναστεύσει στην Κύπρο. Ο ίδιος, όπως είπε, έχει και ‘κυπριακή’ και τουρκική υπηκοότητα και από αυτή την άποψη για τον ίδιο έχει ξεχωριστή σημασία η Κύπρος όχι μόνο ως εθνική υπόθεση αλλά και ως έδαφος των προγόνων του. 

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι  “η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι κοσμική, η δύναμη της εκκλησίας είναι πάνω από των πολιτικών και της κοινότητας, γι αυτό και η συμφωνία με την Ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν είναι αρκετή, πρέπει να εγκρίνει αυτή τη συμφωνία και η εκκλησία”.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ