Συνεχίζει να συντηρεί το πολεμικό κλίμα εναντίον της Ελλάδας η Άγκυρα και σήμερα τα κατευθυνόμενα τουρκικά ΜΜΕ αναφερόμενα στην επίσκεψη του Έλληνα αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, «καταγγέλλουν» ότι μετέβη σε «τουρκικό έδαφος» και ύψωσε την ελληνική Σημαία.

« Ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής την πρώτη επίσκεψη του από την ανάληψη των καθηκόντων του την πραγματοποίησε στο νησί Koyun ( Παναγιά) σε ένα από τα 18 τουρκικά νησιά τα οποία έχει καταλάβει παράνομα η Ελλάδα»!

«Ο Στεφανής στις 19 Φεβρουαρίου χωρίς να τον εμποδίσει κανείς επισκέφθηκε το νησί Κoyun (Παναγιά) της Σμύρνης, και φωτογραφήθηκε κάτω από την ελληνική σημαία μαζί με τους  Έλληνες στρατιώτες που έχουν καταλάβει το νησί. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο χάρτης είναι της Soczu η οποία απηχεί θέσεις του CHP. Ως προς τις προκλήσεις και την γραμμή έναντι της Ελλάδος το τουρκικό πολιτικό σύστημα έχει ενιαία αντιμετώπιση. Διεκδικεί ελληνικά εδάφη

Στη συνέχεια κάνουν εκτενή αναφορά στις «καταγγελίες» του Ρεπουμπλικανικού Λαικού Κόμματος (CHP) πως 18 νησιά του Αιγαίου έχουν «παραδοθεί» παράνομα από την Ελλάδα, αλλά ανήκουν στην Τουρκία.

Κάνουν αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης και στους Βαλκανικούς Πολέμους λέγοντας πως η Συνθηκη δεν έδινε στους Έλληνες την περιοχή της Σμύρνης – και άρα και το νησί, σημειώνοντας  πως σε δηλώσεις τους ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει αναφέρει πως «δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι που ανήκουν τα 1300 νησιά στην περιοχή».

Το νησί δηλαδή θεωρούν ότι ανήκει στην νομαρχία Σμύρνης! Οι προκλήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν καθώς πλησιάζει η κρίσιμη 16η Απριλίου όπου και θα διεξαχθεί το τουρκικό δημοψήφισμα.

Η νήσος Παναγιά και οι Οινούσσες θεωρούνται εξόχως σημαντικές για τους τουρκικούς σχεδιασμούς

Απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο, με συνδυασμένη ενέργεια αμφίβιων ειδικών δυνάμεων, αερομεταφερόμενων ειδικών δυνάμεων και εν τέλει βαρέων δυνάμεων, περιλάμβανε το σχέδιο “Suga” που είχε καταστρώσει το τουρκικό Nαυτικό, στο πλαίσιο της επιχείρησης “Βαριοπούλα”.

Η επιχείρηση θα γινόταν τον Μάρτιο του 2003,

Τα νησιά αυτά δεν είχαν επιλεγεί τυχαία καθότι οι τρείς προαναφερθείσες νήσοι αποτελούσαν μέρος της λίστας με τα νησιά τις νησίδες και τις βραχονησίδες των οποίων σύμφωνα κατά τους Τούρκους η κυριότητα δεν έχει μεταβιβαστεί με συμφωνίες στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου προβλεπόταν αποβατική κίνηση και στα τρία νησιά Οινούσες Φούρνοι και Λέρο. Ειδικότερα όμως για τα δύο πρώτα η επιχείρηση ενδείκνυται καθώς δεν υπάρχουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ουσιαστικά στα νησιά εδρεύουν μονάδες επίπεδου ενισχυμένης διμοιρίας ενώ η έγκαιρη μεταφορά ενισχύσεων προς αυτά είναι δύσκολη και ο πληθυσμός είναι πολύ μικρός για μία οργανωμένη αμυντική προσπάθεια.

Στις Οινούσες σύμφωνα με την απογραφή του 2001 κατοικούσαν 1.000 άτομα και στους Φούρνους 1.326. Και στα δύο νησιά δεν υπάρχουν αεροδρόμια και η σύνδεση με τα υπόλοιπα νησιά και την ηπειρωτική χώρα γίνεται μέσω πλοίων.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο επιλέχτηκαν οι Οινούσες ήταν το γεγονός ότι το νησί ουσιαστικά ελέγχει  από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ κι από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα.

Τα νησιά αυτά κατά το τουρκικό σχέδιο όπως αυτό προτάθηκε από τον Αντιπλοίαρχου Erdin İnal και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003, θα καταλαμβάνονταν από ολιγομελές τμήμα της δύναμης SAT-SAS του τουρκικού Ναυτικού η οποίο θα πραγματοποιούσε αποβατική ενέργεια.

Μαζί με τη δύναμη αυτή θα συμμετείχε και μία ομάδα αμφίβιων καταδρομών, η οποία θα είχε ως αποστολή την καταστροφή των υποδομών και των κέντρων διοίκησης των δύο νησιών.

Το τρίτο και μεγαλύτερο κύμα της επίθεσης θα αποτελούταν από δυνάμεις πεζοναυτών. Τόσο οι δυνάμεις των SAT SAS όσο και οι δυνάμεις πεζοναυτών ασκούνται κάθε χρόνο στην κατάληψη νησιών έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία από όλα αυτά τα χρόνια εξάσκησης.

Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος Ιουνίου 2016 αποκαλύφθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο των τουρκικών Επιτελείων για την κατάληψη του συμπλέγματος των Οικουσσών.

Το αναθεωρημένο σχεδίο “SUGA”, το θαλάσσιο σκέλος της “Βαριοπούλας” του 2003, κατέδειξε ότι η Τουρκία έχει την κατάληψη ελληνικού εδαφους ως βασικό στοιχείο στην αναθεωρητική πολιτική της.

Οι λεπτομέρειες ανατριχιάζουν, όταν σκέφτεται κανείς ότι δύο ημέρες πριν από το Πάσχα του 2016, μεταφέρθηκε εκτάκτως στη νησίδα Παναγιά, ανατολικά των Οινουσσών, ελληνικό στρατιωτικό τμήμα, καθώς η περιοχή περισφίγγονταν από τουρκικές δυνάμεις σε ένα εφιαλτικό τριήμερο που η χώρα έφτασε ένα βήμα πριν τα νέα Ιμια…

Το σχέδιο “SUGA”, ήταν προ των πυλών το περσινό Πάσχα αλλά ΔΕΝ απομακρύνθηκε ακόμα από τις πύλες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ