Πώς επηρεάζει τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας η αίτηση ασύλου των 2 μελών της «Διμοιρίας Θανάτου»
Διαφορετική και πιο σοβαρή από την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών είναι αυτή των δύο επίδοξων πραξικοπηματιών οι οποίοι, όπως αποκαλύφθηκε χθες, οργανωμένα, με τον δικηγόρο τους, πήγαν στο αστυνομικό τμήμα Ορεστιάδας, παραδόθηκαν και ζήτησαν άσυλο.
Οι δύο λοχίες της τουρκικής στρατιωτικής ομάδας των «Μπορντό Μπερελί», ονόματι Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, στις 15 Φεβρουαρίου εμφανίστηκαν μαζί με τον δικηγόρο τους στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδος.
Και αν και αρχικά δήλωσαν ότι είναι ηλεκτρολόγοι και τεχνικοί, στη συνέχεια ομολόγησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ανήκαν στην ομάδα εκείνη των στρατιωτικών που το βράδυ του πραξικοπήματος πήγε στο ξενοδοχείο που έμενε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να το σκοτώσουν ή να τον συλλάβουν.
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι στη δίκη των 47 ατόμων που κατηγορούνται για την απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν, που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες στην Τουρκία, τρία άτομα δικάζονται ερήμην καθώς διαφεύγουν της σύλληψης. Το ένα από αυτά είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος και οι άλλοι δύο φέρονται να είναι οι λοχίες που συνελήφθησαν στην Ορεστιάδα!
Με δεδομένο ότι οι δύο Τούρκοι λοχίες συμμετείχαν στην ομάδα των επίδοξων δολοφόνων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι πριν λίγες ημέρες, στις 20 Φεβρουαρίου, υπέβαλλαν αίτημα χορήγησης ασύλου, η υπόθεση περιπλέκει επικίνδυνα τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.
Προς το παρόν οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί κρατούνται σε χώρο που φυλάσσεται σαν επτασφράγιστο μυστικό, ενώ τα μέτρα για την ασφάλειά τους είναι ιδιαίτερα ισχυρά. Το αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει είναι υπό εξέταση, ενώ αναμένεται και το δικαστικό αίτημα της τουρκικής πλευράς για την έκδοσή τους. Επισημαίνεται, όμως, ότι η περίπτωσή τους είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των 8 Τούρκων αξιωματικών που ο Αρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδοθούν στην Τουρκία, καθώς στην περίπτωση των δύο φαίνεται να υπάρχουν πολλές επιβαρυντικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση κρίσιμα θα είναι τα στοιχεία που θα περιέχονται στο τουρκικό αίτημα για έκδοσή τους και το κατά πόσο αυτά επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τους στο σχέδιο σύλληψης ή δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου.