To τουρκικό δημοψήφισμα έλαβε τέλος με τα γνωστά αποτελέσματα είτε άρεσε είτε δεν άρεσε στον ξένο παράγοντα και τώρα ξεκινούν τα ερωτήματα: Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Τούρκου υπερπροέδρου πλέον στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική σκηνή.

Oι επιλογές του είναι προκαθορισμένες και μία από αυτές περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Ήδη ο Τούρκος πρόεδρος έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και να επιβάλλει τα νομοθετήματα που θα τον καταστήσουν πολιτικά πανίσχυρο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2019.

Εδώ όμως τίθεται ένα ζήτημα. Για να τις κερδίσει θα πρέπει να κατακτήσει πάνω από το 50% των ψήφων. Δεν πρόκειται πλέον για βουλευτικές εκλογές που μπορεί να δημιουργηθεί κυβέρνηση με ποσοστά άνω του 42-43%.

Θεωρητικά πάντα όλοι όσοι εκπροσωπούν την τουρκική αντιπολίτευση θα μπορούσαν να υποστηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο σε έναν ενδεχόμενο β’ γύρο και να αποσπάσουν την προεδρία από τον Ρ.Τ.Ερντογάν.

Με βάση το δημοψήφισμα ο Ρ.Τ.Ερντογάν μπορεί να υπολογίζει μονάχα σε ένα οριακό 50% και κάτι το οποίο όμως μέχρι το 2019 μπορεί να κατέβει αισθητά καθώς η Τουρκία αρχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα τα οποία ο ξένος παράγοντας θα φροντίσει να ενταθούν ώστε να επιστρέψει με αυτόν τον τρόπο στην εξουσία ο κεμαλικός παράγοντας που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Δύση (κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα καθώς δεν θα έχουν κανέναν ενδοιασμό οι Δυτικοί να ξαναστηρίξουν όπως και παλιότερα απρόσκοπτα και αδίστακτα όλες τις τουρκικές θέσεις ενάντια στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, κάτι που φοβούνται να κάνουν τώρα λόγω της αντιπάθειάς τους προς τον Ρ.Τ.Ερντογάν)

Συνεπώς δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι το 2019 θα έχει αναλάβει την απόλυτη εξουσία την οποία ο ίδιος δημιούργησε. Είναι άλλο ένα στοίχημα του Τούρκου προέδρου. Όμως μέχρι τώρα έχει κερδίσει όλα τα στοιχήματα.

Θα αναγκααστεί λοιπόν να διευρύνει τις πολιτικές του συμμαχίες και για αυτό θα κάνει αυτό που χθες δημοσιεύσαμε στην ανάλυση του pronews.gr, δηλαδή θα ενοποιήσει το ισλαμικό και το κεμαλικό αφήγημα.

Το ισλαμικό αφήγημα στηρίζεται πάνω στο «Μεγάλο Τουράν» που ξεκινάει από τις παρυφές της δυτικής Μογγολίας για να καταλήξει μέχρι τον Καύκασο και την Μικρά Ασία, ενώ το κεμαλικό αφήγημα στηρίζεται πάνω στην κατασκευασμένη ψευδοϊστορία των «αρχαίων Τούρκων» της Μικράς Ασίας από τους οποίους προέρχονται και οι Έλληνες! 

Αυτή την «ιστορία» την κατασκεύασε ο ίδιος ο Κεμάλ, όταν του εξήγησαν πως τους βλέπουν οι Ευρωπαίοι στο εξωτερικό: Ως «Μογγόλους νομάδες Τούρκους»

Τότε σκεπτικός είπε «αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα» και έκτοτε η Τροία έγινε… τουρκική, ο Όμηρος… Ομέρ και οι Χετταίοι ένδοξοι πρόγονοι… των Τούρκων και άλλα όμορφα που δεν είναι της παρούσης.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν θέλει πλέον να γίνει μόνο ένα είδος Χαλίφη, θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές γιατί χρειάζεται ευρείες πλειοψηφίες.

Θα επιδώξει μάλιστα με την πολιτική συνισταμένη του προφίλ του να προσεταιρσθεί τους κουρδικούς πληθυσμούς τους οποίους ως είδε και στο δημοψήφισμα τους έχει χάσει συντριπτικά.

Αυτό θα είναι το μεγάλο του στοίχημα και ίσως δεν ήταν καθόλου τυχαίο τις τελευταίες ημέρες ξεφύτρωσαν στην Τουρκία αναφορές περί τουρκοκουρδικής ομοσπονδίας

Ο Αρσλάν Μπουλούτ, σε άρθρο του στην Yenicag πριν μερικές ημέρες, σχολιάζοντας την πολιτική του ισλαμιστικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ αναφορικά με τους Κούρδους, υποστήριξε ότι το προεδρικό σύστημα αποσκοπεί στην δημιουργία μίας ομοσπονδίας.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πρόταση που είναι πολύ επικίνδυνη για την Ελλάδα. Να δημιουργηθεί μια πολύ επικίνδυνη κρίση στο Αιγαίο για να συσπειρώσει πάλι την τουρκική κοινωνία γύρω από το πρόσωπο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ