Για τις προϋποθέσεις ενός ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου αλλά και γιατί η Τουρκία δημιουργεί εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, μίλησε ο πρώην διοικητής της ΚΥΠ και στρατηγός, Ανδρέας Πενταράς.

Ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει μια τεχνητή ένταση με αρκετούς αποδέκτες, με πρώτη στην σειρά την Κυπριακή Δημοκρατία. Στόχος είναι η αναστολή των ερευνών αλλά και να αποδείξουν ότι η περιοχή αυτή είναι συμφερόντων τους. Στόχο έχει επίσης η ένταση αυτή και τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η Κύπρος για εξόρυξη φυσικού αερίου.

Ο στρατηγός Πενταράς ανέφερε ότι δεν τίθεται ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου για τον πολύ απλό λόγο όπως εξήγησε, ότι το θερμό επεισόδιο χρειάζεται δυο για να γίνει. Η Τουρκία ανέφερε αυτή την ώρα δεν έχει αντίπαλο. Στην περιοχή επεσήμανε δεν έχει ούτε πολεμικό ναυτικό ούτε και δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας.

Θερμό επεισόδιο εξήγησε ο πρώην διοικητής της ΚΥΠ είναι ένα φύσει στρατιωτικό μέσο με στρατιωτικά πυρά. Αναφορικά με την ένταση που μπορεί να προκληθεί στο οικόπεδο 6 εκεί δηλαδή όπου η Τουρκία «αξιώνει» κομμάτι ως δικό της, ο κ.Πενταράς σημείωσε ότι το μόνο που θα μπορούσε να κάνει εκεί η Τουρκία είναι μια NAVTEX όπου θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η Τουρκία συνέχισε αυτή την στιγμή δεν μπορεί να κάνει ένα θερμό επεισόδιο. Έχει αρκετά μέτωπα ανοικτά τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο. Η παρούσα περίοδος συμπλήρωσε, δεν προσφέρεται ούτε για εσκεμμένη ούτε για τεχνητή κρίση. Απλώς δημιουργούνται εντάσεις και εκτοξεύονται απειλές.

Κληθείς να απαντήσει για θερμό επεισόδιο στην περιοχή του Αιγαίου, ο στρατηγός ανέφερε ότι ήδη από το 1974 και μετά έγιναν πολλά επεισόδια λόγω του ότι στον αέρα οι συνθήκες και ο χρόνος είναι διαφορετικά, πιο έντονα και έτσι μπορούν να γίνουν πιο εύκολα λάθη.

Όσο αφορά τις επιπτώσεις από τις NAVTEX, ο στρατηγός εξήγησε ότι αυτές εκτείνονται σε δυο κατηγορίες, έρευνας και ασκήσεων. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να κάνει ασκήσεις σε διεθνή ύδατα αλλά αφού ενημερώσει πρώτα χώρα που ανήκει το FIR, είπε για τον λόγο ότι, αν γίνει ατύχημα, από την χώρα που διεξαγάγει την άσκηση, τότε την ευθύνη γι αυτό την έχει η χώρα στην οποία ανήκει το FIR.

Πηγή: Σημερινή

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ