Σύμβουλος Ρ.Τ.Ερντογάν: «Με την απόκτηση των S-400 θα αποκτήσουμε ψυχολογική και τακτική υπεροχή έναντι της Ελλάδας»!
Στην βορειοδυτική Μικρά Ασία, κοντά στην αεροπορική βάση του Μπαλίκεσιρ (Balikesir) θα εγκατασταθεί τουλάχιστον η μία συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 που πρόκειται να προμηθευτεί η Τουρκία από την Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι αν προμηθευτεί το βλήμα 40N6 με ακτίνα δράσης 400 χλμ.όλες οι αεροπορικές βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας με εξαίρεση αυτή της Ανδραβίδας, ακόμα και οι 115 ΠΜ στην Κρήτη θα ελέγχονται υπό συνθήκες άμεσης κατάρριψης αμέσως μετά την απογείωση των ελληνικών μαχητικών από τα τουρκικά αντιαεροπορικά!
Η ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής αεράμυνας είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή: Από τα Ι.Hawk με ακτίνα δράσης 45 χλμ. αποκτούν δυνατότητα κατάρριψης ακριβώς εννέα φορές μεγαλύτερη, αν τελικά η Ρωσία δώσει το βλήμα 40N6.
Οι δύο πρώτες συστοιχίες S-400 θα αγοραστούν απευθείας και μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουν μεταφερθεί στη Τουρκία. Αλλες δύο συστοιχίες θα κατασκευαστούν στην Τουρκία, με μερική μεταφορά τεχνολογίας.
Οι S-400 χρησιμοποιούν τεσσάρων ειδών βλήματα: Το βλήμα μικρού βεληνεκούς (40 km), το βλήμα μέσου βεληνεκούς (120 km) , το βλήμα μεγάλου βεληνεκούς (250 km) και το βλήμα πολύ μεγάλου βεληνεκούς. Το πρώτο αφορά αντιμετώπιση βασικά βλημάτων cruise. Η Τουρκία θα αποκτήσει ή το τρίτο και το τέταρτο ή το δεύτερο και το τρίτο.
Ακόμα και το βλήμα εμβέλειας 250 χλμ. θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ΠΑ. που δεν έχει όπλο που να ξεπερνά τέτοια ακτίνα, πλην των υπερπολύτιμων SCALP-EG
Οι συστοιχίες θα έχουν ενσωματωμένα ραντάρ επιτήρησης – εντοπισμού και εγκλωβισμού μακράς εμβέλειας και την ικανότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης περισσότερων από 100 στόχων.
Πρακτικά, εφόσον αποκτηθεί τελικώς, ανά πάσα στιγμή η Άγκυρα θα έχει την ικανότητα όχι μόνο να εντοπίζει αλλά και να καταρρίπτει οποιοδήποτε μαχητικό που απογειώνεται από τις βάσεις Τανάγρας, Νέας Αγχιάλου, και Λάρισας, αλλά και Κρήτης (πάντα με την υπόθεση ότι η Τουρκία θα αποκτήσει το βλήμα 40N6).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συστοιχία S-400 αποτελείται σε μέγιστη διαμόρφωση μέχρι και από 8 Πυροβολαρχίες που θα διαθέτουν 72 τετραπλούς εκτοξευτές με μέγιστη ικανότητα βολής 384 βλημάτων. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό όγκο πυρός που μπορεί να προκαλέσει δραματικές απώλειες στις λληνικές δυνάμεις σε περίοδο σύρραξης.
Σύμφωνα με τον Τούρκο ερευνητή σε θέματα Αμυντικής Βιομηχανίας Τουράν Ογκούζ, που έκανε την βασική εισήγηση στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν: «Οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της Τουρκίας και θα αυξήσουν την αποτρεπτική της δύναμη. Η Τουρκία θα συνεχίσει την προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός εθνικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Η Τουρκία θα αποκτήσει για πρώτη φορά, μάλιστα σε μια μεγάλη περιοχή, την ικανότητα σύγχρονης αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς και υψομέτρου.
Θα αποκτήσουμε επίσης για πρώτη φορά την ικανότητα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων.
Αν και η κατασκευάστρια εταιρεία στους καταλόγους της αναφέρει ότι είναι αποτελεσματικός εναντίον Βαλλιστικών Πυραύλων Μέσου Βεληνεκούς (MRBM, βεληνεκούς 1.000-3.500 χιλιομέτρων), μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιεύσει αξιόπιστα αποτελέσματα δοκιμών που να το υποστηρίζουν, θεωρείται ότι είναι αποτελεσματικός πιθανότατα εναντίον Βαλλιστικών Πυραύλων Μικρού Βεληνεκούς (SRBM, βεληνεκούς μέχρι 1.000 χιλιομέτρων). Πάντως το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία θα αποκτήσει υπεροχή A2/AD (Μη Πρόσβασης/Άρνησης Περιοχής) έναντι όλων των γειτόνων στον κυριαρχικό της χώρο με την αγορά των S-400.
Μιλάμε για μια στρατιωτική υπεροχή που έχει επίσης πολιτικά και διπλωματικά αποτελέσματα. Για να το εξηγήσουμε με παράδειγμα, με μια συστοιχία S-400 που θα αναπτύξουμε στα σύνορα μας μπορούμε να παρακολουθήσουμε έως μέγιστο βάθος 600 χιλιομέτρων τις αεροπορικές δραστηριότητες της χώρας-στόχου και να εμπλακούμε σε εναέριους στόχους έως μέγιστο βάθος 400 χιλιομέτρων, δηλαδή να τα “κλειδώσουμε”.
Σε περίπτωση διαφωνίας με μια γειτονική χώρα (σ.σ.: Ελλάδα) αυτό θα δημιουργήσει μια μεγάλη περιοχή στην οποία αυτή δεν θα μπορεί να εισέρχεται και τα μέσα που θα πετούν στον εναέριο χώρο της θα αισθάνονται ανασφαλείς. Χάρη σε όλα αυτά μπορούμε να αποκτήσουμε μια μεγάλη ψυχολογική και τακτική υπεροχή έναντι του εχθρού.
Θα σταματήσουμε πλέον να βασίζουμε την αεράμυνα μεγάλου και υψομέτρου μόνο με τα F-16. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να επεμβαίνουμε πολύ πιο γρήγορα σε απειλές. Επίσης δεν θα χρειαστεί να απογειώνουμε F-16 από απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων σε κατάσταση συναγερμού και επειδή θα εξοικονομήσουμε ώρες πτήσης από τα μαχητικά μας, θα μπορούν να παραμείνουν περισσότερο σε ενεργό υπηρεσία.
Σε περίπτωση που αναπτύξουμε το σύστημα έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε και το Αιγαίο, θα αποκτήσουμε σημαντική αεροπορική υπεροχή στην περιοχή. Μάλιστα ένα σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί με τη σωστή μεθοδολογία μπορεί να διαδραματίσει έναν καταναγκαστικό ρόλο στην επίλυση των διαφωνιών στο Αιγαίο», πρόσθεσε.
Η εμπειρία στο πεδίο θα συμβάλλει στο εθνικό σύστημα αεράμυνας».
Ο Ογκούζ υπογράμμισε ότι «το S-400 είναι ένα σύστημα που επιλέχθηκε για να ικανοποιήσει κατεπείγουσες ανάγκες. Το πρόγραμμα ανάπτυξης ενός εθνικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς και συστήματος αεράμυνας, όμως, θα συνεχιστεί με την τεχνική στήριξη της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας EUROSAM» ανέφερε ο Ογκούζ και πρόσθεσε:
«Η Τουρκία θα αποκτήσει για πρώτη φορά την ικανότητα να χρησιμοποιήσει ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς που έχει παραχθεί σε μια μη νατοϊκή χώρα. Με την εμπειρία που θα αποκτηθεί στο πεδίο ύστερα από τη χρήση θα μπορούμε να κάνουμε ανατροφοδότηση στα εθνικά μας συστήματα που θα αναπτύξουμε εμείς στο μέλλον».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οι S-400 να μην ενταχθούν στο νατοϊκό δίκτυο σημείωσε τα εξής: «Σε αυτήν την περίπτωση το σύστημα θα λειτουργήσει αυτόνομα (standalone). Αυτό ίσως θα περιορίσει την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο αν και δεν υπάρχει σήμερα αυτή η ικανότητα, μακροπρόθεσμα οι S-400 θα ενταχθούν οπωσδήποτε στο εθνικό σύστημα ραντάρ και στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, διοίκησης και ελέγχου. Με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργεί μελλοντικά σε ένα ενοποιημένο δίκτυο με τον εθνικό πύραυλο και σύστημα αεράμυνας».
Επίσης και ο ερευνητής σε θέματα αμυντικής πολιτικής του προεδρικού γραφείου, Αρντά Μεβλούτογλου δήλωσε ότι «Η Τουρκία έχει επείγουσα ανάγκη από ένα τέτοιο σύστημα ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι περιφερειακές εξελίξεις και υπογράμμισε πως η απόκτηση των S-400 προέκυψε σε αυτό το πλαίσιο.
Το τρισδιάστατο ραντάρ επιτήρησης του συστήματος μπορεί να επιτηρεί και να σαρώνει μια περιοχή μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Τίποτα δεν θα γλιτώσει. Ακόμα και τα ελληνικά αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης τα ραντάρ τους έχουν εμβέλεια 350 χλμ. Αν θελήσουν να λειτουργήσουν σε βάρος μας, θα καταρριφθούν»!
Από την πλευρά μας τονίζουμε ότι το χειρότερο για την Ελλάδα δεν είναι η απόκτηση των S-400. To χειρότερο είναι η απόκτηση των S-400 σε συνδυασμό με τα μαχητικά F-35. Αν για κάποιο λόγο δεν «σπάσει» το δίδυμο, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ-πολύ σοβαρά για την χώρα και οι απαντήσεις πρέπει να είναι άμεσες. Και δραστικές…