Η Άγκυρα στέλνει την Δευτέρα το Στόλο της επάνω από το κοίτασμα του Μπάμπουρα στην Θάσο σε επιχείρηση με πραγματικά πυρά
Με NAVTEX η Αγκυρα ενημερώνει ότι ο τουρκικός Στόλος την Δευτέρα “εισβάλλει” στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θάσου, Λήμνου και Σαμοθράκης, επάνω στα πετρελαιοφόρα πεδία του Β. Αιγαίου και ειδικά επάνω στο κοίτασμα του Μπάμπουρα το οποίο μετά την κρίση του Μαρτίου του 1987 και το Μνημόνιο Γιλμάζ-Παπούλια, πρακτικά “ουδετεροποιήθηκε”.
Τώρα ο τουρκικός Στόλος επανέρχεται και απειλεί.
Τι σημαίνει Μπάμπουρας; Εκεί, δέκα μίλια ανατολικά της Θάσου, όλα δείχνουν ότι «κοιμάται» το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της περιοχής
Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά την περίοδο 1972-1973 στις πρώτες έρευνες που έγιναν για πετρέλαιο στην περιοχή και Σύμφωνα με το τεστ καύσεως που είχε πραγματοποιηθεί το 1972 σε γεώτρηση στο εν λόγω κοίτασμα, είχαν προκύψει ενδείξεις για ποσότητα πετρελαίου μέχρι και 350.000 βαρέλια την ημέρα και περί το 1 δις βαρέλια πετρελαίου συνολικά. Οι σημερινές ερευνητικές μέθοδοι «υπόσχονται» να καταγράψουν ακριβέστατα το όλο κοίτασμα.
Το θέμα όμως είναι ότι το κοίτασμα βρίσκεται εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, έστω και αν είναι σαφές ότι είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αλλά αυτό δεν έχει καθοριστεί ακόμα.
Είναι γεγονός ότι ο Μπάμπουρας αποτέλεσε την αιτία πολλών προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή για την ακρίβεια ήταν η αφορμή για το ξύπνημα των επεκτατικών, ρεβιζιονιστικών στόχων της Άγκυρας από το 1973 και μετά.
Από τότε ξεκίνησαν οι αμφισβητήσεις του εναέριου χώρου των 10 ν.μ., τότε τέθηκε θέμα υφαλοκρηπίδας κλπ. Και τον Μάρτιο του 1987 μπορεί το «Σισμίκ» να επέτρεψε με την «ουρά στα σκέλια» στο λιμάνι, αλλά και από ελληνικής πλευράς αναχαιτίστηκε η προγραμματισμένη γεώτρηση στον Μπάμπουρα.
Στοιχεία για το συγκεκριμένο κοίτασμα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τον συγγραφέα και διπλωμάτη Αθανάσιο Στριγά, υποστηρίζει ότι «αν τα τεράστια αποθέματα του Μπάμπουρα αντληθούν, θα ανατρέψουν τελείως τις ισχύουσες ισορροπίες στην αγορά πετρελαίου.
Είχαμε δηλαδή μία πλήρη επιστροφή και σμμόρφωση στο Πρωτόκολλο της Βέρνης και τα συμφωνηθέντα μεταξύ Καραμανλή – Ετσεβίτ τα οποία αρχικά η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου τα είχε θεωρήσει ανενεργά και είχε δώσει συγκατάθεση για γεώτρηση στον Μπάμπουρα.
Το Πρωτόκολλο δέσμευε και τις δύο πλευρές να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια στην περιοχή, όσο διάστημα διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα. Από τη στιγμή όμως που οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί, το Πρωτόκολλο ήταν τουλάχιστον ανενεργό.
Η Άγκυρα γνωρίζει ότι ακόμα και να βρει πετρέλαιο στις περιοχές που ερευνά, αυτό θα είναι προέκταση κοιτασμάτων που βρίσκονται είτε σε ελληνικά χωρικά ύδατα είτε στην «λαβίδα» των ελληνικών νησιών. Πιθανόν με αυτό τον τρόπο να θέλει να οδηγήσει σε συνεκμετάλλευση των πετρελαίων στο Αιγαίο.
Η ελληνική πλευρά με την τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου δείχνει ότι θέλει «να ρίξει κάτω από το χαλί» το θέμα «πετρέλαια στο Αιγαίο».
Το αν το κοίτασμα του Μπάμπουρα πρέπει να αξιοποιηθεί ή όχι (μην ξεχνάμε ότι με τις σημερινές τιμές πετρελαίου και αν αυτές κρατηθούν πάνω από τα 50 δολάρια, μπορεί να συνεισφέρει από 1,5 έως 3% στην μείωση του ελλείμματος σε πέντε χρόνια) είναι καθαρά θέμα εθνικής στρατηγικής…
Η επιχείρηση έχει θα γίνει με πραγματικά πυρά από τις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος μέχρι τις 8 το βράδυ την Δευτέρα που έρχεται
TURNHOS N/W : 886/17
AEGEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 18 SEP 17 FROM 0600Z TO 1700Z IN AREA BOUNDED BY;
40 35.00 N – 024 58.00 E
40 15.00 N – 025 35.00 E
40 09.00 N – 025 29.00 E
40 09.00 N – 025 00.00 E
CAUTION ADVISED.