Toυρκία: «Θα απαντήσουμε στις προκλήσεις Ιταλών, Γάλλων και Αμερικανών που κάνουν γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μας»
H Toυρκία το «τερμάτισε» καθώς δια του στόματος του Τούρκους ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου δηλώνει ότι «Θα απαντήσουμε στις προκλήσεις Ιταλών, Γάλλων και Αμερικανών που κάνουν γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας» επιχειρώντας να δείξει ότι είναι σε θέση να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τις παραπάνω χώρες!
Βέβαια της έδωσαν το δικαίωμα να φέρεται έτσι και ειδικότερα οι Αμερικανοί οι οποίοι όχι μόνο την ανέχονται αλλά και την εξοπλίζουν κιόλας με τα υπερσύγχρονα και «αόρατα» από την ελληνική αεράμυνα F-35 τα οποία μέχρι νεωτέρας αναμένονται να παραληφθούν τα πρώτα από αυτά εντός του 2018.
Μέχρι τότε μπορεί οι Αμερικανοί να ανακαλύψουν την λογική και να «παγώσουν» την παράδοση εκτός εάν θέλουν να καταστήσουν την Α.Μεσόγειο στρατηγικό «όμηρο» σε μια χώρα την οποία ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΥΝ πλέον.
«H Τουρκία θα απαντήσει στις γεωτρήσεις της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας στα νοτιοανατολικά της Κύπρου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και όπως δημοσιεύει ο «Πολίτης» της Κύπρου.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «διεθνή διαγωνισμό», προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και πως η όποια απάντηση, θα δοθεί σε συνεργασία με την τ/κ διοίκηση.
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος Μεβλούτ Ντουντού, ανέφερε ότι «ορισμένα τεμάχια στα οποία η ελληνοκυπριακή διοίκηση ετοιμάζει γεωτρήσεις, διαστραυρώνονται με την τουρκική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο»
Υπενθυμίζεται πως η Exxon Mobil δήλωσε στις 6 Σεπτεμβρίου ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει τη γεώτρηση σε δύο περιοχές το δεύτερο εξάμηνο του 2018 για να διερευνήσει ενεργειακά αποθέματα από τη νότια ακτή της Κύπρου.
Η Exxon Mobil και η Qatar Petroleum υπέγραψαν άδεια εκμετάλλευσης με την Κυπριακή Κυβέρνηση για να εξερευνήσουν το τεμάχιο 10 για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο πλαίσιο τρίτου γύρου αδειοδότησης.
Η αμερικανική Noble Energy έκανε την πρώτη γεώτρηση στο «Αφροδίτη» το 2011, το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει 127,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Εν ολίγοις οι Τούρκοι νομίζουν ότι μπορούν να τα βάλουν με δυνάμεις κατά πολύ ανώτερες των ιδίων. Τους δόθηκε το δικαίωμα ιστορικά εδώ και πολλούς αιώνες καθώς οι λεγόμενες ναυτικές δυνάμεις την «χάϊδευαν» επί πολλούς αιώνες για να εμποδίζει την κάθοδο των Ρώσων στις «θερμές» θάλασσες.
Μάλλον ο συλλογισμός τους αποδείχτηκε «κενός» και οι ομόδοξοι μας Ρώσοι κατέβηκαν στα «θερμά» νερά και την Τουρκία την έστρεψαν στην αγκαλιά της Μόσχας και η Άγκυρα είναι εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς ουσιαστικό δυτικό έλεγχο.
Αναμένεται να φανεί τι θα κάνει η Ουάσιγκτον στο ζήτημα των F-35