Στην παγίδα του Ρ.Τ.Ερντογάν έπεσε, άλλη μια ελληνική κυβέρνηση με τον Τούρκο πρόεδρο όχι απλώς να μην σέβεται την πρόσκληση και την ιδιότητα του φιλοξενούμενου, αλλά να ζητά να αλλάξουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα με την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, ενα 24ωρο πριν πατήσει το πόδι του στο ελληνικό έδαφος.

Και το ερώτημα είναι “Ποιοι έχουν την φαηνή ιδέα κάθε φορά να καλούν τον Ρ.Τ.Ερντογάν στην Αθήνα και να παίζουν το παιχνίδι του”;

Η κυβέρνηση υποκρίνεται την “αιφνιδιασμένη” και την “απορούσα”, αλλά δεν θα έπρεπε: Την προηγούμενη φορά που ήρθε ο Ρ.Τ.Ερντογάν επί πρωθυπουργίας Γ.Παπανδρέου κι ενώ ο ΓΑΠ ήθελε να προσφέρει αθόρυβα “τα πάντα” στην Αγκυρα, η τουρκική Αεροπορία έκανε μέσα στη νύχτα “σουρωτήρι” τον ΕΕΧ και η αποκάλυψή των δραματικών γεγονότων από το pronews.gr είχε ακυρώσει στην πράξη τότε τον σχεδιασμό Παπανδρέου.

Τα ίδια και τώρα: Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζητεί την επαναχάραξη των ελληνοτουρκικών συνόρων προς τα δυτικά λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει την επίσκεψή του και κακώς, κάκιστα, δεν ανακαλείται η πρόσκληση από την Αθήνα από την κυβέρνηση, νομιμοποιώντας κατ’αυτό τον τρόπο, έστω εμμέσως, τις θέσεις του!

Απλά δηλώνουν “προβληματισμένοι” για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης παραμονή της άφιξής του στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος,αναφέρει σε δήλωσή του πως η συνέντευξη Ερντογάν εγείρει “έντονο προβληματισμό” και ξεκαθαρίζει πως: «Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο  θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών».

Ολόκληρη η δήλωση: «Η σημερινή συνέντευξη του κ.  Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη.

Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο  θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών.

Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Και ακόμα δεν πήγε στην Θράκη. Εκεί θα γίνει πραγματικό… επικοινωνιακό πάρτι για τον Τούρκο πρόεδρο! Και με τις κάμερες όλου του πλανήτη στραμμένες επάνω του, λόγω Ιερουσαλήμ.

Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον Α.Παπαχελά (ακατανόητο γιατί δόθηκε ελληνικό βήμα στον Τούρκο ισλαμιστή πρόεδρο για να διατυπώσει μέσω ελληνικού ΜΜΕ την θέση του για αλλαγή των ελληνοτουρκικών συνόρων) ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη να “επικαιροποιηθεί” (sic) η Συνθήκη της Λωζάνης.

Οταν ρωτήθηκε για το τι έχει στο μυαλό του όταν μιλά για αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε:

«Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιβάλει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Εξαιτίας αυτού πιστεύω ότι συν τω χρόνω όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Συνθήκη της Λωζάνης, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση.

Αυτή δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα.

Θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο προφανώς υπάρχουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται για το τι ακριβώς πρόκειται. Εκείνοι που δεν έχουν αρκετή γνώση για το τι εμπεριέχει η Συνθήκη, αμέσως με κατηγορούν και προσπαθούν να βρουν νέες ερμηνείες πίσω από τις δηλώσεις μου, όμως δεν υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις.

Η ασφάλεια και η φιλία μεταξύ των χωρών μας, μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και τη φιλία μας. Δεν θέλω να εισέλθω σε λεπτομέρειες. Η συζήτηση για τα νησιά και άλλα θέματα συνεχίζεται, και μόνο από μια εξέλιξη, τα πράγματα περιπλέκονται. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπερβούμε σε μια μεγάλη θάλασσα όπως το Αιγαίο.

Τα ταξίδια των εμπορικών και των τουριστικών πλοίων θα πρέπει να γίνονται ανενόχλητα και θα πρέπει να υπερβούμε τις όποιες περιπλοκές. Γι’ αυτό το λόγο φέρνω το θέμα αυτό στην επικαιρότητα».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλησε να αναφερθεί σε παλιότερη δήλωσή του, ότι ήταν λάθος ότι συμπεριλήφθηκαν κάποια νησιά στη Συνθήκη της Λωζάνης- απάντησε ότι δεν θυμάται αυτή την ομιλία- και συμπλήρωσε:

«Οταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α ως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ