Π.Παυλόπουλος: «Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη» – Ρ.Τ.Ερντογάν: «Η μειονότητα είναι τουρκική» (upd)
Ανανέωση: (12.15) Με το «καλημέρα» ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε θέμα «τουρκικής» μειονότητας στην Θράκη και θρησκευτικών ελευθεριών καθώς το ελληνικό κράτος διορίζει τους ιμάμηδες και δεν το αποφασίζουν τα μέλη της μειονότητας.
Είπε μάλιστα ότι αυτό εννοεί όταν λέει για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης για να προστεθεί ο όρος «τουρκική» μειονότητα.
Αναλυτικά ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Στο θέμα της συνθήκης της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία πριν 94 και δεν είναι μια συμφωνία που αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά 11 χώρες.
Υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία, η Αγγλία η Πορτογαλία κλπ. Μέσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ο πλανήτης οικοδομείται ξανά, άλλαξαν πολλά, εμφανίστηκαν κενούργια θέματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.
Για παράδειγμα χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων της Ευρώπης γίνεται αναφορά σε Τουρκική Μειονότητα. Πρέπει να διερευνήσουμε προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να δούμε αν μπορούν να ζήσουν βάσει της συνθήκες της Λωζάνης. Ο Μουφτής διορίζεται από το κράτος και όχι από τα μέλη της Κοινότητας.
Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, αλλά εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης η επιτροπή αυτή έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών που πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών με τουρκική ιθαγένεια είπα στον πατριάρχη να μου δώσει ονόματα που θα έπαιρναν την ιθαγένεια και έγιναν μέλη της συνόδου. Τα 17 άτομα εκλέγουν τον πατριάρχη. Στη Δυτική Θράκη εξακολουθεί να μην μπορούν οι Ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους. Πως μπορούμε να πούμε ότι σε αυτή την περίπτωση είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάνης;»
«Υπάρχουν βέβαια και στρατιωτικά θέματα τα οποία πρέπει να λυθούν. Αν δεν είμασταν εμείς όταν αποχωρήσατε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ δεν θα ξαναμπαίνατε. Εμείς σας βάλαμε»
«Στην Ελλάδα το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε, δεν συνέβη το ίδιο και στη Θράκη. Τέτοιες διακρίσεις δεν υπάρχουν στην Τουρκία. Στη δυτική Θράκη κάποιοι δεν μπορούν να χωνέψουν ούτε τη λέξη “τουρκική”, ούτε μια πινακίδα που να το γράφει σε έναν σύλλογο. Όταν λέω αναθεώρηση τέτοια ζητήματα εννοώ.
Έχουν αλλάξει πολλά θέματα από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, τόνισε ο Ερντογάν, πρέπει να αλλάξουν κάποια θέματα. Το ζήτημα των ομογενών μας είναι ένα σημαντικό θέμα για εμάς.
Δυστυχώς κάποιοι θεωρούν προβοκάτσια την επίσκεψή μου στη Θράκη και αναφέρομαι σε αφίσες και συνθήματα που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.
Μπορούμε να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα πιο αναλυτικά στη συνέχεια. Η δική μου επιθυμία είναι η επίσκεψη μου να έχει θετικά αποτελέσματα»
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τουρισμό λέγοντας την γνωστή φράση του «όταν κάποιος φωνάζει από μια τουρκική ακτή ακούγεται στα απέναντι ελληνικά νησιά» ενώ πρόσθεσε ότι προσπαθεί «να μην βλέπει το κενό, αλλά το γεμάτο μέρος του ποτηριού και να οικοδομηθούν καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».
Ξεκίνησε η συνάντηση του Ρ.Τ.Ερντογάν με τον Έλληνα ΠτΔ Π.Παυλόπουλο και όπως αναμένονταν ο ανώτατος άρχοντας της ελληνικής πολιτείας ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν αφήνει περιθώρια για «γκρίζες ζώνες»
«Κύριε Πρόεδε σας καλοσωρίζω στην Αθήνα μετά την επίσκεψη του Τζελαλ Μπαγιάρ το 1952», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην προσφώνησή του.
Χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη και αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας χαρακτηρίζοντάς την σημαντική. Είμαστε εδώ εμείς οι Έλληνες για να σφίξουμε το χέρι και να φτιάξουμε γέφυρες φιλίας και είμαστε το παράθυρο της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε στον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος με συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ζήτησε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης ότι «Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Η μειονότητα στην Θράκη είναι θρησκευτική»
Είναι ανάγκη είπε και για τις σχέσεις μας να υπάρξει η εφαρμογή της συνθήκης της ΕΕ για τι θέμα των προσφύγων, είπε ο κ. Παυλόπουλος. Έτσι θα αποδείξουμε ότι και τα δυο κράτη μας θα αποδείξουν τα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης που τα διαπνέουν. Βασική αξία είναι ο ανθρωπισμός και η δικαιοσύνη, είπε.
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν