Liberation: Το «κρυμμένο» πρόσωπο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα- Γράφει Έλληνας συγγραφέας
Άρθρο του Έλληνα συγγραφέα, Απόστολου Δοξιάδη, στη γαλλική εφημερίδα Liberation.
Υπό τον τίτλο: «Το κρυμμένο πρόσωπο της επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα», η εφημερίδα αναφέρει ότι η τελευταία επίσκεψη Τούρκου ηγέτη στην Ελλάδα έγινε πριν από την ανεξαρτησία της Κύπρου και πριν από το πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης το Σεπτέμβριο του 1955, ένα δραματικό γεγονός που σηματοδότησε την αρχή του τέλους για την ελληνική μειονότητα της τουρκικής πόλης.
«Από τότε, έχουν συμβεί πολλά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Από την αρνητική πλευρά: την τουρκική εισβολή στην βόρεια Κύπρο το 1974 και την κατοχή της, και πιο πρόσφατα, τη συνεχή εισροή των προσφύγων που φθάνουν από την Τουρκία στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα», γράφει η εφημερίδα και προσθέτει:
«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διαχειρίζεται άσχημα την κρίση, έχοντας είτε ανεπαρκώς αξιοποιημένα τα κονδύλια στήριξης της Ε.Ε, είτε δημιουργήσει τα λεγόμενα κέντρα «hot spot» που στην πραγματικότητα μοιάζουν ως επί το πλείστον με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ωστόσο, παραμένει γεγονός ότι η Τουρκία χειραγωγεί αυτήν τη ροή προσφύγων, ότι ελέγχει τις ροές, οι οποίες χρησιμεύουν ως μέσο πίεσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη θετική πλευρά των ελληνικών-τουρκικών σχέσεων … δεν υπάρχουν πολλά εκτός από το ότι οι δύο κυβερνήσεις επικοινωνούν με πολιτισμένο τρόπο και προσπάθησαν να επιλύσουν το αδιέξοδο της Κύπρου – χωρίς ωστόσο, να το επιτύχουν.
Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική του όλο και πιο καταπιεστικού Ερντογάν από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 είναι έκπληξη η πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, υπερασπιστή των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τσίπρας, παρά τη φθίνουσα δημοτικότητά του, υπερεκτιμά τη δική του σημασία στη διεθνή σκηνή. Ανάμεσα στο γεγονός ότι ο ίδιος επιλέγει να γελοιοποιηθεί μιλώντας σπαστά αγγλικά κατά τις επισκέψεις του στο εξωτερικό και την αξιολύπητη προσπάθειά του να γίνει ένας μεγάλος Ευρωπαίος πολιτικός -«Συμβούλεψε τον ηγέτη του SPD, Μάρτιν Σουλτς, να σχηματίσει κυβέρνηση με την Άνγκελα Μέρκελ- , ο Τσίπρας υπερεκτιμά το ρόλο του στα όρια της γελοιοποίησης», επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει:
«Είναι δύσκολο να διεισδύσει κανείς στο μυαλό ενός πολιτικού που κυριαρχείται από την περηφάνια του, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Τσίπρας πιστεύει ότι, καλώντας τον Ερντογάν, θα ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ της Τουρκίας και του υπόλοιπου κόσμου- που είναι και πάλι ψευδαίσθηση…..Είναι προφανές ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν μεταξύ των δύο χωρών: η τύχη της Κύπρου και το θέμα των προσφύγων. Πρέπει όμως να επιλυθούν και άλλα πολύ συγκεκριμένα προβλήματα, όπως αυτά που προκύπτουν από τις σιδηροδρομικά και θαλάσσια δίκτυα. Ένας ηγέτης «πιο έξυπνος» θα άφηνε τα δευτερεύοντα ζητήματα στους υπουργούς του, ένας πολιτικός δεν επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα στο υψηλότερο επίπεδο, δεδομένου ότι δεν έχουν επιλυθεί στο χαμηλότερο». «Τα πράγματα είναι αυτά που είναι», σχολιάζει το Έλληνας συγγραφέας τονίζοντας ότι «ο Ερντογάν είναι ο μόνος που μπορεί να ελπίζει ότι θα επωφεληθεί από αυτή την επίσκεψη, ακόμα κι αν το κέρδος του θα έχει εσωτερική απήχηση στην Τουρκία».
«Η προγραμματισμένη επίσκεψή του την Παρασκευή στη Θράκη ….θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την εικόνα που επιθυμεί, αυτή του «πατέρα όλων των Τούρκων…. Κι ενώ είναι όλο και πιο απομονωμένος στη Δύση και βλέπει πως ο αυταρχισμός του, καταδικάστηκε από τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, αυτό το ταξίδι στην Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις ενώπιον των συμπολιτών του ότι διατηρεί ακόμα καλές σχέσεις «με την Ευρώπη». Αλλά ο Ερντογάν δεν είναι αρκετά αφελής για να πιστέψει ότι ο Τσίπρας είναι σοβαρός εκπρόσωπος της Ευρώπης», υπογραμμίζει στο άρθρο του.
«Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν έχει άλλο σκοπό, που συνεχίζει από την επαύριο της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου, όταν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Ο Τσίπρας έχει υποσχεθεί στον Ερντογάν ότι θα τους εκδώσει, αλλά το ελληνικό Σύνταγμα δεν του δίνει το δικαίωμα να το κάνει κι ένιωσε ταπεινωμένος όταν τα ελληνικά δικαστήρια αρνήθηκαν να ενδώσουν στις πολιτικές πιέσεις καταδικάζοντας την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών», γράφει η «Liberation».
«Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, δεν κρύβει την οργή του. Γι’ αυτόν, η έκδοση των Τούρκων στρατιωτών είναι μια κρίσιμη συμβολική μάχη. Όχι ότι αυτοί οι άντρες είναι σημαντικοί, αλλά είναι εδώ: έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως καταφύγιο τους, τη χώρα που η εθνικιστική της μυθολογία την θεωρεί ως «τον αιώνιο εχθρό». Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν θα συνεχίσει να πιέζει τον Τσίπρα να εκδώσει όχι μόνο τους στρατιώτες αλλά και τους Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο και τους αντιμετωπίζει ως «τρομοκράτες, προδότες και φονιάδες».
Η τουρκική εφημερίδα Aksam, η οποία ανήκει στον Etem Sancak, φίλο και επιχειρηματία της Ερντογάν, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, επισήμανε ότι ο Τσίπρας του «υποσχέθηκε ότι θα απελευθερώσει τους Τούρκους στρατιώτες.
«A priori, ο ίδιος ο Τσίπρας δεν είναι σε θέση να το κάνει», γράφει το επίμαχο άρθρο αναφερόμενο στον τεράστιο κίνδυνο ανοιχτής παραβίασης πολλών θεμελιωδών άρθρων του Ελληνικού Συντάγματος καθώς και δεκάδων νόμων. Αλλά και το πιο ύπουλο, θα μπορούσε να δεχθεί από τον Ερντογάν «εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης», «την πρόσκληση στη ανεξάρτητων παρατηρητών….