Το «πέταξε» πάλι ο Ρ.Τ.Ερντογάν: «Αποχώρηση ήταν οι διωγμοί των Ελλήνων της Τουρκίας όχι γενοκτονία»
Δεν θα προέκυπταν «μεγάλες» δηλώσεις από την συνάντηση Ρ.Τ.Ερντογάν και Α.Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία και έγινε σε σαφώς πιο ήρεμο κλίμα, συγκριτικά με τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο με τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο εάν ο Τούρκος πρόεδρος μέσα σε όσα είπε δνε χαρακτήριζε τις γενοκτονίες των Ελλήνων της Τουρκίας με τον ευρηματικό όρο «αποχωρήσεις»!
O Ρ.Τ.Ερντογάν εμφανίστηκε σαφώς πιο ήρεμος άλλωστε ότι είχε να το πει το είπε πριν στην συνάντηση με ΠτΔ και το είπε σαφέστατα, γιατί να επαναλαμβάνεται και έτσι πρόσθεσε κάτι καινούριο.
Έκανε αναθεώρηση της Ιστορίας από μόνος του και δήλωσε πως…
«Eίχαν διαπραχθεί τα λάθη από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας και να είμαστε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα».
Έτσι ο Τούρκος πρόεδρος έλυσε και το ζήτημα των γενοκτονιών κατά πως ήθελε. Φυσικά δεν έλαβε την δέουσα απάντηση.
Οι «αποχωρήσεις» αφορούν την Γενοκτονία των Μικρασιατών Ελλήνων, την Γενοκτονία των Ποντίων Ελλήνων και τους διωγμούς των Ελλήνων της Πόλης, το 1945, το 1955, το 1963 και εν τέλει το 1974.
Αποτέλεσμα να έχουν μείνειστην Πόλη από 150.000 Έλληνες μόλις 3.000 ψυχές.
Επίσης δεν παρέλειψε και πάλι να μιλήσει για τους «Τούρκους ομογενείς» που ζουν στην Ελλάδα ενοώντας την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
«Πιστεύω βαθιά στην ελληνοτουρκική φιλία και το έχω αποδείξει ως πρωθυπουργός».
Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές με εντάσεις και μεγάλες προκλήσεις, όπως το προσφυγικό, η Συρία και η ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και να βρούμε λύση σε σύνθετα προβλήματα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ενθάρρυνα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας προσκαλέσει γιατί είναι ιστορική και η πρόσκληση που στόχο έχει να επιδιώξουμε να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι ο δικός σας σκοπός. Σαν μηχανικός που είμαι πρέπει να τις χτίσουμε σε σταθερά θεμέλια. Διαφορές υπήρχαν πάντα, και σήμερα, οι θέσεις σας είναι γνωστές όπως και οι δικές μας.
Αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές να βρούμε συγκλίσεις και να τις διατυπώνουμε τις διαφορές χωρίς υπερβολές και προκλήσεις με σεβασμό στην άλλη άποψη. Πιστεύω ότι αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό, η επίσκεψη δεν θα είναι μόνο ιστορική αλλά θα ανοίξει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών».
Από την άλλη ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως νιώθει ιδιαίτερη χαρά που βρίσκεται στην Ελλάδα και συνέχισε: «Πιστεύω ότι Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να παραμερίσουν το κενό μέρος. Πρέπει να εστιάσουμε σε αυτή την αντίληψη στις συνομιλίες μας. Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν ιδεολογικές εμμονές».
«Εμείς ως χώρα, ως Τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο λαοί που συνυπήρξαν, ζήσαμε πολύ κοντά, έχουμε ομογενείς που ζουν στη χώρα σας, το ίδιο κι εσείς. Εύχομαι και λέω μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας και να είμαστε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Τα λάθη είναι πια κομμάτι της ιστορίας και πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε πολύ δυνατά θεμέλια. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να αρθρώσουμε κοινή ρητορεία. Μεταφέρω τις προσωπικές μου ευχαριστίες αλλά είμαι και εκπρόσωπος του λαού μου» κατέληξε.