Συνθήκη Λωζάννης: Οι ΗΠΑ δεν συμφωνούν με την «επικαιροποίηση» αλλά συμφωνούμε εμείς με τον… «εκσυγχρονισμό»
Σχεδόν ακαριαία ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν για την αναθεώρηση (επικαιροποιηση ήταν η νέα λέξη που επιλέχθηκε) της συνθήκες της Λωζάννης μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στις νέες θεωρίες του Τούρκου προέδρου για την ανάγκη να «κοιτάξουμε ξανά» την συνθήκη, λέγοντας πως δεν συμμερίζεται τις δηλώσεις αυτές.
Πιο ειδικά εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν συμφωνούν με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης» ενώ ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.
«Άδειασμα» και από Ευρωπαϊκή Ένωση
Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες, αναφέρει δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοτοπου euractiv.com, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου πως πρέπει να επικαιροποιηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης.
«Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να διατηρήσουν τον διάλογο και την άμεση επαφή» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος, πρσοθέτοντας, ωστόσο, ότι «οι προσδοκίες μας σε όλες τις υποψήφιες χώρες όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δέσμευση έναντι του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών είναι σαφείς σε όλους».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε στο euractiv.com ότι η πρώτη επίσκεψη ενός Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα σε 65 χρόνια αποδεικνύει την αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών να προχωρήσουν στις διμερείς σχέσεις τους και στις σχέσεις καλής γειτονίας, επισημαίνοντας ότι «η επίσκεψη θεωρείται ως επιβεβαίωση των απτών αποτελεσμάτων» που επιτεύχθηκαν στην επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα και συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας -για την οποία πραγματοποιήσαμε, στις 29 Νοεμβρίου, τον αντιτρομοκρατικό διάλογο ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα- και η οικονομία, -για την οποία αύριο θα φιλοξενήσουμε εδώ στις Βρυξέλλες τον οικονομικό διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας. Απαιτείται μία εποικοδομητική προσέγγιση για τη διατήρηση των σχέσεών μας και την προώθηση των σχέσεών μας» καταλήγει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τον ίδιο αξιωματούχο.