“Είχα καιρό να ακούσω Έλληνα πρωθυπουργό να λέει σε Τούρκο ανώτατο άρχοντα ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση εισβολής και κατοχής” τόνισε ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του με τίτλο ”Γεωπολιτικά ζητήματα στην ευρυτέρα Μέση Ανατολή και Μεσόγειο”.

Ο κ. Μάζης σημείωσε ότι άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει ότι αυτά που λένε για τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν ισχύουν και αυτά που λένε για τις θρησκευτικές ελευθερίες δεν τα καταλαβαίνουμε, «γιατί εμείς τουλάχιστον στα δικά σας τεμένη τα μουσουλμανικά δεν κάναμε ορθόδοξες λειτουργίες όπως κάνατε εσείς στην Αγιά Σοφιά» και αναρωτήθηκε αν αυτή η αντίδραση είναι δεξιά και εθνικόφρων.

Επισήμανε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ενήργησε λαμπρά, έτσι έπρεπε να ενεργήσει πρωτίστως ως Έλλην» και εξήγησε ότι η επίσκεψη ήταν θετική, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε πολλά διπλωματικά λάθη και εκτέθηκε στο εξωτερικό και ταυτόχρονα με τη στάση του ξύπνησε κάποιους στην Ελλάδα που πιστεύουν στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σημείωσε ότι το βιβλίο του καθηγητή Μάζη προσφέρει “και τη μέθοδο και τη γνώση”, μακριά από ιδεοληπτικές και ιδεολογικές προσεγγίσεις.

«Χάρη δε στη σαφή δομή του, τέσσερα κεφάλαια επιστημονικών μελετών για τη γεωπολιτική θεωρία, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, το Ισλάμ, τα οποία μπορούν να διαβαστούν συμπληρωματικά αλλά και ξεχωριστά, αποτελεί εύχρηστο οδηγό, ακόμη και για κάποιον που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τα αντικείμενα αυτά. Γιατί ο Μάζης, εκτός από επιστήμονας είναι και δάσκαλος. Και με την ιδιότητά του αυτή, μεταδίδει, με βαθιά παιδαγωγικό τρόπο εδώ και πολλά χρόνια, την ειδική του γνώση, σε πολλές γενιές φοιτητών και σπουδαστών» είπε.

Επίσης η κ. Δούρου αναφέρθηκε στο σχέση των Περιφερειών με τη γεωπολιτική θεωρία και τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «πλέον οι Περιφέρειες στο επίπεδο της ΕΕ, τείνουν να αναδειχθούν σε σημαντικούς παράγοντες άσκησης πολιτικής» και ότι «οι τοπικές και περιφερειακές αρχές είναι πλέον εκείνες που καλούνται ολοένα και συχνότερα να ανταποκριθούν σε φαινόμενα που σχετίζονται με τη διαχείριση-αντιμετώπιση σύνθετων φαινομένων όπως είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό, τα οποία με τη σειρά τους άπτονται εξελίξεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, είτε πρόκειται για τον εμφύλιο της Συρίας είτε για εκείνον της Υεμένης ή το Παλαιστινιακό» και πρόσθεσε ότι η «Περιφέρεια Αττικής, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι αποτελεί μια μεσογειακή, ευρωπαϊκή Περιφέρεια, σε μια κρίσιμη γεωστρατηγική θέση – μια πύλη εισόδου στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, μέσω του λιμανιού του Πειραιά».

Ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αφού μίλησε για το έργο του καθηγητή Ιωάννη Μάζη, είπε ότι συστήνει ανεπιφύλακτα το βιβλίο για τρεις λόγους: Για «τη στιβαρή και εις βάθος ανάλυση των πολιτικών φαινομένων, την οποία ο συγγραφέας διενεργεί σε συστημικό επίπεδο, την πληρότητα και επάρκεια των επεξηγηματικών παραγόντων που ο συγγραφέας λαμβάνει υπόψιν του ανατρέχοντας στο διεθνές σύστημα κρατών και την οργάνωση της ύλης σε επιχειρήματα, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική πορεία των γεγονότων και την ορθολογική δομή της».

Τέλος, ο δημοσιογράφος Περικλής Γρύσπος, σημείωσε ότι το νέο βιβλίο του καθηγητή Μάζη αποτελεί το ιωβηλαίο της πολυετούς δουλειάς του.

«Πρόκειται για ένα γεωπολιτικό ταξίδι στην ιστορικά και στρατηγικά άκρως ενδιαφέρουσα αυτή περιοχή, μέσα από μια πλειάδα άρθρων και ομιλιών που συνιστούν μια επιστημονική μελέτη, και που εν κατακλείδι, ξετυλίγουν την θεωρητική σκέψη και ανάλυση του καθηγητή, επιβεβαιώνοντας την μεθοδολογία και εφαρμογή της ιστορικής γεωπολιτικής σχολής που ο ίδιος ίδρυσε και διδάσκει στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ