«Βρωμιά» του Βερολίνου: Ζήτησε άδεια από την Τουρκία για να κάνει έρευνες στα Κύθηρα! – Η απάντηση της Αθήνας
Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε άμεση ανάκληση της άδειας που είχε παραχωρήσει στο γερμανικό ερευνητικό πλοίο «Meteor» για επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο, καθώς οι Γερμανοί ζήτησαν άδεια από την Τουρκία για να προχωρήσουν σε έρευνες στα… Κύθηρα, εντός μιας περιοχής της οποίας η αρμοδιότητα ανήκει στην Ελλάδα και μόνο.
Το σίριαλ με το «Meteor» έχει αρχίσει από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το γερμανικό πλοίο που ανήκει στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου ξεκίνησε έρευνες ανοικτά της Λήμνου.
Το πλήρωμα του γερμανικού ερευνητικού πλοίου είχε λάβει εξουσιοδότηση από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσει σε έρευνες, αφού προηγουμένως είχε ζητήσει άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών.
Στις 29 Δεκεμβρίου, όταν το «Meteor» έπλεε κοντά στη Λήμνο, οι τουρκικές αρχές προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι πλέει σε τουρκικά ύδατα και ότι δεν έχει άδεια από τουρκικό σταθμό, απαίτησαν έντονα να αποχωρήσει!
Όμως οι επικεφαλής του «Meteor» και του πανεπιστημίου του Αμβούργου έσπευσαν να αναγνωρίσουν την τουρκική «δικαιοδοσία» εκεί που υπάρχει μόνο η ελληνική κυριαρχία και ζήτησαν άδεια για τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών στο Αιγαίο από την Άγκυρα!
Έτσι εξηγείται πως αμέσως οι παράκτιοι σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας εξέδωσαν Navtex με τις οποίες δέσμευαν συνολικά εννέα θαλάσσιες περιοχές που ορίζονται από τα νησιά Λήμνος-Κάρπαθος-Κύθηρα για να συνεχίσει τις έρευνες το γερμανικό πλοίο
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το πανεπιστήμιο του Αμβούργου ενημερώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια που είχε παραχωρήσει στο «Meteor» για διεξαγωγή ερευνών στο Αιγαίο.
Πλωτό του Λιμενικού προσέγγισε το «Meteor» που πλέει ανοιχτά της Λέσβου και ενημέρωσε τον πλοίαρχο ότι δεν έχει πλέον άδεια για να συνεχίσει τις έρευνες. Οι αρμόδιοι του γερμανικού πλοίου απάντησαν ότι έχουν σταματήσει τις έρευνες. Δια παν ενδεχόμενο, σκάφος του Λιμενικού παραμένει στην περιοχή και σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες αξιωματικοί έχουν οδηγίες να προχωρήσουν στη σύλληψη των αρμοδίων του πληρώματος αν επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες, δεδομένου ότι πλέον δεν έχουν την απαιτούμενη διπλωματική άδεια από την ελληνική κυβέρνηση.
Το ατόπημα των Γερμανών έχει θορυβήσει την ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό διότι θεωρείται περίεργο πώς παρέβλεψαν τα ισχύοντα από το διεθνές δίκαιο και ζήτησαν άδειες για έρευνες από μια τρίτη κυβέρνηση, όταν αποτελεί βασική αρχή του διεθνούς δικαίου ότι για έρευνες στα διεθνή ύδατα την αποκλειστική ευθύνη για παραχώρηση άδειας έχει το παράκτιο κράτος που έχει την ευθύνη για έρευνα και διάσωση (η περιοχή αυτή συμπίπτει με τα όρια του FIR της χώρας).
Άρα οι Γερμανοί δεν είχαν κανένα λόγο να ζητήσουν άδεια από τις τουρκικές αρχές για να κάνουν έρευνες στον 23ο μεσημβρινό -τέμνει τα Κύθηρα- όπου είχαν προγραμματίσει να βρίσκεται το «Meteor» στις 5 Ιανουαρίου, ούτε στην Κάρπαθο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή εντός του FIR Αθηνών όπου η άδεια παραχωρείται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση.