Η Τουρκία είναι αυτή που θα κάνει την επόμενη… κίνηση, η οποία θα κρίνει αν θα κινηθεί διαδικασία που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ελληνικό εδώλιο τους οκτώ Τούρκους που έφτασαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με τον υφυπουργό της Τουρκίας Μπιλαλ Ουτσάρ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκε, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά. Όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Ο κ. Κοντονής ξεκαθάρισε πως η Τουρκία είναι εκείνη που θα αποφασίσει την επόμενη κίνηση της σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής δίκης στη χώρα μας.

«Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες», επεσήμανε ο υπουργός συμπληρώνοντας: «Όσον φορά το θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει. Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα ενδείξεως υπάρξεως ή μη ενοχής για τους συγκεκριμένους.

Το παρακάμπτει η απόφαση και πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία -αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή- οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δική που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά».

Όπως επισήμανε ο υπουργός, «η συζήτηση έγινε με ειλικρίνεια και όρους διαύγειας. Διευκρινίστηκαν εκκρεμή θέματα και υπάρχει διάθεση για περαιτέρω συνεργασία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχτηκε επίσημη πρόσκληση για να επισκεφθεί την Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ