Τουρκία: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μέχρι τέλους για το φυσικό αέριο σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο!» (βίντεο)
Σε ομιλία του σε σύνοδο για το φυσικό αέριο στο Μπακού, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είπε ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει μέχρι τέλους όλα τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο» την στιγμή που η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, παραδέχθηκε ότι καμία χώρα δεν αντιστέκεται απέναντι στο παιχνίδι της Άγκυρας στην περιοχή την στιγμή που η τουρκική φρεγάτα Barbaros έφτασε μέχρι τα ανοιχτά της Εύβοιας το πρωί.
«Ο πιο λογικός τρόπος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας», είπε και ζήτησε τη δημιουργία κατάστασης όπου «όλοι κερδίζουν» αντί για αύξηση της έντασης.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είναι αποφασισμένοι να έχουν πιο αποτελεσματική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο την περίοδο που ακολουθεί, προσθέτοντας ότι θα στηρίξουν και θα υπερασπιστούν “τα αναφαίρετα και ίσα δικαιώματα των Τ/Κ”.
“Η Τουρκία από την αρχή ακολούθησε μια πολιτική προσέγγισης μια εποικοδομητικής και δίκαιης λύσης με υπευθυνότητα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ειδικότερα από την περίοδο του σχεδίου Ανάν το 2004 έκανε πολύ σημαντικά βήματα εντός των Ηνωμένων Εθνών ώστε να επιτευχθεί δίκαιη και αποτελεσματική λύση του Κυπριακού.
Ωστόσο, είπε, “παρά την προσέγγιση αυτή για ευημερία και ηρεμία σε ολόκληρο το νησί, η εικόνα που έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων”.
«Εάν οι Τ/Κ παραβλεφθούν σε αυτή τον διαμοιρασμό η Τουρκία θα είναι αντίθετη μέχρι τέλους».
Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της ε/κ πλευράς, λέγοντας ότι «δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».
“Οι Τ/κ είναι ίσοι και κοινοί ιδιοκτήτες των φυσικών πηγών του νησιού”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο πιο λογικός τρόπος για να μεταφερθεί στην Ευρώπη και τον κόσμο το φυσικό αέριο είναι οι αγωγοί ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ, είπε.
“Κάνω έκκληση σε όλες τις πλευρές της διεθνούς κοινότητας. Ελάτε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες και αντί να αυξάνουμε την ένταση με διαμάχες και ασάφειες ας εφαρμόσουμε μια κατάσταση win-win (όλοι κερδίζουν)”, ανέφερε.
Οι επιλογές της Κύπρου για την εκτόνωση της κρίσης
Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει τα πράγματα στην κυπριακή ΑΟΖ σύμφωνα με τον διεθνολόγο και διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστο Ιακώβου, ο οποίος ανέλυσε τις επιλογές που έχει η Κύπρος προκειμένου να εκτονώσει σωστά την κρίση.
Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι αυτά που γίνονται γνωστά δημοσίως είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που συμβαίνουν στο παρασκήνιο.
Έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τρεις επιλογές:
(α) Να υποχωρήσει, ικανοποιώντας τις τουρκικές αξιώσεις και στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι κράτος ήσσονος κυριαρχίας.
(β) Να ανταποδώσει την κίνηση της Τουρκίας με στρατιωτικά μέσα, κάτι που αποκλείεται, λόγω πολύ περιορισμένης στρατιωτικής ισχύος έναντι της Τουρκίας.
(γ) Να χρησιμοποιήσει το Διεθνές Δίκαιο το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα του αδυνάτου έναντι του ηγεμόνος, ώστε να ενεργοποιήσει τη διπλωματία και άλλα πολιτικά μέσα ως άσκηση πίεσης.
Εφόσον ακολουθήσει την τρίτη επιλογή, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις διεθνείς πιέσεις.
Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως ειδικά αυτή την περίοδο, είναι πολύ περιορισμένες οι διεθνείς πιέσεις που μπορούν να ασκηθούν πάνω στην Τουρκία, λόγω των τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, λόγω του Κουρδικού ζητήματος και της Συρίας, όπου βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα, με τον αμερικανικό παράγοντα να έχει πλέον μικρή επιρροή πάνω στις τουρκικές επιδιώξεις.
«Η Τουρκία επιδίωξε από την αρχή να δημιουργήσει μια κρίση. Αυτές οι κρίσεις συνοδεύονται από την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας, κάτι που στη γλώσσα των διεθνών σχέσεων ονομάζεται καταναγκαστική διπλωματία», είπε προσθέτοντας ότι «γίνεται χρήση αυτής της μεθόδου είτε για να δημιουργήσει κανείς τετελεσμένα, ώστε να αναγκάσεις τον αντίπαλο να υποχωρήσει με την απειλή βίας και να υιοθετήσει τις δικές σου αξιώσεις», είπε.
Τόνισε δε ότι οι κρίσεις έχουν δύο διαστάσεις. Από την μία είναι η στρατιωτική που είναι πιο εξόφθαλμη και άμεση. Από την άλλη είναι η πολιτική και διπλωματική πτυχή, δηλαδή η ουσία της καταναγκαστικής διπλωματίας, η οποία είτε φαίνεται σε βάθος χρόνου είτε προκύπτει μέσα από πληροφόρηση.
«Τα τουρκικά πλοία δεν μπορούν να παραμείνουν εσαεί στο τεμάχιο 3, κάποια στιγμή θα υποχωρήσουν. Όμως αυτό που καταγράφεται, είναι η πολιτική και διπλωματική διάσταση του ζητήματος. Οι Τούρκοι, στρέφοντας τα φώτα του ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος στην περιοχή, αναδεικνύοντας τις δικές τους διεκδικήσεις, καθώς επίσης και τους τρόπους, καταγράφουν τις γκρίζες ζώνες που αμφισβητεί, όπως στο τεμάχιο 3 όπως και στη συνέχεια στα τεμάχια 4, 5 και 6», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, αυτό ενεργοποιεί την λεγόμενη διπλωματία του «πληγαιν’ έλα», δηλαδή είτε από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε από πλευράς ΟΗΕ αρχίζει μια διαπραγμάτευση ή μια πίεση για απεμπλοκή από την κρίση, με το μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν να είναι αμιγώς πολιτικά.
«Θα δημιουργήσει η Τουρκία την λογική των γκρίζων ζωνών, όπως έκανε σε κάποιες περιοχές του Αιγαίου μετά την υιοθέτηση από την Ελλάδα της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας το 1995; Επίσης, το πιο επικίνδυνο έχει να κάνει με την επανέναρξη των συνομιλιών. Αν αρχίσουν οι συνομιλίες, τι διαβεβαιώσεις έχουν πάρει οι Τούρκοι από τον διεθνή παράγοντα και ιδιαίτερα από τα Ηνωμένα έθνη που τηρούν την τακτική των ίσων αποστάσεων και τις οποίες θα φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε.
Όπως είπε, το πιο σημαντικό για τους Τούρκους που αυτή την στιγμή έχουν πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων, είναι να καταφέρουν να πάρουν διαβεβαιώσεις παρασκηνιακώς ότι αν αποσυρθούν τα τουρκικά πλοία, το θέμα θα τύχει διαχείρισης στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
«Θωρακίζονται» οι Τούρκοι απέναντι από τα Ίμια
Την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ εξακολουθούν να παίζουν το παιχνίδι της προπαγάνδας συνεχίζοντας να δημοσιεύουν φωτογραφίες με τις εργασίες που γίνονται απέναντι από τα Ίμια στο φυλάκιο στο οποίο όπως αναφέρουν θα εγκατασταθούν θερμικές κάμερες.
Όλα αυτά λίγα 24ωρα μετά από την κρίση στην περιοχή των Ιμίων όταν το τουρκικό σκάφος έρευνας διάσωσης UMUT εμβόλισε το «Γαύδος» του Λιμενικού.
Ηδη, η πλατφόρμα μετέφερε στο νησάκι Τσαβούς τον εκσκαφέα – παρά την θαλασσοταραχή – και άρχισε να σκάβει σήμερα το πρωί. Μάλιστα όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε 3 εβδομάδες.
Η αποβάθρα θα έχει 300 μέτρα μήκος και 70 πλάτος.