Αιφνιδιαστική μεταφορά του κέντρου βάρους της αντιπαράθεσης από το Αιγαίο στον Εβρο επιχειρεί η Αγκυρα
Πολύ προσεκτικά αναλύεται από ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ η προ τριημέρου εικονική επιχείρηση βίαιης διάβασης του Εβρου του τουρκικού Στρατού, στο ύψος του προγεφυρώματος του Κάραγατς στην Ανατολική Θράκη και πιο συγκεκριμένα στις Σαράντα Εκκλησιές.
Είναι η πρώτη φορά που ο τουρκικός Στρατός ασκείται χειμώνα πραγματοποιεί τέτοιου είδους άσκηση και βέβαια μόνο τυχαία δεν ήταν η επικοινωνιακή αξιοποίησή του με την δημοσίευση φωτογραφιών από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.
Ηθελαν να καταδείξουν ότι μπορούν να αλλάξουν το κέντρο βάρους της αντιπαράθεσης πολύ εύκολα, από το Αιγαίο στον Εβρο και να επιχειρήσουν διάβαση του ποταμού, ακόμα και χειμώνα, ακόμα και με αντίξοες συνθήκες.
Αντιπερισπασμός; Ισως. Το ζήτημα είναι ότι έπαυσαν να μεταφέρουν δυνάμεις από την 1η Στρατιά στην Συρία. Περίπου το 7% των τεθωρακισμένων της 1ης Στρατιάς είχε μεταφερθεί στην Συρία, στις επιχειρήσεις στην Αφρίν.
Ασκήσεις διάβασης υδάτινου κωλύματος, παραδοσιακά και οι δύο Στρατοί Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιούν μόνο μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου πριν “φουσκώσει” από τις βροχές ο Εβρος και οι παραπόταμοί του ή αφού έχουν φύγει τα πολλά νερά με την έλευση της άνοιξης.
Τέτοια άσκηση στο καταχείμωνο είναι γεγονός ότι αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά.
Ο βόρειος Εβρος, λόγω του προγεφυρώματος του Κάραγατς, μιας λωρίδας γης ανατολικά του Εβρου που κατέχεται από την Τουρκία, αποτελεί την πιθανότερη, οδό εισόδου των τουρκικών δυνάμεων σε περίπτωση μείζονος σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών.
Αποτελούσε τον βασικό “οδικό” άξονα της επιχείρησης “Βαριοπούλα” του 2003.
Αυτό όμως που απασχολεί εξ ίσου, ίσως και περισσότερο ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, είναι η πιθανότητα προσπάθειας αιφνιδιασμού από τουρκικής πλευράς: Να επιχειρήσουν στο νότιο Εβρο και να αποκόψουν την Αλεξανδρούπολη με κεραυνοβόλο προέλαση στα δυτικά.
Αλλωστε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία στάθηκε αιτία για να έρθει στη δημοσιότητα ένα νέο σχέδιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για εισβολή στον Έβρο.
Πρόκειται για μια παραλλαγή του γνωστού σχεδίου «Βαριοπούλα» του 2003, το οποίο, όπως ομολόγησαν Τούρκοι στρατιωτικοί που συνελήφθησαν μετά την καταστολή του πραξικοπήματος, είχε επικαιροποιηθεί και ήταν έτοιμο για εφαρμογή, με μεταφορά του κεντρικού επιθετικού άξονα από το βόρειο στο νότιο τμήμα της ελληνικής αμυντικής διάταξης.
Η αποκάλυψη αυτή ήρθε από τον συλληφθέντα υποδιοικητή της 1ης τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, η οποία εδρεύει στην ανατολική Θράκη, συνταγματάρχη Uzay Sahin.
Ο Τούρκος στρατιωτικός ομολόγησε, βάσει δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο, ότι το βράδυ του πραξικοπήματος το Μηχανικό της 54ης Μ/Κ Ταξιαρχίας που είναι υπεύθυνη για την επιθετική ζεύξη του Έβρου, δηλαδή την γεφύρωση της ανατολικής με την δυτική όχθη και την διάρρηξη της ελληνικής αμυντικής διάταξης στο νότιο Έβρο, ήταν έτοιμο να κινηθεί και να δράσει κατά της ελληνικής αμυντικής διάταξης.
Ο Τούρκος συνταγματάρχης όμως δεν ήταν ο μόνος που ομολόγησε σχέδια κατά της Ελλάδας.
Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο διοικητής της ταξιαρχίας υποστράτηγος Hidayet Ari μετά τη σύλληψή του λέγοντας πως στο σχέδιο για εισβολή στον Έβρο θα συμμετείχε και η 55η Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού.
Ο διοικητής της υποστράτηγος Bekir Koçak συνελήφθη και αυτός μετά την καταστολή του πραξικοπήματος. Δεν είναι γνωστό εάν το σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα θα εκδηλωνόταν πριν ή ταυτόχρονα με την εκδήλωση του πραξικοπήματος και φυσικά δεν έχει γίνει γνωστό γιατί δεν μπήκε σε κίνηση.
Η σημαντικότερη διαφοροποίηση από το σχέδιο «Βαριοπούλα» το 2003 ήταν η προσπάθεια διάρρηξης την νότιας ελληνικής αμυντικής διάταξης αντί για την επίθεση στην περιοχή του προγεφυρώματος Kάραγατς όπως προέβλεπε το σχέδιο του 2003.
Σύμφωνα με τις αναφορές του τουρκικού Τύπου, από όσα διέρρευσαν από τις ανακρίσεις, το σχέδιο των πραξικοπηματιών αποτελούσε ουσιαστικά μια παραλλαγή του αρχικού σχεδίου. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο σχεδίων είναι το σημείο εισόδου των τουρκικών δυνάμεων.
Στο μεν αρχικό του 2002 η επίθεση θα γινόταν τον Μάρτιο του 2003 από τον βόρειο Έβρο, τώρα η επιθετική κίνηση θα εκδηλωνόταν από το νότιο τμήμα σε μια προσπάθεια αιφνιδιασμού των ελληνικών δυνάμεων.
Το σχέδιο αυτό παραμένει ενεργό.
Τις επόμενες ώρες το pronews.gr θα παρουσιάσει τις βασικές παραμέτρους του τουρκικού σχεδίου εισβολής στο νότιο Εβρο, βάσει των στοιχείων που έδωσαν στην ελληνική πλευρά και κάποιοι από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα.