Φωτό: Αυτοί είναι οι Ελληνες που αιχμαλωτίστηκαν στον Εβρο από τους Τούρκους – Η Ταξιαρχία και οι διοικητές τους
Οι Ελληνες στρατιωτικοί οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν υπό ανεξήγητες συνθήκες από τους Τούρκους στο προγεφύρωμα του Κάραγατς είναι ο ανθυπολοχαγός από το Κιλκίς, Αγγελος Μητρεώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ Δ.Κούκλατζης, με καταγωγή από την Ορεστιάδα.
Και οι δύο έχουν προφυλακιστεί με απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου.
Το pronews.gr, έχει εδώ και ώρες τα στοιχεία των συλληφθέντων και αρνήθηκε να τα δημοσιοποιήσει γιε ευνόητους λόγους, αλλά από την στιγμή που δημοσιεύθηκε η φωτογραφία του και το όνομά του, από άλλα ΜΜΕ, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να το αποκρύβουμε πλέον.
Ο Δ.Κούκλατζης:
Οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, ένας ανθυπολοχαγός και ένας επαγγελματίας οπλίτης με τον βαθμό του λοχία, που αιχμαλωτίστηκαν από τον τουρκικό Στρατό, υποτίθεται εντός τουρκικού εδάφους, υπηρετούν στην 3η Ταξιαρχία ”ΡΙΜΙΝΙ” που έχει έδρα στην Καβύλη του Βόρειου Έβρου.
Η Ταξιαρχία πήρε θέση εκεί μετά την αποκάλυψη του Σχεδίου “Βαριοπούλα” στον Βόρειο Εβρο, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι Τούρκοι είχαν εντοπίσει τη τρύπα στην ελληνική αμυντική διάταξη και θα εισέβαλαν τον Μάρτιο του 2003 με τρεις Ταξιαρχίες που φυσικά θα “κομμάτιαζαν” το μοναδικό ελληνικό Τάγμα της περιοχής.
Διοικητής της 16ης Μεραρχίας Πεζικού που υπάγεται η Ταξιαρχία είναι ο υποστράτηγος Κ.Μπονώρας, άριστος αξιωματικός, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ και διοικητής της ο Ταξίαρχος Ανδρέας Φλωράτος, επίσης άριστος αξιωματικός με σύγχρονες επιχειρησιακές αντιλήψεις.
Οταν έγινε γνωστή η απουσία των δύο ανδρών έγινε άμεσα εκπομπή περιπόλων, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν. Αυτό που έγινε σαφές από τα ραντάρ επιτήρησης περιοχής των φυλακίων ήταν έντονη τουρκική κινητικότητα.
Λίγο αργότερα υπήρξε επικοινωνία των τοπικών διοικητών στον Εβρο και επιβεβαιώθηκε η αιχμαλωσία τους.
Το επεισόδιο συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης 1η Μαρτίου. Η περίπολος κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στο συγκεκριμένο σημείο δίπλα στον ποταμό Άρδα, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την τουρκική στρατιωτική διοίκηση, γίνονται με το φως της ημέρας για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανής εμπλοκής.
Το συγκεκριμένο μονοπάτι των περιπολιών στις Καστανιές είναι μήκους περίπου 300-400 μέτρων, είναι σημασμένο, όπως προσδιορισμένο είναι και το τουρκικό που βρίσκεται παράλληλα με το δρομάκι όπου κινούνται οι ελληνικές περίπολοι.
Στο ελληνικό μονοπάτι που περνάει μέσα από το δάσος και καταλήγει στον Άρδα τα δέντρα είναι βαμμένα και έχουν ευδιάκριτη σήμανση που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ελληνικό έδαφος.
Πρόκειται για δρομάκι ξεκάθαρο, συγκεκριμένο από το οποίο δεν μπορείς να παρεκκλίνεις για να περάσεις στην τουρκική πλευρά, όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες, λένε όσοι έχουν υπηρετήσει στην περιοχή.
Η διαδρομή είναι δεδομένη: Ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, κινείται παράλληλα αλλά σε απόσταση από τη σιδηροδρομική γραμμή.
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τους Τούρκους με το αιτιολογικό ότι πέρασαν σε τουρκικό έδαφος, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξέφυγαν από το ελληνικό μονοπάτι, αφού η σήμανση είναι ευδιάκριτη, ό,τι καιρό και αν κάνει.
Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι ήξεραν τι ώρα περνούσε η ελληνική περίπολος ελέγχου των φυλακίων.
Ολα δείχνουν καταδρομική επιχείρηση με αντικειμενικό στόχο την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.