Η είδηση της σύλληψης και κράτησης στις τουρκικές φυλακές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, απασχολεί και τον διεθνή Τύπο.

Η ανταλλαγή στρατιωτών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι απίθανη, γράφουν ξένα δημοσιεύματα υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει γίνει καταφύγιο πολλών Τούρκων που είναι σκληροί επικριτές της κυβέρνησης της Άγκυρας.

Οι σχέσεις των δύο χωρών – μελών του ΝΑΤΟ είναι σε ένταση,υποστηρίζει ο ελβετικός και ο κινεζικός Τύπος επισημαίνοντας ότι το προσφυγικό και το θέμα της γεώτρησης στη Μεσόγειο ρίχνουν λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.        

Ελλάδα και Τουρκία παίζουν τη γάτα με το ποντίκι στο Αιγαίο γράφει η μεγαλύτερη εφημερίδα της Κίνας «Χinhua» προσθέτοντας πως η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα αποδείχθηκε τελικά «φιάσκο». 

Εκπομπή Tagesshau του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD 

Οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν στην Τουρκία,είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα της «Tagesschau», η οποία επισημαίνει ότι, η ανταλλαγή των Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιώτες είναι απίθανη. 

«Το αρμόδιο τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση για να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση αντιτίθεται στο ότι επιδιώκει την ανταλλαγή κρατουμένων», γράφει το δημοσίευμα. 

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο»…« Πολλοί Τούρκοι που κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Ερντογάν βρίσκονται στην Ελλάδα.Τους τελευταίους μήνες, εκτός από τους μετανάστες, και σκληροί επικριτές της κυβέρνησης της Άγκυρας έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους για να βρεθούν στην Ελλάδα», προσθέτει το σχετικό άρθρο.

Το γερμανικό δίκτυο επισημαίνει ακόμη ότι, «η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένη έπειτα από την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών που βρέθηκαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016 στην Τουρκία».

Το γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Frankfurter Runsdschau

Δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται για κατασκοπεία στην Τουρκία, γράφει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό δίκτυο.Επιπλέον,εξηγεί το λόγο για τον οποίο οι Έλληνες στρατιωτικοί χρησιμοποιούνται ως ενέχυρο από την Τουρκία:«Ο λόγος είναι ίσως η αυξημένη δραστηριότητα των Eλλήνων συνοριακών φρουρών προκειμένου να σταματήσουν τους πρόσφυγες από την Τουρκία…Το περιστατικό επιδείνωσε και πάλι τις εντάσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων εταίρων του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα απαιτεί την έκδοση οχτώ στρατιωτών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.Επιπλέον, Ελλάδα και Τουρκία διεκδικούν τα Ίμια».

Eλβετική εφημερίδα «Neue Zurcher Zeitung»

Οι τουρκο-ελληνικές σχέσεις σε ένταση, γράφει η ελβετική εφημερίδα και προσθέτει:«Τουρκικό δικαστήριο αρνείται να απελευθερώσει δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Έλληνες και Τούρκοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση επί σχεδόν 200 χρόνια,ο Ερντογάν επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και οι προκλήσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι ατελείωτες», σχολιάζει το δημοσίευμα. 

«Το περιστατικό των συνόρων καθιστά πιο προβληματική τη σχέση μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο μιας εδαφικής διαμάχης, το τουρκικό και το ελληνικό Λιμενικό Σώμα παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι στο Αιγαίο,σαν τη γάτα με το ποντίκι τις τελευταίες εβδομάδες.Στην Αθήνα παρακολουθούν επίσης με δυσαρέσκεια το τουρκικό ναυτικό να παρεμποδίζει την γεώτρηση  των Ελληνοκυπρίων στη Μεσόγειο. Η Άγκυρα επιμένει ότι αυτό αγνοεί τα συμφέροντα της Βόρειας Κύπρου», επισημαίνεται στο άρθρο. 

«Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάτησε το πόδι του στο ελληνικό έδαφος για πρώτη φορά ύστερα από 65 χρόνια, υπήρχε η ελπίδα για μια νέα αρχή», γράφει η ελβετική εφημερίδα και προσθέτει:«Ωστόσο, η επίσκεψη ήταν ένα φιάσκο. Ο Ερντογάν εξέπληξε τους οικοδεσπότες με εδ0αφικές αξιώσεις και διαμαρτυρήθηκε για τη φερόμενη διακριτική μεταχείριση της τουρκικής μειονότητας»

Κινεζική εφημερίδα xinhua

«Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν τεταμένες σχέσεις αν και είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», επισημαίνει η κινεζική εφημερίδα “Χinhua, σχολιάζοντας την υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Οι δύο γειτονικές χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για ορισμένα νησιά στο Αιγαίο και ερίζουν για το δικαίωμα γεώτρησης στη Μεσόγειο, σχολιάζει επίσης το επίμαχο δημοσίευμα.

«Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκε περαιτέρω από την άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιώτες που θεωρούνται ύποπτοι ότι συμμετείχαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016». υπογραμμίζει η κινεζική εφημερίδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ