(Ανανέωση 11:21): «Όχι» και στο τρίτο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των «8» πραξικοπηματιών είπε η εισαγγελέας του Συμβουλίου Εφετών ενώπιον του οποίου βρέθηκαν εκ νέου οι αξιωματικοί.

Η κ.Κυβελου, κάνοντας επίκληση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου υποστήριξε ότι εάν γίνει δεκτό το αίτημα των τουρκικών αρχών , οι «8» δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, ενώ όπως είπε οι τουρκικές αρχες δεν προσκόμισαν νέα ορισμένα και σαφή στοιχεία που να δικαιολογούν την έκδοση τους. 

«Σε ό,τι αφορά τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η κυρία Κυβέλου επισήμανε ότι στο φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους. Ακόμα όμως κι αν ήταν ορισμένη η κατηγορία εναντίον τους, σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τα δεδομένα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου  πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοσης τους»

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν νωρίτερα ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιάννης Ιωαννίδης και ο Απόστολος Δοξιαδης κάνοντας λόγο για  παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και για απόλυση περισσοτέρων από 4.500 δικαστών.

«Το κράτος δικαίου στην Τουρκία αυτοκτόνησε” είπαν  οι μάρτυρες, θέλοντας να καταδείξουν ότι η κατάσταση στη γείτονα από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου και μετά,  δεν έχει αλλάξει.

“Οταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα , είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς αποφασίσαμε να προστατευτούμε  πηγαίνοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας”, είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των 8 Τούρκων. 

Τον τελικό λόγο θα έχει το συμβούλιο Εφετών σε λίγη ώρα. 
 


(Αρχικό κείμενο 10:21): Tο 3ο αίτημα των Τουρκικών αρχών για την παράδοση των 8 στρατιωτικών οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα,εξετάζεται σήμερα, 16 Μαρτίου 2018, στο συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Το Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης εκζητεί τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς προκειμένου για να δικαστούν  στην γείτονα χώρα για οκτώ αδικήματα.

Ειδικότερα,  σύμφωνα με το τρίτο αίτημα, για τους  οκτώ αξιωματικούς, εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης τους  από το 33ο Κακουργιοδικείο της Instaboul, προκειμένου να δικαστούν για τα εξής οκτώ αδικήματα:

1. Απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της,

2. Απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης,

3. Απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της,

4. Συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση,

5. Απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως,

6. Λιποταξίας σε ξένη χώρα,

7. Κλοπή στρατιωτικού υλικού και

8. Πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό

Το 3ο αίτημα των Τουρκικών αρχών θα κριθεί σήμερα, ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ενώ οι δικηγόροι  των οκτώ Τούρκων αξιωματικών Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος θα αντικρούσουν την επιχειρηματολογία και το αίτημα των αρχών της γείτονας χώρας.

Υπενθυμίζεται, ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί  κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα  του Ολυμπιακού Χωρίου-Αχαρνών λόγω των εκκρεμών αιτήσεων

Παράλληλα, εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η έκδοση της απόφασης του Τμήματος Αναστολών (σε σχηματισμό Ολομέλειας) για τον ένα εκ των οκτώ στρατιωτικών, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim.

Υπενθυμίζεται ότι ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας    ζήτησε   να ανασταλεί  και να ακυρωθεί η  απόφαση  της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών με την οποία χορηγήθηκε   άσυλο  στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.  

Τέλος, η κυβέρνηση, πλέον της αίτησης αναστολής έχει καταθέσει και αίτηση ακύρωσης της ίδιας απόφασης της   3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών, η οποία θα συζητηθεί την   4η Μαΐου 2018 στην  Ολομέλεια  του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ