Στην Διεθνή Διάσκεψη της Μόσχας «κληρώνει» για τους δύο Έλληνες αιχμάλωτους στρατιωτικούς;
Πιθανότητα για ισχυρή παρέμβαση της Ρωσίας στην κρίση αιχμαλώτων που βιώνει αυτή την στιγμή η Ελλάδα μετά την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Άνθυπολοχαγού Α.Μητρετώδη και Λοχία ΕΠΟΠ Δημήτριου Κούκλατζη, στις Καστανιές Έβρου στις 2 Μαρτίου εκφράζεται από πολιτικούς παρατηρητές σε Αθήνα και Μόσχα.
Οι Αλέξης Τσίπρας και Βλάντιμιρ Πούτιν μίλησαν χθες επί τη ευκαιρία των συγχαρητηρίων στον Ρώσο πρόεδρο για την επανεκλογή του απο τον Έλληνα πρωθπουργό και το θέμα των αιχμαλώτων ήταν ψηλά στην ατζέντα των 2 ηγετών.
Ο Β.Πούτιν ευχαρίστησε τον Α.Τσίπρα για την αντικειμενικότητα που έδειξε σε ότι αφορά την εμπλοκή, που οι περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν ότι είχε η Ρωσία, στην απόπειρα δολοφονίας του Σ.Σκριπάλ στην Βρετανία και όπως αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου άφησε να αιωρείται κάποια πιθανότητα η παρέμβασή του στην Άγκυρα να στεφθεί με επιτυχία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 3 Απριλίου Μεγάλη Τρίτη για την Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας με τον Ρ.Τ.Ερντογάν όπου θα θέσει το ζήτημα των 2 Ελλήνων αιχμαλώτων και εν συνεχεία το θέμα θα επιλυθεί μεταξύ αξιωματούχων των δύο πλευρών με εμπλοκή των ρωσικών ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στην Μόσχα την επομένη ημέρα, στις 4 του μηνός.
Υπάρχουν κάποιες ελπίδες ότι στην «VII Moscow Conference on International Security» θα έχουμε αίσιο τέλος για τους δύο Έλληνες αιχμαλώτους στρατιωτικούς
Το ρωσικό ΥΠΑΜ διοργανώνει την Διάσκεψη για την Διεθνή Ασφάλεια στην Μόσχα στις 4-5 Απριλίου του 2018.
Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η Συρία και η ήττα των ισλαμιστών τρομοκρατών εκεί. Η ρωσική πλευρά θα μοιραστεί την εμπειρία της στον πόλεμο κατά του ISIL και θα δώσει τις εκτιμήσεις της για τις περαιτέρω εξελίξεις στην Μέση Ανατολή ειδικότερα για την μεταπολεμική περίοδο.
Το 2018 θεωρείται η χρονιά όπου θα τελειώσει η συριακή σύγκρουση.
Μαζί όμως με την Συρία θα τεθεί και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα δεχτεί την εισήγηση του Ρώσου προέδρου και αναμένεται να την ακούσει πολύ προσεκτικά
Να πούμε ότι στην Διάσκεψη θα συμμετάσχουν ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ, ο Ρώσος ΥΠΑΜ Σ.Σοϊγκού, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Πατρούσεφ και όλοι οι ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ από Κίνα, Ινδία, πολλών αραβικών χωρών, της Συρίας και του Ιράν.
Θα συζητηθούν και θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική. Θα υπάρξει ιδιαίτερη συζήτηση για την λεγόμενη “Soft power” σαν εργαλείο επιδίωξης στρατιωτικο-πολιτικών στόχων
Εάν απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να κερδίσει η ρωσική πλευρά πάρα πολλά σε επικοινωνιακό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο.
Καταρχήν θα έχει λύσει ένα ζήτημα που αφορά δύο μέλη μιας εχθρικής επί του πρακτέου Συμμαχίας.
Αντίθετα οι ΗΠΑ θα έχουν εμφανιστεί ως ανίκανες να διαχειριστούν τέτοιου τύπου κρίσεις όπως τα ελληνοτουρκικά και αυτό που φαίνεται είναι ότι με την συμπεριφορά τους τόσα χρόνια εξέθρεψαν την τουρκική προκλητικότητα.
Ακόμα και η ρωσική Διάσκεψη για την Ασφάλεια θα αποκτήσει άλλο κύρος…