DW: «Σιγή ιχθύος από τα τουρκικά ΜΜΕ για τα Ίμια»
Σιγή ιχθύος επικρατεί στον τουρκικό Τύπο για την διελκυστίνδα δηλώσεων από τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τα Ίμια. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στην αυστηρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία αμφισβήτησε χθες την κυριαρχία των Ιμίων, τόνισε ότι «η Τουρκία λαθεύει, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της.Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη».
Τόσο η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όσο και η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγορούσε την Ελλάδα για «πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα Natura 2000 τα Ίμια «καθώς και ορισμένα νησιά, και βραχονησίδες στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν παραχωρείται στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες», δεν είχε ωστόσο αντίκτυπο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Δεν αρκεί το επιχείρημα ότι τα τουρκικά μίντια επικεντρώνονται στη Συρία
Είναι η πρώτη φορά μετά το 1998 που το Τουρκικό ΥΠΕΞ τόσο άμεσα απευθύνεται στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας «ότι τα περιβαλλοντικά προγράμματα δεν πρέπει να γίνουν εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης για τις προσπάθειες της Ελλάδας», και ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την κυριαρχία της Τουρκίας επί των Ιμίων». Συνήθως περιοριζόταν παραπέμποντας στην ανακοίνωση της 30ης Απριλίου 1998 αναφέροντας ότι «η στάση της Τουρκίας έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα, σε εκείνη την ανακοίνωση». Και υπογράμμιζε ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί κανένα «τετελεσμένο γεγονός…ως προς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου Πελάγους, των οποίων το νομικό καθεστώς αμφισβητείται».
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ενώ κλιμακώνεται η ρητορική, το θέμα στην Τουρκία, απουσιάζει από την επικαιρότητα, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου είναι πρώτο θέμα. Και η εξήγηση ότι η επικαιρότητα μονοπωλείται από τις επιχειρήσεις στην Συρία δεν είναι ικανοποιητική.
Πηγή: Deutsche Welle