Κρίσιμη υπουργική συνεδρίαση για ελληνοτουρκικά: Η κυβέρνηση αποφασίζει πως θα αντιμετωπίσει τον «τρελό» Ρ.Τ. Ερντογάν
Mετά την κρίσιμη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής όπου έγινε η ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ και Adv σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στις 11:00 π.μ., στη Βουλή.
Το κυρίως θέμα θα είναι τα ελληνοτουρκικά καθώς στην κυβέρνηση έστω και αργά έχουν καταλάβει ότι τα πράγματα μετά από τόσα χρόνια «πασιφιστικής» πολιτικής και ουσιαστικού αφοπλισμού της χώρας, βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό επίπεδο.
Στην ατζέντα των εθνικών θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων αλλά αυτές έχουν πέσει σε δεύτερη μοίρα ίσως γιατί είναι γνωστό ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν από την στιγμή που τα Σκόπια δεν θέλουν να κάνουν συνταγματικές αλλαγές.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθούν και ζητήματα της οικονομίας που την δ’ αξιολόγηση.
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα νόμο με διαδικασίες fast track, που θα εξυπηρετεί την ταχεία προώθηση της κάλυψης ορισμένων εξοπλιστικών αναγκών πρώτης γραμμής για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων όπως αναφέρει ο Βασίλης Νέδος και η έντυπη έκδοση της Καθημερινής.
Στην ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη συντήρηση του οπλοστασίου συμφώνησαν κατά τη χθεσινή Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, κατ’ αρχάς ζητήθηκε η έγκριση εκταμίευσης ενός ποσού περί τα 55 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του υφιστάμενου στόλου μεταφορικών αεροσκαφών (C-130 και C-27). Ωστόσο, το μεγαλύτερο σκέλος της συζήτησης κινήθηκε γύρω από την πρόταση που έχει κατατεθεί για την έγκριση δαπανών ενός δισ. ευρώ που θα κατανεμηθεί σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) για την κάλυψη άμεσων αναγκών.
Δεδομένου ότι οι διαδικασίες αυτές απαιτούν συνήθως αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να παραγάγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, ακριβώς αυτές οι δαπάνες του 1 δισ. ευρώ είναι εκείνες που θα προωθηθούν μέσω του νόμου «fast track».
Στη χθεσινή συζήτηση της Επιτροπής, εκτός από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, μίλησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και οι αρχηγοί ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ΓΕΝ Νίκος Τσούνης και ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου.
Παρουσίασαν διεξοδικά την κατάσταση του οπλοστασίου, αλλά και τις λίστες άμεσης προτεραιότητας του κάθε κλάδου στην κατεύθυνση της διατήρησης της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ε.Δ. Στην περίπτωση της Π.Α. το πρόγραμμα προτεραιότητας είναι εκείνο της αναβάθμισης 85 μαχητικών τύπου F-16, το οποίο εξακολουθεί να εκκρεμεί με τελική ημερομηνία διευθέτησής του την 30ή Απριλίου, προκειμένου να μην ξεπεραστεί η «οροφή» του περίπου 1,1 δισ. ευρώ που έχει τεθεί από την κυβέρνηση.
Στις άμεσες ανάγκες της Π.Α. περιλαμβάνεται, επίσης, η συντήρηση των υφιστάμενων Μιράζ-2000, αλλά και του οπλισμού που φέρουν τα γαλλικά αεροσκάφη. Για το Π.Ν. η πλέον πιεστική ανάγκη είναι αυτή της άμεσης αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, οι οποίες είναι και οι κύριες και νεότερης κατασκευής μονάδες επιφανείας που διαθέτει. Στις περιπτώσεις όλων των κλάδων υπάρχει, επίσης, η ανάγκη προμήθειας νέων πυρομαχικών, καθώς και η αλλαγή υφισταμένων.
Πρακτικά, οι συγκεκριμένες κινήσεις θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες σημαντικές μονάδες των Ε.Δ., γι’ αυτό και οι συζητήσεις που γίνονται προς το παρόν για την προμήθεια νέων εξοπλισμών βρίσκονται ακόμα στο επίπεδο της ωρίμανσης. Σημαντική είναι, επίσης, η συζήτηση στο εσωτερικό των Ε.Δ. για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων, κάτι το οποίο απασχόλησε και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα.
Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί εκτενώς η κρισιμότητα της κατάστασης και ότι η χώρα θα πρέπει να αλλάξει άρδην τακτική απέναντι στην Τουρκία καθώς όπως είπε και χθες ο Έλληνας ΥΕΘΑ Π.Καμμένος «ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι τρελός και είναι αδύνατο να επικοινωνήσεις μαζί του».
Όσον αφορά τους 2 Έλληνες αιχμάλωτους στρατιωτικούς η χθεσινή δήλωση του ΥΕΘΑ ήταν σαφέστατη: «Σε μία χώρα που δεν υπάρχουν δικαστήρια και η δικαιοσύνη λειτουργεί με δομές του σουλτάνου μπορεί να πάρει και 15 χρόνια»
Όλοι αναμένουν σήμερα την παρέμβαση Β.Πούτιν για το θέμα αυτό και τι μπορεί να προσφέρει.