«Συγχαρητήρια» από την κυβέρνηση στον ΔΑΝ της Ρω για τα πυρά στο τουρκικό ελικόπτερο
Ικανοποίηση επικρατεί στο ΥΠΕΘΑ για την ηχηρή αντίδραση με πυρά από ελληνικής πλευράς στο επεισόδιο που σημειώθηκε αργά τη νύχτα της Δευτέρας:
Τουρκικό ελικόπτερο το οποίο τελικώς αναγνωρίστηκε ότι ανήκε στην τουρκική Ακτοφυλακή, πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από το έδαφος της νήσου Ρω και ο ίδιος ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένο συνεχάρη τον ΔΑΝ (Διοικητής Άμυνας Νήσου) για τα άμεσα ανακλαστικά που επέδειξε την εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής.
Ο Έλληνας ΥΕΘΑ μετέφερε και τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα.
Στο ΥΠΕΘΑ χαρακτηρίζουν το επεισόδιο σύνηθες και αναμενόμενο από την πλευρά της Άγκυρας αλλά πλέον οι Τούρκοι κατάλαβαν ότι θα υπάρχουν απαντήσεις.
Για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν κατά γράμμα όλοι οι κανόνες εμπλοκής και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ήταν σε συνεχή επικοινωνία από την πρώτη στιγμή με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός.
Η ικανοποίηση είναι διάχυτη και από το θετικό feedback που φαίνεται ότι έχει η κίνηση αυτή και στην ελληνική κοινή γνώμη.
Στις 22:28 το βράδυ ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής πετούσε σε ύψος μεταξύ 300 και 200 μέτρων με κατεύθυνση απο την Μεγίστη προς τη Ρω.
Το τουρκικό ελικόπτερο αναγνωρίστηκε ηχητικά απο τη φρουρά του νησιού καθώς συμφωνα με πηγές του Πενταγώνου δεν υπήρξε οπτική επαφή ή καταγραφή φωτών ναυτιλίας και ακολουθώντας τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής προχώρησε στη χρήση πυρών σε ασφαλή τομέα με ελαφρύ οπλισμό.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σήμα της ΑΣΔΕΝ «έγινε χρήση προειδοποιητικών πυρών σε ασφαλή τομέα και η αποχώρηση του ιπτάμενου μέσου απο την περιοχή έγινε αντιληπτή απο την Μεγίστη».
Στο Πεντάγωνο η συγκεκριμένη «ελικοπτερία» θεωρείται ως μια δοκιμή των ελληνικών αντανακλαστικών σε πρώτο φάση και εν τέλει μια καταγραφή των θέσεων της ελληνικής φρουράς
«Το μήνυμα ωστόσο που έλαβαν ήταν σαφές» λένε από το Πεντάγωνο.
Ωστόσο, όπως αναφερουν, νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από τη πλευρά της Τουρκίας που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος.
Κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν:
«Τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά» και υπογραμμίζουν οτι «δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο».
Όπως τονίζουν από την κυβέρνηση: «Λειτουργήσαμε προειδοποιητικά-αποτρεπτικά και το περιστατικο εληξε». Προσθέτουν δε πως «δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν, διότι δεν είχαμε παράβαση».
Η χθεσινή πτήση σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστό συμβάν από την πτήση του Μεγάλου Σαββάτου πάλι από ελικόπτερο της τουρκικής Ακτοφυλακής.
Το γενικό πλαίσιο των αναγνωριστικών αυτών πτήσεων είναι να εξεταστούν οι δυνατότητες για μια μελλοντική αποβατική ενέργεια σε περίπτωση πολεμικής κρίσης.
Σύμπλεγμα Μεγίστης, σύμπλεγμα Οινουσσών και Ίμια αποτελούν τα πιο «θερμά» σημεία του Αιγαίου. Ειδικά όμως αυτό της Μεγίστης αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τους Τούρκους αφού είναι αυτό που ενώνει την ελληνική, την κυπριακή και την αιγυπτιακή ΑΟΖ με αποτέλεσμα η Τουρκία να μην μπορεί να βάλει «χέρι» στα μεγάλα κοιτάσματα υδρονανθράκων τα οποία εικάζονται ότι βρίσκονται στην περιοχή.