Φωτό ντοκουμέντο από τη μεταφορά των δύο Ελλήνων αιχμαλώτων στο δικαστήριο – Απίστευτα ταλαιπωρημένοι & με χειροπέδες
Mητρετώδης: «Αν ήθελα θα καλούσα τους στρατιώτες που είναι υπό τις διαταγές μου - Θα γινόταν μεγαλύτερο επεισόδιο»
Νέες εικόνες έρχονται στην δημοσιότητα από την μεταγωγή των Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης μετά την σημερινή απόφαση του Τούρκου δικαστή για απόρριψη του τρίτου τους αιτήματος αποφυλάκισης.
Οι δικηγόροι του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη ζήτησαν σήμερα την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.
Αργά το απόγευμα, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες από τη μεταγωγή των δύο στρατιωτικών στο δικαστήριο της Αδριανούπολης.
Οι Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου 2018, στις Καστανιές Έβρου. Η «Milliyet» αναφέρει πως οι Μητρετώδης και Κούκλατζης κατηγορούνται για «εισβολή σε τουρκικό έδαφος».
Οπτικό υλικό που εξασφάλισε η εφημερίδα Milliyet, δείχνει τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, δεμένους με χειροπέδες και χωρίς κουκούλες, κατά τη μεταγωγή τους από τις φυλακές της Αδριανούπολης, στο δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε την παράταση της κράτησής τους.
Οι δύο Έλληνες μεταφέρθηκαν στον τρίτο όροφο του δικαστικού μεγάρου, όπου και εξετάστηκε το αίτημα αποφυλάκισης, το οποίο είχαν καταθέσει οι δικηγόροι τους, Selin Özel και Hakan Yalçıntuğ.
Ο Άγγελος Μητρετώδης κατέθεσε στο τουρκικό δικαστήριο ότι βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος από λάθος και λόγω των κάκιστων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι
«Βρεθήκαμε κατά λάθος στην τουρκική πλευρά, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ώρα, ήταν πολύ άσχημες. Ακολουθούσαμε κάτι ίχνη στα σύνορα και όταν αντικρίσαμε τους Τούρκους στρατιώτες, κατεβάσαμε τα όπλα μας για να μην συμβεί κάτι κακό.
Μετά πήραν τηλέφωνο και είπα στον διοικητή μου ως δείγμα καλής πρόθεση θα παραδοθώ στους Τούρκους στρατιώτες.
Εάν είχα κακή πρόθεση θα καλούσα μέσω του τηλεφώνου τους στρατιώτες που είναι υπό τις διαταγές μου. Θα γινόταν μεγαλύτερο επεισόδιο αλλά εγώ αυτό δεν το έκανα.
Εξηγήσαμε στους Τούρκους στρατιώτες ότι ήρθαμε κατά λάθος, και οι Τούρκοι στρατιώτες κάλεσαν τους ανωτέρους τους.
Αν θέλαμε μπορούσαμε να εμποδίσουμε και τους Τούρκους στρατιώτες.
Δεν είχαμε πάνω μας καμιά στολή για να κρυφτούμε. Εμείς απλώς ακολουθούσαμε τα ίχνη στο χιόνι. Σκεφτήκαμε ότι τα ίχνη προέρχονταν από πρόσφυγες ή παράνομους μετανάστες».
Ο Δημήτρης Κούκλατζης πρόσθεσε:
«Υπήρχαν παρόμοια συμβάντα με Τούρκους στρατιώτες. Όμως εμείς χωρίς να καταγράψουμε και χωρίς να ενημερώσουμε τους ανώτερους μας είχαμε επιτρέψει να περάσουν στην Τουρκία. Αυτό συμβαίνει συχνά στις δυο πλευρές. Μέχρι σήμερα δεν είχε προκύψει πρόβλημα. Γι´αυτό και απορώ με όσα συμβαίνουν».
Το δικαστήριο εκτίμησε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι ισχυρά ύποπτοι για έγκλημα (δίχως να το κατονομάζει) και επικαλούμενο το γεγονός ότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, σε συνδυασμό με τα γεγονότα που εξετάζονται, αποφάσισε την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισής τους.
Τα δύο πρώτα αιτήματα αποφυλάκισης στις 5 και τις 27 Μαρτίου είχαν απορριφθεί με το ότι Μητρετώδης και Κούκλατζης δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, καθώς και για το γεγονός ότι η δικαιοσύνη ακόμη εξετάζει τα «ψηφιακά στοιχεία» που κατασχέθηκαν από αυτούς.
Είναι η πρώτη φορά από την 1η Μαρτίου, που οι φαίνεται το πρόσωπο των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς τις προηγούμενες φορές μεταφέρονταν με κουκούλες.
Δείτε τις εικόνες που βγήκαν στην δημοσιότητα:
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε μιλήσει ανοιχτά για ανταλλαγή των Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που διέφυγαν στην Ελλάδα, λίγες ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες.
Ο Άρειος Πάγος έχει απαγορεύσει τελεσίδικα την έκδοση των οκτώ στην πατρίδα τους, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα της Άγκυρας, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου. Η απόφαση αναμένεται τον Μάιο.
Η κυβέρνηση έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εξίσωσης και ανταλλαγής. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την Άγκυρα να λύσει το ζήτημα σε συνεννόηση με την Αθήνα.
Τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και η ΕΕ, έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι οι δύο Έλληνες συνιστούσαν απειλή.
Δήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την άμεση απελευθέρωση τους
Νωρίτερα, σήμερα, η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), κατά τη διάρκεια των εργασιών της εαρινής συνόδου, στο Στρασβούργο κυκλοφόρησε γραπτή δήλωση, με την οποία ζητείται να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και να τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
Η πρωτοβουλία, την οποία υπογράφει σύσσωμη η ελληνική αντιπροσωπεία (Αννέτα Καββαδία, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώργος Ψυχογιός, Νίνα Κασιμάτη, Ντόρα Μπακογιάννη, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κώστας Τζαβάρας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βαγγέλης Βενιζέλος, Λιάνα Κανέλλη, Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Μαυρωτάς), έχει διακομματικό χαρακτήρα και την υπογράφει μεγάλος αριθμός βουλευτών από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, από όλες τις πολιτικές ομάδες.
«Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών -Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζή- στις τουρκικές φυλακές, εκτός από την προφανή ανθρωπιστική της διάσταση, έχει και σημαντικές πτυχές που άπτονται των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου. Για αυτόν τον λόγο, και θεωρώντας ότι πρόκειται για ζήτημα που οφείλει να πάρει ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση, πήραμε –ως ελληνική αντιπροσωπεία- την πρωτοβουλία να προωθήσουμε ένα κείμενο γραπτής δήλωσης στους βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο τη συλλογή όσο το δυνατόν ευρύτερης υποστήριξης από όλο το φάσμα των πολιτικών ομάδων που εκπροσωπούνται εδώ» δήλωσε η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία.
Με το κείμενο αυτό, όπως επισήμανε η κ. Καββαδία, τα μέλη της Συνέλευσης, υπενθυμίζουν στην Τουρκία την υποχρέωσή της να σέβεται και να τηρεί το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, ιδίως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την καλούν «να ολοκληρώσει τάχιστα και χωρίς καθυστέρηση όλες τις δικαστικές διαδικασίες και να προχωρήσει άμεσα στην αποφυλάκιση και την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα, σεβόμενη πλήρως τα δικονομικά τους δικαιώματα».
Επίσης, καλούνται όλα τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου να σταθούν αλληλέγγυα με την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό. «Πράγματι, το Συμβούλιο της Ευρώπης -στο οποίο η Τουρκία είναι μέλος, σε αντίθεση με την ΕΕ- είναι ο κατεξοχήν ευρωπαϊκός οργανισμός επιφορτισμένος με την παρακολούθηση της τήρησης των υποχρεώσεων των ευρωπαϊκών κρατών σε αυτά ακριβώς τα πεδία» τονίζει η Ελληνίδα βουλευτής.
Και καταλήγει: «Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία και θα ενισχύσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε για την τάχιστη δυνατή ευόδωση αυτών των προσπαθειών και για την επιστροφή τους στην Ελλάδα».