Τι σημαίνει η απόδοση διπλωματικής ιδιότητας στους αιχμάλωτους Έλληνες στρατιωτικούς – Ανοιχτή σε «αντίποινα» η Τουρκία
Χθες το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) αποφάσισε την μετάθεση στην διπλωματική αντιπροσωπεία της Άγκυρας των δύο Ελλήνων αιχμαλώτων στρατιωτικών Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου όταν και συνελήφθησαν από τουρκικό περίπολο στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.
Ήταν μια πολύ έξυπνη κίνηση καθώς έτσι αναγκάζεται η Τουρκία να τηρήσει το δικό της Δίκαιο και τους διεθνείς νόμους.
Οι δύο Έλληνες αιχμάλωτοι στρατιωτικοί παίρνουν διπλωματικό διαβατήριο και δεν μπορούν πλέον να κρατούνται αλλά μονάχα να απελαθούν.
Την κίνηση είχε προαναγγείλει προ ημερών ο Πάνος Καμμένος και ενώ οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, παραμένουν στις τουρκικές φυλακές και θα λάβουν αποζημίωση αποστολής εξωτερικού.
Με την κίνηση αυτή, ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης θα θεωρούνται πλέον «διπλωματικοί υπάλληλοι».
Ως τέτοιοι θεωρούνται άλλωστε και ο Ακόλουθος Αμύνης (ΑΚΑΜ) Αγκύρας μαζί με τους ακολούθους των τριών Κλάδων και τους βοηθούς τους, κατά τα ειωθότα και τη διεθνή πρακτική, παρότι στρατιωτικοί.
Η χθεσινή απόφαση του ΣΑΓΕ, προωθήθηκε άμεσα προς το Υπουργείο Εξωτερικών που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο για να την αποδεχτεί για να προχωρήσει στην συνέχεια το ΥΠΕΘΑ στην υλοποίηση της απόφασης, με την κατάθεση σε κάποιο από τα σχέδια νόμου που θα κατατεθούν λίαν συντόμως στη Βουλή.
Είναι λανθασμένο αυτό που λέγεται ότι κρατούνται χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Η κατηγορία είναι παράνομη είσοδο στην χώρα όπως από την αρχή είχε ενημερώσει το pronews.gr
Aπό την στιγμή λοιπόν που μετατέθηκαν στην Άγκυρα, μπορεί αυτό να έχει γίνει και πριν την 1η Μαρτίου, ως διπλωμάτες δεν μπορούν να κρατηθούν αλλά μόνο να απελαθούν άμεσα και η κράτησή τους είναι πλέον παράνομη σε ότι έχει σχέση με τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει και η Τουρκία σε σχέση με τους διπλωματικούς υπαλλήλους.
Ή αλλιώς να οδηγηθούν στην διπλωματική υπηρεσία της χώρας τους ή στο προξενείο της χώρας τους και να απελαθούν από εκεί.
Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορούν να κρατηθούν στην φυλακή.
Αλλιώς είναι σα να παραδέχονται οι Τούρκοι ότι μπορούν να συλληφθούν διπλωματικοί τους υπάλληλοι και να οδηγηθούν στην φυλακή.
Π.Χ παραβίαση του κόκκινου και ποινή φυλάκισης χωρίς εξαγορά.
Μέχρι στιγμής ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία ότι παραβιάζει κάποιους νόμους με την κράτηση των δύο στρατιωτικών.
Συνελήφθησαν εντός τουρκικού εδάφους όπως βλακωδώς παραδέχτηκε από την αρχή η ελληνική πλευρά χωρίς αυτό να έχει διευκρινιστεί.
Ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράνομη είσοδο στην χώρα και μέχρι σήμερα κρατούνται χωρίς δίκη και χωρίς να προσδιορίζεται η χρονική διάρκεια.
Η κράτηση γίνεται βάση του τουρκικού νόμου περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Άρα η Τουρκία δεν παραβιάζει κάποιο νόμο.
Πλέον όμως κρατούνται στις φυλακές 2 διπλωματικοί υπάλληλοι και μάλιστα συμμάχου χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι παραβιάζει διεθνή νόμο ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο τουρκικό Δίκαιο και στους νόμους που περιγράφουν τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Εάν συνεχίσουν να παραβιάζουν το νόμο θα σήμαινε ότι και η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να πράξει ισοδύναμο τετελεσμένο όπως περιγράψαμε παραπάνω με το παράδειγμα παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη ή άλλων αδικημάτων π.χ του «σταθμάρχη» της ΜΙΤ στην Αθήνα και με κράτησή του σε ελληνικές φυλακές.
Το ζήτημα πλέον είναι αρμοδιότητα διεθνούς δικαστηρίου.