Η Άγκυρα ξεκινάει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο πριν τις τουρκικές εκλογές! – Έρχεται «θερμό» καλοκαίρι
Πριν τις εκλογές της 24ης Ιουνίου θα προχωρήσει η Άγκυρα σε γεώτρηση στα όρια της τουρκικής με την κυπριακή ΑΟΖ ανεβάζοντας προεκλογικά την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο ενώς λίγες ημέρες αργότερα χωρίς να έχει προσδιοριστεί το πότε θα προχωρήσει και σε δεύτερη γεώτρηση η οποία θα λάβει χώρα σε απόσταση 50 χλμ από το Καστελόριζο.
Θα ακολουθήσουν αργότερα και άλλες δύο περιοχές όπως δείχνει και η εικόνα από την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος»
Τέσσερις θαλάσσιες περιοχές, έχουν το βάθος των 2.600 μέτρων που, είναι το μοναδικό στοιχείο που έδωσε πριν 3 ημέρες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ως σημείο γεώτρησης από το υπό τουρκική πλέον σημαία γεωτρύπανο «Πορθητής».
Με δεδομένο ότι η αναφορά είναι επίσης για σημείο σε βάθος 2.600 μέτρων ανοικτά της Αττάλειας, η πιο κοντινή ερμηνεία που μπορεί να δοθεί, με βάση και τους ακριβείς βυθομετρικούς χάρτες της περιοχής, είναι η περιοχή ανοικτά του κόλπου Αττάλειας που απεικονείζεται στον χάρτη με τον αρ. 1.
Ωστόσο στην περιοχή «1» το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» έχει πραγματοποιήσει ελάχιστα σεισμογραφικά, πλην μίας ζώνης στην «νότια πλευρά της περιοχής «1» όπου έγιναν δύο φορές πυκνά σεισμογραφικά.
Όμως το ίδιο πυκνά σεισμογραφικά έγιναν δύο φορές και στις περιοχές που σημειώνονται στον χάρτη με τους αρ. 2 και 3 δυτικά της Πάφου, όπου το θαλάσσιο βάθος είναι επίσης περίπου 2.600 μέτρα.
Το ίδιο βάθος – των 2.600 μέτρων – έχει και περιοχή εντός του τεμαχίου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο τμήμα του που «διεκδικεί» η Τουρκία στο οποίο όμως δεν έγιναν καθόλου σεισμογραφικές έρευνες από την Τουρκία, οπότε και είναι αδύνατο να έχει μελετηθεί και εκτιμηθεί ότι υπάρχει σημείο «στόχου» για γεώτρηση.
Με τον αρ. 5 στον χάρτη η περιοχή όπου από το τέλος περασμένου Δεκεμβρίου πραγματοποιεί σεισμογραφικά το «Μπαρμπαρός».
Στο λιμάνι της Αττάλειας αγκυροβόλησε το υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανο «Faih» (Πορθητής), όπου αναμένεται να προετοιμαστεί, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσει την πρώτη μεγάλου θαλάσσιου βάθους γεώτρηση της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και στοιχεία που δημοσιεύουν τεχνικά στελέχη της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) αλλά και του γεωτρύπανου, η Τουρκία έχει επεξεργαστεί και προετοιμαστεί μέχρι τώρα για δύο γεωτρήσεις.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους στόχους «Αλάνια 1» και «Φινίκη 1» που έχουν εντοπιστεί με σεισμογραφικά που έγιναν μεταξύ 2013 και 2016, τα οποία επεξεργάστηκε πρώτα η νορβηγική Polarcus και μετέπειτα η TPAO.
Οι στόχοι καθορίστηκαν μετά την πραγματοποίηση δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμογραφικών στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων «FINIKE MAZ 3D Project» και «MERSIN 3D Project», που προηγήθηκαν ανάλογου παράνομου σχεδίου που υλοποιήθηκε στον κόλπο Αμμοχώστου με δύο σειρές σεισμογραφικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πρώτη γεώτρηση με το «Faih» θα επιχειρηθεί στον στόχο «Αλάνια 1» ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας προς τα ανατολικά, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ του γνωστού τουρκικού θερέτρου της Αλάνιας και του ακρωτηρίου του Ακάμα, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τον Ακάμα, που φαίνεται να βρίσκεται στα όρια μεταξύ της μέσης γραμμής που χωρίζει τις δύο χώρες.
Η δεύτερη γεώτρηση, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα είναι στα ανοικτά του κόλπου Αττάλειας με δυτική κατεύθυνση, στον στόχο «Φοινίκη 1» και σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Καστελλόριζο.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, επιδιώκεται ημερομηνία έναρξης της πρώτης γεώτρησης λίγο πριν τις εκλογές στην Τουρκία, με τις εκλογές να αποτελούν και την αιτία ενδεχόμενων εκπλήξεων ως προς τη δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου, λόγω του απρόβλεπτου της πολιτικής συμπεριφοράς του Ερντογάν.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τις δύο γεωτρήσεις της ExxonMobil στο τεμάχιο 10, ενώ ταυτόχρονα, στην ενεργειακή μας γειτονιά εξελίξεις σημειώνονται και στον Λίβανο.
Συγκεκριμένα, εκεί βρίσκονται στις τελικές διευθετήσεις για την πρώτη γεώτρηση στην αποκλειστική ζώνη της χώρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί από τη γαλλική ΤΟΤΑL ως επιχειρησιακή διαχειρίστρια των δικαιωμάτων που κατέχει μαζί με την ιταλική ΕΝΙ και τη ρωσική NOBATEK σε δύο τεμάχια του Λιβάνου.
Η συνεργασία των ΤΟΤΑL-ΕΝΙ στην ΑΟΖ του Λιβάνου, στα δύο τεμάχια, δείχνει ότι η γαλλο-ιταλική συμμαχία των δύο κολοσσών, αφορά στην ευρύτερη περιοχή και ενισχύει και τη συμμαχία τους στην Κύπρο.
Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα πολύ «θερμό» καλοκαίρι και όχι λόγω του… Μουντιάλ στην Ρωσία. Ειδικά η γεώτρηση που θα είναι κοντά στο Καστελόριζο θα αποτελέσει ύψιστη πρόκληση για την Αθήνα.
Όπως φαίνεται και από τον χάρτη που παραθέτει ο «Φιλελεύθερος» η γεώτρηση θα είναι εκτός της ελληνικής ΑΟΖ αλλά κανείς δεν εγγυάται εάν στο μέλλον ο «Πορθητής» κατέβει λίγο πιο κάτω ειδικά εάν προκύψουν ενδιαφέροντα ευρήματα…