Μόνιμοι κάτοικοι Τουρκίας πλέον οι 2 Έλληνες αιχμάλωτοι στρατιωτικοί: Θα τηρήσει η Άγκυρα το Διεθνές Δίκαιο;
Ομόφωνα ψηφίστηκε από την Βουλή, με καθυστέρηση δυο μηνών η τροπολογία που ορίζει ότι σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία εν καιρώ ειρήνης τελούν σε καθεστώς κράτησης σε χώρα της αλλοδαπής θα τους καταβάλλεται ειδική αποζημίωση εξωτερικού που σημαίνει ότι θα υπηρετούν στο έδαφος της χώρας αυτής.
Η τροπολογία αφορά τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, τον Λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη και τον Ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είπε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα υπηρετούν στην Τουρκία για να αποδομηθεί το τουρκικό επιχείρημα που δεν αποφυλακίζουν τους δύο Έλληνες επειδή δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.
Ο Πάνος Καμμένος είπε ότι την Παρασκευή θα παρουσιασθούν εκ νέου στο δικαστήριο οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί και για τον λόγο αυτό έπρεπε το τυπικό ζήτημα της τροπολογίας να έχει διευθετηθεί.
Τώρα η τουρκική Δικαιοσύνη δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία για να μην τους απελευθερώσει. Το τι θα συμβεί την Παρασκευή θα δείξει πολλά και κυρίως τις διαθέσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Πάντως διπλωματικά «στριμώχνεται» και θα πρέπει να επιδείξει στην Δύση ότι έστω και τυπικά η Τουρκία είναι ένα κράτος Δικαίου με ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
Ήταν μια πολύ έξυπνη κίνηση καθώς έτσι αναγκάζεται η Τουρκία να τηρήσει το δικό της Δίκαιο και τους διεθνείς νόμους.
Οι δύο Έλληνες αιχμάλωτοι στρατιωτικοί παίρνουν διπλωματικό διαβατήριο και δεν μπορούν πλέον να κρατούνται αλλά μονάχα να απελαθούν.
Με την κίνηση αυτή, ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης θα θεωρούνται πλέον «διπλωματικοί υπάλληλοι».
Ως τέτοιοι θεωρούνται άλλωστε και ο Ακόλουθος Αμύνης (ΑΚΑΜ) Αγκύρας μαζί με τους ακολούθους των τριών Κλάδων και τους βοηθούς τους, κατά τα ειωθότα και τη διεθνή πρακτική, παρότι στρατιωτικοί.
Είναι λανθασμένο αυτό που λέγεται ότι κρατούνται χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Η κατηγορία είναι παράνομη είσοδο στην χώρα όπως από την αρχή είχε ενημερώσει το pronews.gr
Aπό την στιγμή λοιπόν που μετατέθηκαν στην Άγκυρα, μπορεί αυτό να έχει γίνει και πριν την 1η Μαρτίου, ως διπλωμάτες δεν μπορούν να κρατηθούν αλλά μόνο να απελαθούν άμεσα και η κράτησή τους είναι πλέον παράνομη σε ότι έχει σχέση με τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει και η Τουρκία σε σχέση με τους διπλωματικούς υπαλλήλους.
Ή αλλιώς να οδηγηθούν στην διπλωματική υπηρεσία της χώρας τους ή στο προξενείο της χώρας τους και να απελαθούν από εκεί.
Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορούν να κρατηθούν στην φυλακή.
Αλλιώς είναι σα να παραδέχονται οι Τούρκοι ότι μπορούν να συλληφθούν διπλωματικοί τους υπάλληλοι και να οδηγηθούν στην φυλακή.
Π.Χ παραβίαση του κόκκινου και ποινή φυλάκισης χωρίς εξαγορά.
Μέχρι στιγμής ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία ότι παραβιάζει κάποιους νόμους με την κράτηση των δύο στρατιωτικών.
Συνελήφθησαν εντός τουρκικού εδάφους όπως βλακωδώς παραδέχτηκε από την αρχή η ελληνική πλευρά χωρίς αυτό να έχει διευκρινιστεί.
Ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράνομη είσοδο στην χώρα και μέχρι σήμερα κρατούνται χωρίς δίκη και χωρίς να προσδιορίζεται η χρονική διάρκεια.
Η κράτηση γίνεται βάση του τουρκικού νόμου περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Άρα η Τουρκία δεν παραβιάζει κάποιο νόμο.
Πλέον όμως κρατούνται στις φυλακές 2 διπλωματικοί υπάλληλοι και μάλιστα συμμάχου χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι παραβιάζει διεθνή νόμο ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο τουρκικό Δίκαιο και στους νόμους που περιγράφουν τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Εάν συνεχίσουν να παραβιάζουν το νόμο θα σήμαινε ότι και η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να πράξει ισοδύναμο τετελεσμένο όπως περιγράψαμε παραπάνω με το παράδειγμα παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη ή άλλων αδικημάτων π.χ του «σταθμάρχη» της ΜΙΤ στην Αθήνα και με κράτησή του σε ελληνικές φυλακές.
Το ζήτημα πλέον είναι αρμοδιότητα διεθνούς δικαστηρίου.