Ανοίγει ο δρόμος για τους ψευτομουφτήδες; Στη σύνταξη ως δικαστικοί θα βγουν οι μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής
Τη λύση προκειμένου να ικανοποιήσει ένα αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο προήλθε από τις ίδιες τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να βρήκε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο για το υπουργείο Παιδείας έχει συμπεριληφθεί τροπολογία, μέσω της οποίας διευκολύνεται η συνταξιοδότηση των δύο νόμιμων μουφτήδων της Ξάνθης και της Κομοτηνής.
Η Τουρκία έχουν εκφράσει κατ’ επανάληψη την επιθυμία να σταματήσει το καθεστώς διορισμού των μουφτήδων από την ελληνική κυβέρνηση και αυτοί να εκλέγονται από την κοινότητα, ελαχιστοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την παρέμβαση του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε νομοσχέδιο που ήδη έχει κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας και θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αύριο (Τετάρτη 1 Αυγούστου), θα υπάρξει προσθήκη βάσει της οποίας ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή και ο μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου θα συνταξιοδοτηθούν ως δικαστικοί (με την αιτιολογία ότι λειτουργούν ήδη ως ιεροδίκες).
Παλιότερα, ο μουφτής Ξάνθης έχει αρνηθεί να παραιτηθεί, γεγονός που πρακτικά ανέβαλε τη σχετική κυβερνητική πίεση και προς τον μουφτή Κομοτηνής. Δεδομένου ότι ο Μέτσο Τζεμαλή είναι 81 και ο Μεχμέτ Σινίκογλου 78 ετών, το όριο των 67 ετών καλύπτεται. Ωστόσο, το ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο, καθώς πιθανή συνταξιοδότηση των δύο συγκεκριμένων, νόμιμων και διορισμένων από το ελληνικό κράτος μουφτήδων θα ανοίξει, σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, μια συζήτηση η οποία θα έχει αβέβαιη κατάληξη.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική και όχι εθνοτική, ο εκάστοτε μουφτής αποτελεί, πρακτικά και ουσιαστικά, τον de facto ηγέτη της. Ως εκ τούτου, οι αντικαταστάτες των δύο μουφτήδων, ακόμη και αν δεν είναι οι ψευδομουφτήδες Ιμπραήμ Μέτε και Αχμέτ Σερίφ, θα έχουν έναν ρόλο ο οποίος εξ αντικειμένου θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος.