Δήλωση Αρχιεπισκόπου ενώ ο Αρχηγός ΕΔ των ΗΠΑ πατούσε Ελλάδα: «Φοβάμαι όσους κάνουν πως μας αγαπούν»
Σε δήλωση βόμβα προχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος εν όψει των τουρκικών γεωτρήσεων στην Α.Μεσόγειο λέγοντας πως “δεν φοβάμαι την Τουρκία αλλά τους άλλους που κάνουν πως μας αγαπούν” δείχνοντας σαφέστατα τις ΗΠΑ. Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου έρχεται τη στιγμή που βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες στην Ελλάδα ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός των Πεζοναυτών Joseph F. Dunford.
Μια επίσκεψη που είχε κρατηθεί ινκόγκνιτο μέχρις ότου το αεροσκάφος που τον μετέφερε, να τροχοδρομήσει επί Ελληνικού εδάφους.
Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό Στρατηγό και τον Έλληνα Ναύαρχο, Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Ευάγγελο Αποστολάκη.
Για τις απειλές της Τουρκίας, σε Κύπρο και Αιγαίο καθώς και το θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων μίλησε στο ΣΙΓΜΑ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Δεν φοβάμαι την Τουρκία ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας σε ερώτηση για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων σε Κύπρο και Αιγαίο.
«Εγώ δεν πολύ φοβάμαι την Τουρκία, σαν Τουρκία. Φοβάμαι τους άλλους που είναι ήρεμοι και κάνουν πως μας αγαπούν αλλά δεν μας αγαπούν. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Σήμερα το πρόβλημα δεν είναι αν θα γίνει πόλεμος μικρός ή μεγάλος. Σήμερα το ενδιαφέρον είναι πως θα μοιραστεί η γη και τα αγαθά της και πως θα μπορέσουν να δημιουργηθούν νέες συμμαχίες, νέοι συνασπισμοί» σημείωσε.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος μίλησε και για τα ενεργειακά κοιτάσματα που δημιουργούν προοπτικές συνεργασίας αλλά και νέες εστίες ανταγωνισμού, τονίζοντας κατά λέξη πως είναι οι μεγάλοι που ρυθμίζουν το σκάκι και την πορεία και εμείς οι μικροί υποφέρουμε.
«Ονειρεύονται πολλοί αλλά το τραγικό είναι δεν ξέρουμε τι θα βρούμε από κάτω, αν θα βρούμε αυτά που περιμένουμε ή αν θα βρούμε αέρα. Γι’ αυτό ακριβώς να κάνουμε προσευχή, να προσέχουμε τον εαυτό μας και κυρίως τα μεγάλα συνθήματα και λόγια να μην μας παρασέρνουν» υπογράμμισε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ευχαρίστησε τους Κύπριους για την διαχρονική αλλά και πρόσφατη στήριξη τους στους αδελφούς Έλληνες, στέλνοντας μήνυμα προς τους Κύπριους.
«Οι παραδόσεις μας, οι ρίζες μας, η πίστης μας είναι όταν τα περιφρονούμε αυτά τα πράγματα είναι σαν να περιμένουμε να μας δώσει καρπό το δέντρο χωρίς ρίζες χωρίς λουλούδια μας. Οι ρίζες μας είναι εκείνες που πρέπει να μας κρατάνε γερά».
Μέσα στο φθινόπωρο οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο λέει ο Τσαβούσογλου
Το φθινόπωρο μπορεί να ξεκινήσει η γεώτρηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πρέπει να ξεκινήσουν μόνο αν θα είναι μια διαπραγμάτευση που θα έχει αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι κανένας δεν έχει χρόνο να χάνει μόνο και μόνο για να γίνεται συζήτηση.
Σε συνέντευξη τύπου με τον ‘υπoυργό εξωτερικών’ του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσουν οι δραστηριότητες για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι η Τουρκία έχει ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και το ψευδοκράτος υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα. “Εμείς λάβαμε και λαμβάνουμε πάντοτε κάθε απαραίτητο μέτρο για την υποστήριξη και των δύο έπειτα από αίτημα της “ΤΔΒΚ”, ανέφερε ο Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι σε αυτή την περιοχή η Τουρκία παλαιότερα είχε εμποδίσει την έναρξη κάποιων γεωτρήσεων.
“Τώρα πήραμε κι εμείς πλατφόρμα και μπορούμε να αρχίσουμε γεωτρήσεις. Αυτή την προετοιμασία την κάνει το Υπουργείο Ενέργειάς μας. Ιδιαίτερα ο Υπουργός Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών μας Μπεράτ Μπέη κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την πάρει αυτή την πλατφόρμα και έκαναν τις απαραίτητες προετοιμασίες. Το φθνινόπωρο μπορούμε να ξεκινήσουμε μια τέτοια γεώτρηση”, ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι αυτό το θέμα το συζήτησαν και με εταιρείες που μπορούν να κάνουν γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο και με την ΕΕ καθώς και με την εγγυήτρια χώρα Ελλάδα και πως αύριο θα συναντηθεί στη Σμύρνη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Όπως είπε με τον κ. Κοτζιά, πότε – πότε συζητούν ανεπίσημα κάποια θέματα προσθέτοντας πως και στην αυριανή συνάντηση θα τα συζητήσουν.
Ο Τσαβούσογλου είπε πως η ε/κ πλευρά και δεν προσέγγισε για λύση και συνεχίζει μονομερώς τις δραστηριότητές της αγνοώντας τα δικαιώματα των Τ/Κ.
“Αυτό δεν τους ωφελεί. Αν συνεχίσουν έτσι κι εμείς θα πάρουμε όλα τα μέτρα, και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε. Θα ξεκινήσουμε και γεωτρήσεις. Κι εμείς ασφαλώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα οικονομικά συμφέροντα του Τ/κ λαού αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο έχει και η Τουρκική Δημοκρατία δικαιώματα. Θα αναζητήσουμε οπωσδήποτε αυτά τα δικαιώματά μας και θα κάνουμε αυτό που πρέπει”, ανέφερε.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Οζερσάι, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι σε μια περίοδο που διορίστηκε η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και που ξεκίνησαν να συζητούνται ανεπίσημα κάποια ζητήματα μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων ξεκίνησαν να αξιολογούν το Κυπριακό.
“Σε λίγο οι αντιπροσωπείες μας θα συνεχίσουν τις εργασίες στο δείπνο. Ασφαλώς προσπαθούμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ‘τδβκ’. Στην τελευταία συνάντηση του Τουρκικού Συμβουλίου δώσαμε τα δέοντα μηνύματα για την άρση της απομόνωσης της `τδβκ` και στην κοινή δήλωση αναφέραμε ότι πρέπει να αρθεί η άδικη απομόνωση των Τ/Κ και της τδβκ. Εργαζόμαστε μαζί ώστε στο διεθνές πεδίο να θεωρηθούν έγκυρα τα διαβατήρια της τδβκ και να αυξηθούν οι αντιπροσωπείες της `τδβκ`. Γνωρίζεται ότι μεταξύ των δύο Υπουργείων υπάρχει συνεργασία στον τομέα στο θέμα των ηλεκτρονικών αρχείων. Επιπλέον υπάρχει κοινό πρόγραμμά μας για την εκπαίδευση των νέων διπλωματών”, ανέφερε.
Ο Τσαβούσογλου είπε ότι “σε μια περίοδο που συζητείται ξανά η διαδικασία για το Κυπριακό τα μηνύματά μας είναι πολύ καθαρά”. “Εμείς πάντα υπερασπιζόμαστε μια μόνιμη, δίκαιη και στη βάση της πολιτικής ισότητας λύση. Εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογούσε τόσο ως `τδβκ` όσο και ως Τουρκία στην Γενεύη και στο Κραν Μοντάνα. Αλλά η ε/κ πλευρά, η οποία δεν θέλει λύση επέδειξε την ίδια στάση σε αυτές τις συναντήσεις. Επέδειξε μια στάση που δείχνει πως δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία που έχει στα χέρια της.
“Πρώτα μεταξύ μας θα συζητήσουμε τί θα συζητήσουμε και πώς θα ξεκινήσει μια διαδικασία που να επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα ως Τουρκία και `τδβκ`. Επίσης αυτά πρέπει να συζητηθούν και με τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις και με τις πλευρές. Αν θα είναι μια διαπραγμάτευση που θα έχει αποτέλεσμα, στο πλαίσιο των κριτηρίων που ανέπτυξα, μόνο τότε πρέπει να ξεκινήσουν. Μόνο για να γίνεται συζήτηση δεν έχει κανένας χρόνο να χάνει. Τις επόμενες μέρες θα είμαστε μαζί στην Νέα Υόρκη, και στην Άγκυρα θα είμαστε μαζί”, ανέφερε.