Κρίσιμο απόγευμα για το Κυπριακό καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουάσινγκτον “μίνι Ζυρίχη” με Τούρκους και Βρετανούς με τις ΗΠΑ να πιέζουν (όχι ότι χρειάζεται και κάποια ιδιαίτερη πίεση για να πει «ναι») τον Αλέξη Τσίπρα να συγκατανεύσει και να «λυθεί» άμεσα το Κυπριακό με ολική μοιρασιά και διακανονισμό των κοιτασμάτων φυσικού αερίου προκειμένου να «σπάσει» το ρωσικό προμηθευτικό, σχεδόν, μονοπώλιο στην Ευρώπη.

Η σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν αλλά και αυτή μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου που είναι προγραμματισμένη για τις 20:00 θεωρούνται κρίσιμες για την πορεία του Κυπριακού και ο Α.Τσίπρας δηλώνει παντού διατεθειμένος «Να λύσει το Κυπριακό».

Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει στις 18:30 ωστόσο πήγε πίσω μια ώρα, καθώς καθυστέρησε η ομιλία του Ερντογάν στον ΟΗΕ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συναντώνται για δεύτερη φορά σε δυόμιση μήνες. Το τελευταίο τετ α τετ τους ήταν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Γ. Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Αναμφίβολα, η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδας δεσπόζει στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη,  με θέμα τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. 

Ήδη η Αθήνα, μέσω του κ. Κοτζιά, έχει καταθέσει στο παρελθόν ορισμένες σκέψεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Από την πλευρά του το Λονδίνο έχει διαμηνύσει ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ένα σχέδιο πάνω στο οποίο θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αρκεί να διασφαλιστούν οι δύο βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στο νησί.

Δεν αποκλείεται Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου να περιμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Ένα και πλέον χρόνο μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ του ΟΗΕ, Τζέιλ Χολ Λουτ με τις ενδιαφερόμενες πλευρές, στη Νέα Υόρκη θα κριθεί αν η διαδικασία θα επανακκινηθεί ή αν η λύση του Κυπριακού θα μπει οριστικά στον «πάγο».

Η κ. Λουτ έθεσε σε όλες τις πλευρές το ίδιο ερώτημα, προκειμένου να συντάξει την έκθεσή της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες:

«Τι έχει αλλάξει από τη δική σας πλευρά, το οποίο θεωρείτε ότι είναι ικανό για να ξαναρχίσει η διαδικασία;».

Οι απαντήσεις που άκουσε από τις δύο πλευρές στη Λευκωσία αλλά και από τους υπουργούς Εξωτερικών σε Αθήνα και Άγκυρα παραμένουν άγνωστες, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι στα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι τα ανοικτά ζητήματα δεν είναι πολλά και ότι το Κυπριακό μπορεί να κλείσει εύκολα με τη κυβέρνηση Τσίπρα.

Η τουρκική πλευρά επιμένει σε ζητήματα που άπτονται των εσωτερικών εξουσιών και φαίνεται ότι τα παίρνει όλα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένει από όλες τις πλευρές να δώσουν στίγμα καλών προθέσεων προκειμένου να δοθεί το έναυσμα για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών επικρατεί έντονος προβληματισμός για το μέλλον του Κυπριακού καθώς ο Οργανισμός συντηρεί εδώ και περίπου πενήντα χρόνια ειρηνευτική δύναμη στο νησί.

Η τελευταία έκθεση για ανανέωση της θητείας της UNFICYP, μάλιστα,  δεν ήταν καθόλου τυπική υπόθεση καθώς φαίνεται ότι προκύπτουν διαφόρων ειδών εμπόδια και είναι σαφές ότι αποτελούν μοχλό πίεσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά για να δεχθεί τα τουρκικά αιτήματα.

Ας σημειωθεί ότι ο Νίκος Κοτζιάς είχε μία σύντομη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον χώρο των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως είπε, «πήγα και τον χαιρέτησα και είπα πως αύριο πρέπει να έχουμε καλή διάθεση για να συζητήσουμε τα δύσκολα για αυτόν (θέματα). Διότι για εμάς είναι απλά: Ελεύθερη ενιαία Κύπρος»! Με τα 

Και η κυβέρνηση Αναστασιάδη φυσικά είναι έτοιμη να «κλείσει» το Κυπριακό και να την μετατρέψει σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιθυμία μας είτε για επανάληψη των συνομιλιών, είτε για επίλυση του κυπριακού. Κι αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ