Ο κρύος χειμώνας πλησιάζει, ωστόσο τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο αρχίζουν να θερμαίνονται επικίνδυνα, γεγονός που διαφάνηκε από το επεισόδιο της περασμένης βδομάδας στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ με το τουρκικό ερευνητικό «Μπαρμπαρός» και την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» (βιντεο).

Η Τουρκία, με παράτυπη οδηγία προς ναυτιλλομένους ΝΑVTEX, με ισχύ από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου του 2019, δέσμευσε περιοχή που καλύπτει το θαλάσσιο τεμάχιο «4» και μέρος του «5» της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά έχει και μια συμβολική διάσταση, καθώς βρίσκεται στο τριπλό σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, στα όρια των διεκδικήσεων της Τουρκίας, με βάση την υφαλοκρηπίδα που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ορόσημο για τις εξελίξεις θεωρείται η επερχόμενη γεώτρηση της Εxxon Mobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Ενώ η Λευκωσία εκτιμά ότι η Άγκυρα δεν θα αποτολμήσει να παρενοχλήσει τις εργασίες της αμερικανικής εταιρείας, ο «υπουργός» εξωτερικών του ψευδοκράτους, σε συνέντευξή του σε κυπριακή εφημερίδα, δήλωσε ευθαρσώς πως η Τουρκία θα αντιδράσει στη γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει η Exxon Mobil, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι ακόμα και εάν βρίσκεται μία διαδικασία συνομιλιών σε εξέλιξη, η Άγκυρα δεν θα κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Σε ετοιμότητα τα τρυπάνια 

Αναφορικά με τις γεωτρήσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει μονομερώς το ψευδοκράτος, ο Οζερσάι είπε ότι αυτές θα γίνουν με πλοία εταιρειών και η τοποθεσία θα επιλεχθεί με βάση τα ευρήματα των ερευνών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Σισμίκ.

Παράλληλα, η Τουρκία ετοιμάζεται για  γεώτρηση με τον «Πορθητή» στο τέλος του μήνα σε περιοχή βορείως της Κύπρου, εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Προς το παρόν το γεωτρύπανο βρίσκεται ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας.

Την ίδια ώρα, το Barbaros, συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά πλοία, το Αpollon Moon και το Taxun, συνεχίζει τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που δέσμευσε.

Από κοντά παρακολουθεί η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Σαλαμίς». 

Πρόκειται για την νεότερη από τις φρεγάτες που διαθέτει ο ελληνικός στόλος και το οπλοστάσιό της είναι σαφώς πιο μεγάλων δυνατοτήτων καθώς διαθέτει 1 πυροβόλο 5 ιντσών/54, 2 συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx σε αντίθεση με το ένα της «Νικοφόρος Φωκάς», 8 υραύλους κατά πλοίων Harpoon, 16 αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile) των οποίων η εμβέλεια ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα σε αντίθεση με τα 20 περίπου των πυραύλων της «Νικηφόρος Φωκάς», 2 τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mk32, εκτοξευτή αντιμέτρων και ανάλογο εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου.

Μπορεί δε να προξενήσει πονοκέφαλο σε αντίπαλα υποβρύχια καθώς μπορεί να μεταφέρει και να απογειώσει από το ελικοδρόμιο που διαθέτει ένα ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk με εξοπλισμό κατά υποβρυχίων αλλά και στόχων επιφανείας.

Είναι το τέταρτο πλοίο του τύπου αυτού, και το τρίτο που κατασκευάστηκε στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Καθελκύστηκε στις 15 Mαϊου 1996 και η παράδοση του έγινε στις 16 Δεκεμβρίου 1998. Παρελήφθη από το Πολεμικό Ναυτικό τον Ιανουάριο του 1999. Του ιδίου τύπου είναι οι φρεγάτες ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ και ΨΑΡΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ