Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros έχει αγκυροβολήσει στο σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου και η ελληνική υφαλοκρηπίδα

 Το σημείο επελέγη ώστε η Τουρκία να στείλει μήνυμα μετά από την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στις 3 χώρες για τα περί οριοθέτησης των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι όταν το τουρκικό σκάφος επιχείρησε να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για να πραγματοποιήσει έρευνες  τότε εστάλη η ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς 

Στην περιοχή δυτικά της Πάφου, που δέσμευσε παράνομα η Υδρογραφική Υπηρεσία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και βορείως του οικοπέδου 10 όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες  η κοινοπραξία ExxonMobil / Qatar Petroleum βρίσκεται από τις 15 Οκτωβρίου το τουρκικό ερευνητικό Barbaros Hayreddin Pasa. 

Η τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους, επισήμως για “σεισμικές έρευνες”, τέθηκε σε ισχύ από τις 18 Οκτωβρίου και έχει διάρκεια έως την 1η Φεβρουαρίου 2019.  

“Η Τουρκία θα ξεκινήσει τη διερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο Θάλασσα στα τέλη Οκτωβρίου” είχε διαμηνύσει στις 9 Οκτωβρίου ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ.

Η περιοχή επίσης επικαλύπτει τα οικόπεδα 4 και 5, τα οποία ακόμη δεν έχουν δοθεί προς εκμετάλλευση. Αποτελεί ακόμη τμήμα των παράνομων “οικοπέδων” που έχουν δοθεί στην κρατικών συμφερόντων τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ).

Από αυτό το σημείο θα περάσει και ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EAST MED, συνεπώς το μήνυμα περιλαμβάνει και το Ισραήλ

Αυτό που η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει είναι ότ θα πάρει ότι ζητάει ακόμα και με την βία. Το θέμα είναι να ξεκαθαρίσει και η Ελλάδα ότι αυτό θα το αποτρέψει επίσης με την βία.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής παράδοσης της τρίτης κατά σειρά κορβέτας κλάσης Ada του Ναυτικού της Τουρκίας, της TCG Burgazada ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σε μια πρωτοφανούς οξύτητας κατά Ελλάδας και Κύπρου, ομιλία, είπε επί λέξει: «Η Τουρκία  δεν θα αφήσει κανένα ληστή να εκμεταλλευθεί τον πλούτο της και θίξει τα συμφέροντά της», αναφερόμενος στις έρευνες της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο και της Ελλάδας στη νότια Κρήτη (ναι, για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί ή καταλάβει ακόμα, η Τουρκία θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα την περιοχή νότια της Ανατολικής Κρήτης)

Και υπογράμμισε μάλιστα ότι «Τα πολεμικά πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας και θα δώσουν την κατάλληλη απάντηση στους ληστές»!

Οι εξελίξεις του τελευταίου καιρού στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο μας θύμισαν ότι η χώρα μας πρέπει να είναι το ίδιο ισχυρή και στις θάλασσες, τόνισε ο Ερντογάν.

«Κάθε πλοίο που εντάσσεται στο πολεμικό μας ναυτικό δείχνει και την ισχύ μας. Δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο μας της ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευθούν κάποιοι άλλοι. Τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας. Δεν θα αφήσουμε κανέναν ληστή να εκμεταλλευθεί τον πλούτο μας στην περιοχή», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν θα δεχτούμε προσπάθειες να στερήσουν τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Δεν εποφθαλμιούμε εδάφη άλλων. Οσοι νομίζουν ότι μπορούν να παρέμβουν στη Μεσόγειο ή το Αιγαίο άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν», τόνισε ακόμη ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αν και με ανεβασμένους τόνους.

«Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις θάλασσές μας και δε θα ανεχθούμε καμιά παραβίασή  τους», είπε ο Τούρκος υπουργός για να συνεχίσει:

«Θα πρέπει να γνωρίζουν από τώρα την τύχη που περιμένει όποιων ενεργειακών προγραμμάτων θελήσουν (Ελλάδα και Κύπρος) να πραγματοποιήσουν σε Αιγαίο ή Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής θέσης και του νησιωτικού χαρακτήρα της και δεδομένου ότι το διεθνές δίκαιο και ειδικά η Διεθνής Σύμβαση για τη Θάλασσα αναγνωρίζουν στα νησιά και τις κατοικημένες και με οικονομική δραστηριότητα βραχονησίδες δικιά τους υφαλοκρηπίδα λόγω της συγκεκριμένης γεωγραφικής θέσης και με επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο (όπως ανακοίνωσε ότι θα κάνει στο Ιόνιο), θα «έκλεινε» το Αρχιπέλαγος ως «ελληνική θάλασσα», κάτι που οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποφύγει να πράξουν.

Η Τουρκία σταθερά και πάγια υποστηρίζει έναν τρόπο οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας (και κατ’ επέκταση της ΑΟΖ, εφόσον η μεθοδολογία είναι κοινή) που δεν αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο αφού θεωρεί ότι το κύριο κριτήριο είναι η «μέση γραμμή» ανάμεσα στις ηπειρωτικές περιοχές, μην αποδεχόμενη την αυτοτελή υφαλοκρηπίδα των νησιών. Παράλληλα, έχει διακηρύξει, με ψήφισμα της Εθνοσυνέλευσης το 1995 ότι τυχόν ελληνική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο θα αποτελούσε αιτία πολέμου (casus belli).

Στο βαθμό που η Τουρκία έχει αρνηθεί να υπογράψει το αναγκαίο συνυποσχετικό που θα επέτρεπε η διαφορά να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει προτείνει εδώ και δεκαετίες η ελληνική πλευρά, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.

Άλλωστε η Τουρκία αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί ένα χρόνιο πρόβλημα ώστε να αναγκαστεί η Ελλάδα να διαπραγματευτεί και στο τέλος να μοιραστεί αυτά που της ανήκουν προκειμένου να μην τα έχει «αχρησιμοποιήτα».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ